Γαλαζοπαπαδίτσα (Parus caeruleus)

  1. Το μικρόσωμο, στρουμπουλό και ζωηρό αυτό στρουθιόμορφο πουλάκι με την ελκυστικότατη εμφάνιση, ανήκει στις παπαδίτσες. Πρόκειται για ένα ενδημικό είδος που συναντάται ευρύτατα και είναι διαδεδομένο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, την αλπική και δυτική Ασία και τα παράλια της Βορείου Αφρικής. Η Ευρωπαϊκή της ονομασία είναι Blue tit.

    Που συναντούμε τη Γαλαζοπαπαδίτσα

    Το μέγεθός της γαλαζοπαπαδίτσας δεν ξεπερνάει τα 12 εκατοστά κι αυτό την κάνει ευκίνητο πουλί που σπάνια θα το δει κανείς να κινείται στο έδαφος. Τις περισσότερες φορές θα το εντοπίσουμε να πεταρίζει από κλαδί σε κλαδί αναζητώντας την τροφή του. Ο φυσικός του βιότοπος είναι τα φυλλοβόλα και μικτά δάση, κυρίως τα δάση βελανιδιάς, τα πάρκα, οι οπωρώνες και οι κήποι, ενώ σπανιότερα θα το συναντήσουμε σε θαμνώδεις εκτάσεις ή σε καλλιέργειες.

    γαλαζοπαπαδίτσα blue_tit.jpg

    Η γαλαζοπαπαδίτσα, το πολύχρωμο αυτό πουλάκι με τον κοντό λαιμό, το μικρό ράμφος και το μαγευτικό φτέρωμα, πήρε το όνομά της από την ξεχωριστή γαλάζια κορώνα που έχει στο κατάλευκο κεφάλι της και την ουρά της. Η μαύρη οφθαλμική λωρίδα, της προσδίδει μια ιδιαίτερη γοητεία. Το κάτω του μέρος είναι έντονο κίτρινο που διαχωρίζεται από μια γκριζόμαυρη κεντρική λωρίδα στο στήθος.

    Και στα δύο φύλα της, η γαλαζοπαπαδίτσα έχει φαρδύ μπλε κολάρο στον αυχένα, πρασινογάλαζο φτέρωμα στην πλάτη, και λαμπερό γαλάζιο στις φτερούγες και στην καμπή της ουράς. Αμυδρά διακρίνεται μια λευκή ρίγα φτερούγας. Η θηλυκή γαλαζοπαπαδίτσα δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με το αρσενικό παρά μόνο στην θαμπάδα των χρωμάτων. Τα νεαρά πουλιά έχουν γκρίζο μπερέ, ενώ τα φτερά στα καλυπτήρια των αυτιών είναι κιτρινωπά.

    Τους χειμωνιάτικους μήνες η γαλαζοπαπαδίτσα κινείται σε μικτά μεγάλα κοπάδια κελαηδώντας με λεπτά, καθαρά καλέσματα, με μακρόσυρτες νότες και γλυκές τρίλιες. Συχνά οι ήχοι τους θυμίζουν σταχτοσουσουράδες και βουνοδεντροβάτες. Κελαηδάει συνήθως από Φλεβάρη μέχρι Ιούνιο που είναι και μήνες που ξεκινά η αναπαραγωγική διαδικασία.

    Είναι κοινό φαινόμενο στις γαλαζοπαπαδίτσες να φωλιάζουν με ευκολία σε έτοιμες φωλιές - κουτιά και να διαπραγματεύονται συχνά την κατοχή τους με τους δεντροσπουργίτες, ειδικά όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες με πολύ κρύο και υγρασία. Μπορούν ακόμα να βρουν καταφύγιο σε οποιαδήποτε κατάλληλη τρύπα σε δέντρο ή σε τοίχωμα. Τοποθετούν στην φωλιά υλικά όπως βρύα, μαλλί, τρίχες, φτερά και κατά τον Απρίλιο ή Μάιο γεννούν φυσιολογικά 7-8 αυγά ενώ πολύ συχνά αγγίζουν και τα 12 αυγά.

