Ασθένεια του φτερώματος και του ράμφους - PBFD

 1. inca1099

  Τι είναι η ασθένεια του φτερώματος και του ράμφους

  PBFD.jpg
  Photo: Cockatoo PBFD by Cyron, (CC BY-NC 2.0)

  Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια (γνωστή και ως Psittacine Beak and Feather Disease - PBFD), είναι μέλος του Circoviridae. Ο ιός έχει μια έντονη ομοιότητα με τον ιό Circovirus, καθώς και σε μια σειρά φυτικών ιών, όπως ο ιός Bungy.

  Η ασθένεια πιστεύεται ότι είναι ειδική για μερικά ψιτακοειδή αλλά όλα τα ψιτακοειδή πρέπει να θεωρούνται ευαίσθητα. Παπαγάλοι που είναι γνωστό ότι πλήττονται ιδιαίτερα από PBFD είναι τα εξής: Cockatoos (κατά 75%), Macaws, Αfrican Grey, Ringneck parakeets, Eclectus Parrots, Lovebirds.

  Προκαλεί θανατηφόρες λοιμώξεις κυρίως σε μικρά πτηνά αλλά και σε μεγαλύτερα άτομα και υπάρχουν περιπτώσεις που μεγαλύτερα άτομα να αποβληθεί από τον οργανισμό αφήνοντας όμως τα πτηνά να είναι φορείς του ιού.

  Μελέτες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από τα πουλιά - φορείς μέσω του αέρα, όπως και επίσης ο ιός να περάσει στους απογόνους των πτηνών. Ο ιός επηρεάζει άμεσα το ήπαρ, τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας το πτηνό με μειωμένη αντίσταση σε άλλες λοιμώξεις με αποτέλεσμα το πτηνό να αποβιώσει λόγο δευτερευόντων λοιμώξεων (μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιογενής λοιμώξεις).

  Μετάδοση

  Η μετάδοση του ιού από το ένα άτομο στο άλλο γίνεται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής, του αέρα αλλά και της κατάποσης μολυσμένου φτερού, και σκόνης. Ο ιός επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών όπως σκεύη τροφίμων, υλικά φωλιάσματος κτλ.

  Τα υιικά σωματίδια μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα στο περιβάλλον, ακόμα και μετά από μήνες και ας μην υπάρχει πτηνό στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

  Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την παύση παραγωγής της "πούδρας" και ανεπανόρθωτη απώλεια των φτερών. Τα φτερά της ανάπτυξης πέφτουν και τα νέα βγαίνουν παραμορφωμένα, ανώμαλα και τσιμπημένα. Αλλά πιθανά συμπτώματα είναι η ανώμαλη και το ασύμμετρη ανάπτυξη του ράμφους η ασύμμετρη ανάπτυξη των νυχιών και η πτώση αυτών με παράλληλη ταχεία απώλεια βάρους, κατάθλιψη, ανορεξία και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

  Πρόληψη σε περίπτωση νόσου

  Απομόνωση όλων των νοσούντων πτηνών, προκειμένου να διακοπεί η μετάδοση της νόσου.

  Θεραπεία

  Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και αποθαρρυντικά δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία και τα εμβόλια βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ακόμα.

  Σχετικές συζητήσεις
  Forum για τις Ασθένειες των Παπαγάλων στο PetBirds
  Από inca1099, 21 Ιαν 2008 | Ενημερώθηκε: 25 Μαϊ 2016 | | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  inca1099
  Ο inca1099 είναι μέλος του PetBirds από τις 30 Ιουλ 2006. Έχει διατελέσει Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Παπαγάλων. Ασχολείται με Καναρίνια, Παπαγάλους και Ιθαγενή.

  Τα Άρθρα του inca1099.
  Άρεσε στους eva vrs, JAPAN HOSO11 και maria p.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. EFTHIMIS
  Μήπως μπορεί να μου πει κάποιος τι εξετάσεις κάνουμε γι' αυτόν τον ιό;
  1. inca1099
   Υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για το PBFD, o γιατρός γνωρίζει από μόνος του τι θα πρέπει να καλλιεργήσει.

   Πληροφοριακά είναι η εξέταση αίματος με συνδυασμό υπόπτων φτερών, και περιττωμάτων.

   Αν το πουλί βρεθεί θετικό, απομονώνεται και ξαναεξετάζεται μετά από 4 βδομάδες, και αν βγει αρνητικό γίνεται πάλι η καραντίνα και εξετάζεται ξανά από 3 βδομάδες.
 2. χαρίτου πιτσα
  Ένα τέτοιου είδους πρόβλημα παρουσιάζει και το δικό μου παπαγαλάκι αυστραλίας που είναι 3 χρόνων.

  Μια εβδομάδα πριν ψέκασα το πουλάκι για προληπτικούς λόγους με EVERY spray της LYDIA για παράσιτα και του έκανε παρά πολύ κακό διότι δεν ήξερα ότι έπρεπε να το ψεκάσω από απόσταση και λίγο έμεινε να μου μείνει στα χέρια.

  Είχε πάθει ΣΟΚ και είχε μείνει για 5 -10 λεπτά περίπου ακίνητο τεντωμένο σαν να είχε πάθει εκγεφαλικό. Σιγά σιγά συνήλθε λίγο, όμως ήταν πολύ φοβισμένο και δεν μας πλησίαζε είχα φοβηθεί και το έκανα αμέσως μπάνιο για να φύγει το σπρέι από πάνω του και το έβαλα σε ζέστη με λάμπα για 3 μέρες.

  Τώρα φαίνεται μια χαρά μας μιλάει έρχεται και κάθεται πάνω μας βέβαια με επιφύλαξη.

  Το πρόβλημα τώρα είναι ότι εδώ και 4 μέρες που φαίνεται να είναι καλύτερα των έχει πιάσει μια mania να ξύνεται και γεμίζει ο πάτος του κλουβιού με μια άσπρη σκόνη και κάποια πούπουλα που τα βγάζει μόνος του με το ράμφος του και ανησυχώ.

  Μήπως μπορεί κάποιος να δώσει κάποια εξήγηση;

  Φιλικά,
  Χαρίτου Πίτσα
  AL 173
 3. marie
  Αγχώθηκα τόσο πολύ που από το φόβο μου πέρασα ένα σκουπιδάκι στο ράμφος για ασυμμετρία! Πήγα κοντά να το βγάλω φωτό αλλά ήταν λείο το ράμφος του! Τρόμαξα πολύ, αλλά τελικά εγώ το προκάλεσα!
  1. inca1099
   Καμιά φορά ο πανικός μας και η υπερβολική προστασία μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και λάθος κινήσεις. Δεν χρειάζεται πανικός σε οποιοδήποτε θέμα (είτε έχει σχέση με τα αγαπημένα μας κατοικίδια είτε έχει σχέση με αγαπημένα μας πρόσωπα).
 4. Wind-sa
  Φάρμακα για τον έλεγχο του ιού PBFD

  Η Μάιρα έχει PBFD ή πιο σωστά είναι φορέας του ιού. Δεν έχει ακόμα μεγάλη εμφάνιση της αρρώστιας. Τα φάρμακα που μας έδωσε ο γιατρός για να περνάμε καλύτερα είναι:
  1. Amoxil σιρόπι 125 γραμμαρίων (σε 100ml νερού ο,5 ml σιρόπι) το δίνετε 5 μέρες.
  2. Χάπια Medrol 4 ml (ένα τέταρτο του δίσκου ανακατεύουμε με νερό) δίνουμε μέρα παρά μέρα, 15 φορές.
  Αυτά τα φάρμακα βοηθάνε για να πέσει η δύναμη του ιού, όμως δεν υπάρχει φάρμακο για να γιατρέψουμε το πουλί από την ιο PBFD.
 5. Greek yorkshire
  Όλα τα είδη παπαγάλων παράγουν αυτήν την πούδρα;
  1. Φοίβος
   Σε κάποια ποσότητα ναι όλα τα είδη. Άλλα είδη παράγουν περισσότερο όπως οι Κοκατού τα Κοκατίλ και οι Γκρι και άλλα λιγότερο όπως Αμαζονίου, Μακάο κλπ.
 6. pe.di.
  Η ασθένεια του φτερώματος παρουσιάζεται και στα καναρίνια; (χωρίς την ύπαρξη παπαγάλου ανάμεσά τους.
  1. Alexandros
   Όχι, μέχρι στιγμής ο ιός πάει μόνο στα παπαγαλάκια. Και αν ζούνε στον ίδιο χώρο δεν κολλάνε τα άλλα πουλιά, ούτε τα Καναρίνια ούτε Εξωτικά ούτε των ευρωπαϊκών δασών.
 7. Χριστιάνα
  Γρηγόρη ευχαριστούμε! Δεν ξέρω γιατί με τρομάζει τόσο αυτή η αρρώστια. Είναι ίσως ο πιο ανασταλτικός παράγοντας για να αποφασίσω να πάρω cockatoo. Είμαι σε πραγματικό δίλημμα. :(
 8. Wind-sa
  Όπως μου είπε ο γιατρός, δεν είναι απαραίτητο να μην έχει πούδρα το πουλί ή να χάσει φτερά. