Αφρικανικός Γκρίζος Παπαγάλος - African Grey (Psittacus erithacus)

Ο Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος ή African grey parrot στην αγγλική, είναι επίσης γνωστός με το όνομα, Γκρι παπαγάλος του Κογκό (Congo grey parrot).

Περιγραφή του African Grey

Αφρικανικός_Γκρίζος_Παπαγάλος_African_Grey.jpg

Photo African Grey Parrot by Keith Allison (CC BY-SA 2.0)

Ο African grey είναι ένας γκρίζος παπαγάλος μεσαίου μεγέθους με μαύρο ράμφος και λευκή μάσκα που περικλείει τα κίτρινα μάτια . Παρόμοια είδη. Μοιάζει πολύ με τον Timneh P. timneh ο οποίος είναι μικρότερος, πιο σκούρος, με μια ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμο ράμφος και σκουρότερη ουρά από τον από το P. erithacus.

Η ουρά του αν και κοντή, είναι εντυπωσιακή λόγω του έντονου κόκκινου χρώματός της.

Ο χρωματισμός των νεαρών πουλιών είναι παρόμοιος με αυτόν των ενηλίκων, με διαφορά το χρώμα των ματιών που είναι σκούρο γκρι έως μαύρο, σε σχέση με τις κίτρινες ίριδες γύρω από τα σκούρα μάτια των ενήλικων πτηνών.

Το βάρος τους κυμαίνεται από 400-650 γρ., ενώ το μήκος του γύρω στα 33 εκ.

Γεωγραφική Κατανομή και Βιότοποι

Ο Ψιττακός ο εριθακός (Psittacus erithacus) έχει χωριστεί σε δύο είδη, τον Τίμνιχ (P. timneh) και τον εριθακό (P. erithacus).

Ο γκρίζος Αφρικανικός (Ψιττακός ο εριθακός) καταλαμβάνει μία περιοχή που εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Ακτή Ελεφαντοστού προς τα ανατολικά στο Καμερούν. Από εκεί στα δάση του Κονγκό ανατολικά του Albertine Rift (όχθες της λίμνης Βικτώρια) στην Ουγκάντα, την Κένυα και την Τανζανία. Τέλος, από τη νότια έως τη βόρεια Αγκόλα, καθώς και στα νησιά Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και την Ισημερινή Γουινέα.

Αν και οι African grey ζουν συνήθως σε πυκνά δάση, παρατηρούνται και περιφερειακά αυτών, σε περιοχές με μαγκρόβια βλάστηση, σε δασικές σαβάνες, σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ή ακόμη και ακόμη κήπους.

Στη Δυτική Αφρική, ο African grey κάνει εποχιακές μετακινήσεις από τις πιο ξηρές περιοχές κατά τις εποχές ξηρασίας. Είναι αγελαία πτηνά και έχουν καταγραφεί ιστορικά ομάδες έως και 10.000 ατόμων.

Διατροφή

Οι Αφρικανοί γκρίζοι παπαγάλοι στη φύση, τρώνε μια ποικιλία σπόρων, καρπών, φρούτων και πρασίνων χορταρικών. Καταναλώνουν την τροφή που συλλέγουν πάνω σε κάποιο κλαδί δέντρου. Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στους καρπούς της Ααβόρας (African oil palm), ένα δέντρο που φύεται και ευδοκιμεί στην περιοχή.

Αναπαραγωγή

Οι African grey ωριμάζουν σεξουαλικά σε ηλικία τριών έως πέντε ετών και είναι μονογαμικά πουλιά. Στις περισσότερες περιοχές, τα πουλιά αναπαράγονται κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου με ορισμένα να αναπαράγονται δύο φορές το χρόνο.

Φτιάχνουν τη φωλιά τους σε κοιλότητες δέντρων, σε ύψος περίπου 30 μέτρα από το έδαφος, με κάθε ζευγάρι να επιλέγει το δικό του δέντρο για να φωλιάσει. Το θηλυκό γεννά τρία έως πέντε αυγά, τα οποία επωάζει επί 30 ημέρες ενώ ταΐζεται από τον αρσενικό.