    Βίντεο Γαλαζοπαπαδίτσας



    Είναι κατεξοχήν εντομοφάγα πουλιά για αυτό και θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα στην γεωργία μιας και τρέφονται με έντομα, ζωύφια και παράσιτα που καταστρέφουν τα φυτά. Επίσης τρώνε συχνά μπουμπούκια δέντρων από τους οπωρώνες, ελπίζοντας να συλλέξουν μαζί και διάφορα έντομα αλλά επιλέγουν και κάποια μαλακά φρούτα και σε μικρότερο ποσοστό σπόρους. Εντυπωσιακές είναι οι ακροβατικές ικανότητες που επιδεικνύουν, αφού είναι από τα ευέλικτα εκείνα πουλιά που κρέμονται ανάποδα από τα κλαδιά προκειμένου να αναζητήσουν την τροφή τους.

    Φυσικοί εχθροί της γαλαζοπαπαδίτσας είναι οι σκίουροι, οι δρυοκολάπτες, και διάφορα άλλα αρπαχτικά όπως νυφίτσες, γάτες κτλ

    Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους υφίσταται σημαντικές μειώσεις μιας και δεν υπάρχουν παντού οι κατάλληλες συνθήκες φωλιάσματος, η τροφή τους μειώνεται σταδιακά λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων και ο μέσος όρος ζωής τους αγγίζει σχεδόν τον ενάμιση χρόνο.

    Η γοητευτική και ταυτόχρονα ελκυστική εμφάνισή της, κάνει τη γαλαζοπαπαδίτσα ιδιαίτερα αγαπητή στους ανθρώπους που στη προσπάθεια τους να βοηθήσουν αυτά τα πανέμορφα πουλάκια στην επιβίωσή τους, τους προσφέρουν όχι μόνο φαγητό σε εξωτερικές ταΐστρες κήπου, αλλά και τεχνητές φωλιές προκειμένου να αναπαραχθούν με επιτυχία και να τους εξασφαλίσουν ένα πρόσφορο περιβάλλον ζωής.

    Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

    Ονομασία: Γαλαζοπαπαδίτσα
    Επιστημονική Ονομασία: Cyanistes caeruleus
    Αγγλική Ονομασία: Eurasian blue tit
    Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
    Οικογένεια: Παρίδες (Paridae)
    Γένος: Κυανιστής (Cyanistes)
    Είδος: Κυανιστής ο κυανίζων (C. caeruleus)

    Στην Ελλάδα συναντάμε τα υποείδη Cyanistes caeruleus caeruleus και Cyanistes caeruleus calamensis.

    Foto: © Francis C. Franklin / CC-BY-SA-3.0
    Γαλαζοπαπαδίτσα PetBirds Media Gallery

    Μοιραστείτε

    Ετικέτες Αρθρου

    Σχετικά με τον Συντάκτη

    Georgina
    ilie mp likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
  1. Green
    Μπράβο Georgina ωραία περιγραφή του πουλιού και των συνηθειών του. Γαλαζοπαπαδίτσες υπάρχουν εδώ στην περιοχή παρά πολλές και τις βλέπω καθημερινά να έρχονται να κάνουν επίσκεψη έξω από τα παράθυρα, στα πουλιά που έχω μέσα.

    Ψάχνουν για έντομα και παίζουν σε μια κληματαριά που είναι έξω, με φοβερή ευκινησία και ακροβατικά. Ψάχνουν και οποιαδήποτε εσοχή του τοίχου για αράχνες, και μάλιστα εχτές είδα και μια να κρέμεται στην κυριολεξία ανάποδα πιασμένη στον τοίχο στο επάνω πρεβάζι του παραθύρου! Τέτοιο ακροβατικό δεν έχω ξαναδεί από πουλί.

    Έκαναν για πολλά χρόνια φωλιά μέσα στο μεγάλο μου γραμματοκιβώτιο και έτσι μπορούσα και τις παρακολουθούσα από κοντά. Θυμάμαι μου έκανε πάντα εντύπωση το πόσα πολλά βρύα μάζευαν (γύρω στους 10 πόντους ύψος) για να κάνουν την μικρή φωλίτσα τους στο κέντρο. Ήταν πάντως πολύ ήρεμα πουλιά ή με είχαν συνηθίσει αφού κάθε μέρα το άνοιγα για να πάρω τα γράμματα.

    Στους εχθρούς τους θα προσθέσω και τα φίδια που τρώνε τα αυγά και τα μικρά τους.
      Georgina likes this.
Φόρτωση...