Γιατί δεν εκκολάπτονται τα αυγά των καναρινιών

  • Συντάκτης mgerom
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε

Οι αιτίες που προκαλούν τη διακοπή της εκκόλαψης


Οι αιτίες που προκαλούν αυτή την διακοπή της ζωής μέσα στο αυγό μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες.
  1. Γενετικής φύσεως
  2. μικροβιακής φύσεως
  3. τυχαίες.
Στις γενετικές συγκαταλέγονται οι απαγορευμένες διασταυρώσεις που παρουσιάζουν ένα ποσοστό θανάτων μέσα στο αυγό της τάξεως του 25%. Αυτό συμβαίνει αν για παράδειγμα προσπαθήσουμε να ζευγαρώσουμε δύο λευκά κυρίαρχα καναρίνια ή δύο πουλάκια με σκουφί.

Οι μικροβιακής φύσεως αιτίες μπορούν να αποδοθούν είτε στο ίδιο το πουλί, είτε σε εξωτερικούς παράγοντες. Αν το ίδιο το πουλί πάσχει ή φέρει κάποιου είδους μόλυνση, αυτή μπορεί να μεταφερθεί μέσα στο αυγό κατά την διάρκεια της δημιουργίας του.

Οι εξωτερικές μολύνσεις μπορεί να προέρχονται από την μεταφορά μικροβίων από τα πόδια των πουλιών στη φωλιά, αλλά από την δική μας κακή διαχείριση των αυγών. Άπλυτα γυμνά χέρια, απρόσεκτες μετακινήσεις σε υγρά και λερωμένα μέρη.

Κάποιοι "τυχαίοι" παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη θνησιμότητα στο αυγό συνήθως προέρχονται και αυτοί από δικές μας παραλήψεις. Τα μακριά νύχια των πουλιών μπορούν να τρυπήσουν το κέλυφος των αβγών.

Μην πετάξετε ποτέ κάποιο παγωμένο αυγό όταν η κανάρα σας δεν έχει αρχίσει να κλωσσά με συνέπεια.

%CF%86%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%89%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82_-jpg.36324
Συμβαίνει συχνά σε κάποιους αρχάριους να νομίζουν ότι τα πρώτα αυγά μιας γέννας που τα βρίσκουν "παγωμένα", είναι ακατάλληλα πλέον για επώαση.

ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να είναι γονιμοποιημένα και απλά να μην έχει ξεκινήσει ακόμα η εκκόλαψη τους αφού η κανάρα δεν κάθεται συνεχώς στην φωλιά.

Το κάνουν αυτό πολλά θηλυκά. Περιμένουν την άφηξη του 3ου και κάποιες φορές ακόμα και του 4ου αυγού για να αρχίσουν κλωσσούν χωρίς διακοπές. Η κατάλληλη στιγμή για να δείτε αν έχει υπάρξει πρόοδος είναι μετά από 5-6 μέρες από την αρχή της συνεχούς επώασης, με το σωστό φωτιστικό εργαλείο ωοσκόπησης.

Διαβάστε ακόμη για ποιο λόγο πεθαίνουν νεοσσοί μέσα στο αυγό, αλλά και γιατί συμβαίνει η εμβρυϊκή νέκρωση στα πτηνά.

Αν αντιμετωπίζετε σχετικό πρόβλημα, γράψτε το μήνυμα σας στο φόρουμ της αναπαραγωγής καναρινιών για περισσότερη βοήθεια.
Συντάκτης
mgerom
mgerom
Ο mgerom είναι μέλος του PetBirds από τις 16 Απρ 2006. Έχει διατελέσει Advisor στα Forum Καναρινιών του PetBirds. Ασχολείται με καναρίνια χρώματος.

Τα Άρθρα του mgerom.

Σχόλια

xaris1993
Πολύ καλές οι πληροφορίες!

Εγώ θέλω να προσθέσω και άλλον έναν σημαντικό παράγοντα που είναι η υγρασία.

Αν η υγρασία είναι πολύ χαμηλή οι νεοσσοί μπορεί να αργήσουν πολύ να εκκολαφθούν έως και να μην τα καταφέρουν. Για αυτό τις τελευταίες μέρες βάζουμε μπανιέρα στην κανάρα, να μαλακώσει το τσόφλι να έχουμε καλύτερη και πιο γρήγορη έξοδο από το αυγό.

Επίσης, άλλος ένας παράγοντας είναι και η διατροφή. Αν μια κανάρα είναι διατροφικά προετοιμασμένη τέλεια, τα αυγά θα έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχειά για να εκκολαυθεί ένας νεοσσός γρήγορα εφόσον θα είναι "δυνατός".

Αν πάλι μια κανάρα δεν είναι προετοιμασμένη σωστά και λείπουν κάποια στοιχεία, βιταμίνες από το αυγό, πολύ πιθανό οι νεοσσοί να μην εκκολαφθούν, και να μην καταφέρουν να βγουν.
 
Peri27
Πολύ ωραίο άρθρο! Κατατοπιστικότατο. Μακάρι και κάθε φορά που είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό να ξέραμε και ποιος είναι ο λόγος.

Στην περσινή μου αναπαραγωγή, τη 2η φορά από τα 3 αυγά βγήκαν τα 2. Το 3ο δεν έσκασε παρόλο που ο νεοσσός ήταν πλήρως σχηματισμένος και η εκκόλαψη του λογικά σταμάτησε τις τελευταίες 1-2 μέρες και με είχε φάει η απορία γιατί να έγινε έτσι.
 
Stavros
Peri27 είπε:
Πολύ ωραίο άρθρο! Κατατοπιστικότατο. Μακάρι και κάθε φορά που είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό να ξέραμε και ποιος είναι ο λόγος.

Στην περσινή μου αναπαραγωγή, τη 2η φορά από τα 3 αυγά βγήκαν τα 2. Το 3ο δεν έσκασε παρόλο που ο νεοσσός ήταν πλήρως σχηματισμένος και η εκκόλαψη του λογικά σταμάτησε τις τελευταίες 1-2 μέρες και με είχε φάει η απορία γιατί να έγινε έτσι.
Peri27 είπε:
Κατατοπιστικότατο. Μακάρι και κάθε φορά που είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό να ξέραμε και ποιος είναι ο λόγος.
Σχετικά με αυτό να συμπληρώσω στις πληροφορίες που παραθέτει ο Μάκης και δύο πολύ χρήσιμα άρθρα που εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα των νεκρών εμβρύων και των αιτίων που ευθύνονται συνήθως στις περιπτώσεις που δεν εκκολάπτονται τα αυγά.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
mgerom
Προβολές
8.186
Σχόλια
3
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Αναπαραγωγή Πτηνών

Περισσότερα από mgerom

Μοιραστείτε το άρθρο

Top