Και οι δύο γονείς βοηθούν στην ανατροφή των νεοσσών για περίπου τέσσερις με πέντε εβδομάδες. Τα μικρά εγκαταλείπουν τη φωλιά σε ηλικία 12 εβδομάδων. Οι νεοσσοί ζυγίζουν περίπου 12-14 γρ. όταν γεννιούνται και περίπου 350-500 γρ. όταν εγκαταλείπουν τη φωλιά.

Πληθυσμός και Προστασία

Οι υπολογισμοί με βάση τις εκτιμήσεις, αφαιρώντας τις εκτιμήσεις για τον P. timneh, δείχουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 560.000 και 12.7 εκ. ατόμων.

Ο πληθυσμός των African grey μειώνεται στην Γκάνα, την Κένυα, τη Νιγηρία, το Μπουρούντι, τη Ρουάντα, το Καμερούν, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, την Ουγκάντα, το Τόγκο, το Κονγκό και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Ο κύριος λόγος της μείωσης του πληθυσμού των πουλιών είναι ή αιχμαλώτιση για την εμπορευματοποίησή τους, αλλά και η απώλεια των οικοτόπων σε ολόκληρη την Ανατολική και Δυτική Αφρική ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση του πληθυσμού.

Από το 1982 έως το 2014, προωθήθηκαν πάνω από 1,3 εκ. άγριοι γκρίζοι παπαγάλοι erithacus και timneh (erithacus στη συντριπτική πλειοψηφία) στο διεθνές εμπόριο. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις της θνησιμότητας πριν από την εξαγωγή και του αριθμού των πουλιών που καταφέρνουν να καταλήξουν στο παράνομο εμπόριο, ο αριθμός των πτηνών που αιχμαλωτίστηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Το Καμερούν κατέχει το 48% των εξαγωγών από το 1990-1996 και εκτιμάται ότι το 90% των παγιδευμένων πουλιών πέθαναν πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο της Ντουάλα.

Επίσης, τα πουλιά θηρεύονται σε τοπικές περιοχές για το κρέας τους αλλά και μέρη του σώματός τους όπως κεφάλια, πόδια και φτερά ουράς για χρήση τους ως φάρμακο ή σε τελετές μαύρης μαγείας.

Κατάσταση Συντήρησης

Ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από το διεθνές εμπόριο, ο Psittacus erithacus princeps (θεωρούνταν παλιότερα τρίτο είδος Ψιττακού, αλλά ταξινομείται στους εριθακούς) εντάχθηκε στο Παράρτημα Ι της CITES το 1975 και τα υπόλοιπα είδη εντάχθηκαν στο Παράρτημα ΙΙ της CITES μαζί με όλα τα Ψιττακόμορφα το 1981, κατόπιν αιτήσεως της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν

Δείτε ακόμη: Αναταξινόμηση του African Grey από το Παράρτημα ΙΙ στο Ι της CITES

Ο Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος ως κατοικίδιο

Ο Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πτηνά λόγω της μακροζωίας και της απαράμιλλης ικανότητάς του να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία και άλλους ήχους.

Είναι από τα εξυπνότερα πουλιά του κόσμου όχι μόνο για τη δυνατότητα μίμησης ήχων που διαθέτουν αλλά και για την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν το νόημα λέξεων που μπορούν να φτάσουν σε αριθμο τις 1500!

Διατροφή ως κατοικίδιο

Οι African grey είναι επιρρεπείς σε ανεπάρκειες ασβεστίου, βιταμίνης Α και στην παχυσαρκία. Επομένως, η διατροφή τους ως κατοικίδια πρέπει να βασίζεται στην πρόληψη αυτών των διατροφικών προβλημάτων.

Pellets για παπαγάλους

Τα pellets για παπαγάλους καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες των πουλιών, γι' αυτό και η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται από pellets σε ποσοστό 75-80%. Το υπόλοιπο ποσοστό της διατροφής τους πρέπει να καλύπτεται από σπόρους, φρούτα και λαχανικά.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη pellets για παπαγάλους σε διάφορα μεγέθη και χρώματα για να μπορέσετε να βρείτε ευκολότερα αυτό που προτιμά το πτηνό σας. Επίσης, τα pellets διατίθενται με διαφορετική διατροφική σύνθεση κατάλληλη ανά ηλικία ή εποχή.

