Αυγοτροφή με τη χρήση κουσκούς (couscous)

  • Συντάκτης jk21
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Η δυσκολία ανεύρεσης του ρασκ για την χρήση του ως βάση στις συνταγές αυγοτροφής, βρέθηκε στη χρήση του κουσκούς (couscous), ενός σκευάσματος από δημητριακά με παρόμοιες ιδιότητες.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί ανάμεσα στους εκτροφείς καναρινιών η χρήση του ρασκ ως βάση στις συνταγές αυγοτροφής που δοκιμάζουν στην εκτροφή τους.

Η χρησιμότητα του και ο λόγος που το καθιέρωσε είναι η ιδιότητα του να απορροφάει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα του, κάτι που κάνει την αυγοτροφή, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, να κρατιέται αφράτη μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να λασπώνει. Επίσης δίνει τη δυνατότητα (λόγω της χρήσης νερού) να προσθέτουν εύκολα και να αναμιγνύουν υδατοδιαλυτά συμπληρώματα διατροφής.

Η δυσκολία όμως ανεύρεσης του (δεν υπάρχει στα περισσότερα pet shop, μονο σε e-pet shop του διαδικτύου) από απλούς χομπίστες καθώς και η θρεπτική του αξία που είναι αμφιλεγόμενη (η φράση “επεγεργασμένα δημητριακά” χωρίς σαφή διατροφικά στοιχεία) ήταν η αιτία αναζήτησης στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδες εκτροφέων του εξωτερικού κάποιας εναλλακτικής, πιο έγκυρης λύσης.

Αυτή βρέθηκε στη χρήση του κουσκούς (couscous), ενός σκευάσματος από δημητριακά (συνήθως σκληρό σιτάρι αλλά όχι μόνο) με παρόμοιες ιδιότητες ως προς την απορροφητικότητα στο νερό, αλλά και στην εμφάνιση (μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος μπουκιάς για ένα καναρίνι όταν διογκωθούν ύστερα από την απορρόφηση του νερού). Αλλά και γνωστής διατροφικής αξίας: Couscous

Συνταγή αυγοτροφής με κουσκούς για ένα αυγό


Η συνταγή αυγοτροφής που ακολουθεί έχει δοκιμασθεί με μεγάλη επιτυχία, τόσο στην υφή της όσο και στην αποδοχή της από τα πουλιά. Περιέχει φυσικά συμπληρώματα διατροφής αλλά και από μόνη της είναι διατροφικά πολύ μεγάλης διατροφικής αξίας.

couscous.jpg
Ειδικά αν επιλέξουμε να την αναμίξουμε με βλαστημένους σπόρους που έχουμε ετοιμάσει, τότε είναι ιδανική και ότι καλύτερο για την προετοιμασία των πουλιών για ζευγάρωμα, την ανάπτυξη των νεοσσών και το γρήγορο πέρασμα της πτερόρροιας.

Τοποθετούμε σε ένα μπολ 50 ml νερού (80 ml αν δεν προσθέσουμε στο τέλος βλαστημένους σπόρους) και 50 ml κουσκούς (couscous).

Στο νερό έχουμε ήδη διαλύσει 1 κουτάλι του γλυκού μέλι και ότι συμπληρώματα υδατοδιαλυτά θέλουμε (πολυβιταμίνες, σπιρουλίνα, ασβέστιο κλπ).

κουσκούς.jpg
Εγώ προσθέτω μόνο ασβέστιο και στην πτερόρροια, στη μύτη του κουταλιού σπιρουλίνα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε να απορροφηθεί το νερό (10- 20 λεπτά,).

Σε ένα μούλτι τοποθετούμε 1 δάκτυλο φρυγανιά τριμμένη (υπάρχει έτοιμο στο μάρκετ), 2 κουταλιές κιμά σόγιας (ή 1 κουταλιά αυγό σκόνη, έχει στο Μπαχάρ-Εξειδικευμένο Κατάστημα Μπαχαρικών αλλά και σε άλλα παρόμοια μαγαζιά).

Επίσης, 1 κουταλιά μαγιά μπύρας (εγώ χρησιμοποιώ της ktiniatriki.gr), 1 κουτάλι γύρης (ειδικά πριν την αναπαραγωγή είναι επιβεβλημένη η χρήση της), 1 κουταλιά ρίγανη, 1 κουτάλι θυμάρι και αν βρούμε σε μαγαζί με βότανα σκόνη γλυκάνισο 1 κουτάλι και δόση προβιοτικού για τέσσερις ημέρες.

κουσκούς_multi.jpg
Τα κάνουμε όσο μπορούμε με το μούλτι σκόνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μούλτι κομμένο σε φέτες το σφιχτβρασμένο για 12 λεπτά αυγό (που είχαμε αφήσει να κρυώσει). Με παλμικές ενεργοποιήσεις του μούλτι, το θρυμματίζουμε και γίνεται ένα με το μίγμα της φρυγανιάς.

Όταν το κουσκούς έχει απορροφήσει το νερό, ρίχνουμε και το μίγμα της φρυγανιάς, αυγού κλπ μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Η αυγοτροφή είναι έτοιμη και την διατηρούμε στο ψυγείο για 4-6 μέρες. Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο θρεπτική και μια λιχουδιά υγείας για τα καναρίνια μας, τότε προσθέτουμε ποσότητα του μισού του όγκους της, σπόρους βλαστωμένους.

κουσκούς_multi.jpg
Η πρόταση μου είναι ένα μίγμα 2 προς 1 σε βάρος κινόα και νίζερ για την προετοιμασία της αναπαραγωγής και 2 προς 1 κινοα και mung bean (ροβίτσα) για περίοδο ανάπτυξης των νεοσσών και την πτερόρροια.

Πρόσθετες σημειώσεις

Στη διάρκεια της προετοιμασίας για την αναπαραγωγή, προσθέτουμε στα διαλυόμενα συστατικά του νερού 1 κουταλιά σιτέλαιο, την καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Ε και στο μείγμα φρυγανιάς στο μουλτι 3 brazil nuts που είναι επίσης σημαντικότατη φυσική πηγή σεληνίου, το οποίο μαζί με την βιταμίνη Ε έχουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν τη γονιμότητα των πουλιών. Επίσης την ίδια περίοδο τα φύτρα κινόας μπορούν να εναλλάσσονται με φύτρα σιταριού, που πέρα από την πολύ βιταμίνη Ε που έχουν είναι και πηγή αργινίνης, ενός αμινοξέος που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη γονιμότητα.

Στην περίοδο ανάπτυξης των νεοσσών αν δεν δίνουμε κάποια πολυβιταμινη, μπορούμε να προσθέσουμε και 2 κουτάλια ριζάλευρο.
Likes: George98
Συντάκτης
J
jk21
Ο jk21 είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Μαρ 2007. Ασχολείται με Καναρίνια και Καρδερίνες.

Τα Άρθρα του jk21.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
jk21
Προβολές
3.679
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από jk21

Μοιραστείτε το άρθρο

Top