Ασθένειες της Κότας και Πτερόρροια

Ασθένειες της Κότας

Επιγραμματικά θα αναφέρουμε κάποιες από τις ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν να νοσήσουν οι κότες και είναι:

Εξωτερικά παράσιτα (ψύλλοι, ψείρες και τσιμπούρια), ψώρα, σκουλήκια, εντερίτιδα, κοκκιδίαση, λοιμώδη βρογχίτιδα, λαρυγγοτραχείτιδα, εσωτερική διφθερίτιδα, χολέρα, πανούκλα, ευλογιά, μολυσματική κόρυζα, λοιμώδη θυλακίτιδα, ψευδοπανώλη, σαλμονέλωση, αλλαντίαση, φυματίωση, η νόσος των πτηνών.

Απαραίτητος θεωρείται ο εμβολιασμός των πτηνών και η συχνή επικοινωνία με ειδικευμένους κτηνιάτρους για την χορήγηση των κατάλληλων σκευασμάτων. Ίσως πολλοί αναγνώστες τρομάξουν διαβάζοντας για όλες αυτές τις ασθένειες, όμως αφορούν αποκλειστικά ασθένειες των πουλερικών (χολέρα πανούκλα, ευλογιά, διφθερίτιδα).

Πριν από αρκετές δεκαετίες που δεν υπήρχε γνώση και πληροφόρηση γύρω από τα ιατρικά θέματα, αλλά και μεγάλη προκατάληψη γύρω από τα εμβόλια, οι άνθρωποι στρέφονταν κυρίως γύρω από τα βότανα για να βρουν θεραπείες για τα πτηνά τους. Έτσι η ρίγανη, το θυμάρι, το σκορδόνερο, οι τσουκνίδες έπαιζαν πρωταρχικό ρόλο στις θεραπείες τους.

Πέραν του εμβολιασμού που είναι απαραίτητος και της προληπτικής θεραπείας με βότανα, απαραίτητος καθίσταται και ο συχνός καθαρισμός του χώρου παραμονής αλλά και των σκευών διατροφής των πουλερικών (ταΐστρες- ποτίστρες), ψεκασμός του χώρου και των φωλιών με αντιπαρασιτικά σκευάσματα, ασβέστωμα του χώρου και των πατήθρων.

Ασφαλώς και η υγιεινή των χεριών και του περιβάλλοντος χώρου παίζει καθοριστικό ρόλο για την μετάδοση των ασθενειών μέσα στο κοπάδι. Πολύ σημαντικό είναι όταν διαπιστωθούν άρρωστα πτηνά να απομονώνονται για να μην μεταδώσουν την ασθένεια και στο υπόλοιπα πτηνά.

Πτερόρροια της Κότας

Όπως όλα τα πουλιά, έτσι και οι κότες περνούν τη φάση της πτερόρροιας, δηλαδή της αντικατάστασης και της ανανέωσης του φτερώματος τους. Η πτερόρροια δεν είναι κληρονομική, είναι μια φυσιολογική κατάσταση, αρκετά επώδυνη κυρίως για τα αρσενικά που έχουν πιο πλούσιο φτέρωμα.

Κατά τη φάση αυτή, τα πτηνά έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες προκειμένου να συνθέσουν από την αρχή το νέο φτέρωμα. Στις κότες η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από 2-4 εβδομάδες αλλά ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να διαρκέσει και από 6-8 εβδομάδες.

Στα θηλυκά το διάστημα αυτό παρατηρείται μειωμένη ωοτοκία ή ακόμα και πλήρης διακοπή της, ενώ τα περισσότερα πτηνά παρουσιάζουν μια φυσιολογική νωχελικότητα που δεν πρέπει να συγχέεται με κάποια ασθένεια.

Συνήθως λαμβάνει χώρα κατά τους μήνες Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Το είδος του πουλιού, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, μπορούν να διαφοροποιήσουν την εμφάνιση της πτερόρροιας.

Εμφανίζεται αρχικά στο κεφάλι συνεχίζει στον λαιμό, στην πλάτη, την κοιλιά και τέλος στα φτερά και στην ουρά όσον αφορά τα ενήλικα κοτόπουλα.

Η πρώτη πτερόρροια εμφανίζεται στους νεοσσούς την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους όταν το χνούδι τους αντικαθίσταται με φτεράκια, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται μόλις συμπληρώσουν τον ένα μήνα της ζωής τους.

Η δεύτερη πτερόρροια λαμβάνει χώρα από την έβδομη έως την δωδέκατη εβδομάδα ζωής τους, ενώ η Τρίτη πτερόρροια εμφανίζεται στους 16-18 μήνες από την έναρξη της ωοτοκίας.

Έκτοτε επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση τους προαναφερθέντες μήνες.

Στη φάση αυτή της φυσιολογικής πτερόρροιας ο πτηνοτρόφος - εκτροφέας θα πρέπει να προσφέρει ένα πλούσιο διαιτολόγιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία - ασβέστιο και αμινοξέα στα πτηνά του, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Δηλαδή, θα πρέπει να προσφέρει σε αφθονία καλαμπόκι, χαλίκια - άμμο - μαρμαρόσκονη - τσόφλια αυγών, άλευρα σόγιας (προσοχή στις μεταλλαγμένες) και υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, κρέας κτλ.

Πέραν της φυσιολογικής πτερόρροιας, υπάρχει και η παθολογική
πτερόρροια
, η οποία παρατηρείται εκτός της φυσιολογικής περιόδου και μπορεί να οφείλεται λανθασμένες συνθήκες διαβίωσης των πτηνών (υπερβολική ζέστη ή κρύο, αυξημένη υγρασία στον ορνιθώνα), σε διατροφικούς (ελλιπής σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και αμινοξέα διατροφή) και σε ψυχολογικούς παράγοντες (υπερπληθυσμός).

Οι ορμονικές διαταραχές, τα παράσιτα, οι κύστεις και τυχόν μολύνσεις από βακτήρια, μύκητες ή ιούς αποτελούν ακόμα μερικούς λόγους που εμφανίζεται η παθολογική πτερόρροια.

Βελτιώνοντας τις συνθήκες διαμονής, φωτισμού, εξαερισμού, προσφέροντας καλής ποιότητας τροφή και φρέσκο νερό, μειώνοντας τον αριθμό των πτηνών στον χώρο, φροντίζοντας την καθαριότητα και την υγιεινή για αποφυγή ασθενειών η παθολογική πτερόρροια θα εκλείψει.

Περιεχόμενα Οδηγού
Χρειάζεστε Βοήθεια;
  • Έχετε κότες στη φάρμα ή την αυλή σας; Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή απλά θέλετε να συζητήσετε γι' αυτές και την εκτροφή τους με τα υπόλοιπα μέλη μας; Γράψτε το μήνυμά σας στα Forum των Οικόσιτων Πτηνών του PetBirds.
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

M
Την χρήση της ρίγανης και ειδικά του ριγανέλαιου, επιβεβαιώνουν και πολλές σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, θα έλεγα είναι μία διαχρονική αξία για την καλή υγεία της κότας.
Επειδή είναι εύκολο βότανο στην ανάπτυξή του, θεωρώ πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει φυτεμένο κοντά σε κάθε κοτέτσι.

Επίσης για την ψείρα, που είναι πρώτης επικινδυνότητας εχθρός για όσους έχουν κότες, πολύ αποτελεσματική είναι η στάχτη ξύλου, την οποία ρίχνουμε σε λάκκους όπου οι κότες κάνουν το μπάνιο τους.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
8.587
Σχόλια
1
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top