Μείγμα σπόρων

Στη φύση καταναλώνουν σπόρους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου επιλέγοντας διαφορετικά είδη ανά εποχή. Ως κατοικίδια, πρέπει να τους παρέχεται ένα κατάλληλο για το είδος μείγμα σπόρων. Βέβαια, η διατροφή αποκλειστικά με σπόρους δεν είναι αρκετή για αυτά τα πουλιά διότι τα μείγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποτελούνται συνήθως από πληθώρα λιπαρών σπόρων που ενισχύουν την τάση τους στην παχυσαρκία.

Ακόμη, οι African grey έχουν την τάση να επιλέγουν τους σπόρους που προτιμούν οι οποίοι είναι συνήθως τα φιστίκια και οι ηλιόσποροι, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας ασβεστίου και βιταμίνης Α, στην οποία είναι από τη φύση τους επιρρεπείς.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα χορταρικά πρέπει να αποτελούν περίπου το 20 - 25% της καθημερινής διατροφής του πουλιού σας. Τα ανοιχτόχρωμα λαχανικά που περιέχουν αρκετό νερό (λάχανο, σέλινο κλπ), έχούν μικρότερη θρεπτική αξία από τα σκουρόχρωμα .

Τα πράσινα, κόκκινα και κίτρινα λαχανικά, όπως η κολοκύθα, οι πιπεριές, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, περιέχουν βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα των πτηνών, τα νεφρά, το δέρμα και τα φτερά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά για την απομάκρυνση των ρύπων. Κόψτε τα σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος του πουλιού και προσφέρετέ τα σε ξεχωριστό πιάτο. Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τη φλούδα.

Εάν ο παπαγάλος σας δείχνει προτίμηση και καταναλώνει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, μειώστε την ποσότητα του ή σταματήστε να το χορηγείτε προσωρινά για να τον ωθήσετε στην κατανάλωση και άλλων τροφών. Αντιμετωπίστε το πουλί σας σαν ένα μικρό παιδί, προσφέροντας του καθημερινά τροφές σε μικρή ποσότητα και μεγάλη ποικιλία.

Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια ακόμη και εάν απορρίπτει κάποια τροφή που του προσφέρετε. Μπορεί να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια ώστε να εξοικειωθεί με μια νέα τροφή πριν δεχτεί να την καταναλώσει.

Προσδόκιμο ζωής

Με σωστή φροντίδα, οι African Grey μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 50 χρόνια ζωής. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πουλιών που έζησαν ως τα 75 τους χρόνια.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  • Διωνυμική ονοματολογία: Psittacus erithacus
  • Ελληνική: Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος - Ψιττακός ο εριθακός.
  • Αγγλική: African grey parrot ή Congo grey parrot
  • Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
  • Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
  • Γένος: Ψιττακός (Psittacus)
  • Είδος: P. erithacus
Σχετικές Συζητήσεις
Αναφορές
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Από μια σύντομη ερεύνα στο νετ κατέληξα στο συμπέρασμα ότι και τα 2 είδη (Congo και Timney) ανήκουν στο είδος African Grey. Congo είναι αυτός που έχει η Τζωρτζίνα στη φώτο από πάνω με όλο το ράμφος μαύρο και Timney αυτός που το πάνω ράμφος είναι άσπρο.

Την ονομασία Zako δεν την βρήκα πουθενά, μήπως είναι ελληνική ονομασία; Και σαν Ζακό ποιους λέμε, γενικά όλους τους Γκρίζους;
 
@nasosKE_30, Nάσο, Ζακό λέγεται ο African grey παπαγάλος, αυτός ακριβώς που βλέπεις στην εικόνα. Το Κυριότερο διακριτικό του είναι η κατακόκκινη ουρά του. Στα άλλα είδη που αναφέρεις η ουρά έχει σκουρότερη και πιο μουντή απόχρωση, κάτι μεταξύ καφεκόκκινο-κεραμιδί.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
19.789
Σχόλια
2
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο