Αφρικανικός Γκρίζος Παπαγάλος (Psittacus erithacus)

 1. Georgina

  African Gray Zako, ένας από τους δημοφιλέστερους παπαγάλους

  O Αφρικανικός Γκρίζος Παπαγάλος (African Gray Zako), προέρχεται από τη μακρινή Αφρική. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 35- 40 εκατοστά.

  African Gray Zako Parrot.jpg

  Η ικανότητα μίμησης που διαθέτουν είναι τέτοια που επιτρέπει στα πουλιά να μιμούνται απόλυτα ήχους, ακόμη και ομιλίες, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα που κάνει τους African Gray δημοφιλείς και αρκετά δαπανηρούς όσον αφορά την αγορά τους. Οι Zako Μπορούν επίσης να ενσωματωθούν με ευκολία στη ζωή της οικογένειας, γεγονός που τους κάνει αγαπητά κατοικίδια.

  Επειδή οι Ζακό θεωρούται από τα πιο έξυπνα πουλιά, λόγω της ικανότητας του να μιμείται και να επαναλαμβάνει εκατοντάδες λέξεις, τραγούδια, αλλά και διάφορους ήχους, είναι το αγαπημένο κατοικίδιο πολλών ανθρώπων. Μπορεί να καταλάβει αριθμούς, έννοιες, χρώματα και τις ιδιότητες των αντικειμένων. Μαθαίνει εύκολα, αλλά χρειάζεται υπομονή και σεβασμό από τον ιδιοκτήτη του.

  Συμπεριφορά

  Οι Αφρικανικοί Ζακό παπαγάλοι, δε δέχονται το "μάλωμα" και την αυστηρή συμπεριφορά, ούτε το επικριτικό ύφος από τον ιδιοκτήτη του. Αν νιώσει ότι χάνει τον αυτοσεβασμό του οδηγείται σε ακραίες μορφές συμπεριφοράς, όπως αυτοτραυματισμό. Δαγκώνεται και ξεπουπουλιάζεται προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

  Ο African Gray δείχνει σαφή προτίμηση αλλά και αντιπάθειες ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, αλλά δένεται ιδιαίτερα με το άτομο που έχει αναλάβει την φροντίδα του.

  Φροντίδα και Διαμονή των Αφρικανικών Γκρίζων Παπαγάλων

  Έχουν ανάγκη από ένα ευρύχωρο κλουβί με οριζόντια κάγκελα για να ενισχύεται η έμφυτη τάση του για σκαρφάλωμα. Το κλουβί των Zako είναι καλύτερα να ακουμπά σε τοίχο, και όχι να είναι στο κέντρο κάποιου δωματίου, προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα.

  Στον πάτο του κλουβιού του πρέπει να έχει άμμο, ενώ είναι πολύ χρήσιμο να του δίνει κανείς τακτικά φρέσκα κλαδάκια ιτιάς ή κλαδιά από οπωροφόρα δέντρα για να ροκανίζει.

  αφρικανικός γκρίζος ζακό παπαγάλος.jpg

  Απαραίτητα θεωρούνται και κάποια παιχνίδια με τα οποία αρέσκεται να παίζει.

  Διατροφή των Ζακό

  Η διατροφή του αποτελείται από ένα πλούσιο μείγμα σπόρων και ενίσχυση με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, ενώ φρούτα και λαχανικά θεωρούνται απαραίτητα για την καλή του υγεία.

  Επειδή προέρχεται από θερμά κλίματα του αρέσει η ζέστη, όπως επίσης και το κατάβρεγμα με χλιαρό νεράκι.

  Ο μέσος όρος ζωής του κυμαίνεται στα 65 χρόνια.

  Περισσότερα για τους African Gray
  Χρειάζεστε Βοήθεια;
  • Έχετε Αφρικανικούς Γκρίζους Παπαγάλους; Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή απλά θέλετε να συζητήσετε γι' αυτά με τα υπόλοιπα μέλη μας; Γράψτε το μήνυμά σας στα Forum των Παπαγάλων του PetBirds.
  Fotos
  1. Joachim Vogt
  2. KeithAllison
  Από Georgina, 25 Νοε 2007 | Ενημερώθηκε: 8 Φεβ 2016 | | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina
  eva vrs, Myra, maria p και 1 ακόμη άτομο έκαναν like!

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. nasosKE_30
  Από μια σύντομη ερεύνα στο νετ κατέληξα στο συμπέρασμα ότι και τα 2 είδη (Congo και Timney) ανήκουν στο είδος African Grey. Congo είναι αυτός που έχει η Τζωρτζίνα στη φώτο από πάνω με όλο το ράμφος μαύρο και Timney αυτός που το πάνω ράμφος είναι άσπρο.

  Την ονομασία Zako δεν την βρήκα πουθενά, μήπως είναι ελληνική ονομασία; Και σαν Ζακό ποιους λέμε, γενικά όλους τους Γκρίζους;
   maria p likes this.
  1. Georgina
   Nάσο, Ζακό λέγεται ο African grey παπαγάλος, αυτός ακριβώς που βλέπεις στην εικόνα. Το Κυριότερο διακριτικό του είναι η κατακόκκινη ουρά του. Στα άλλα είδη που αναφέρεις η ουρά έχει σκουρότερη και πιο μουντή απόχρωση, κάτι μεταξύ καφεκόκκινο-κεραμιδί.
Φόρτωση...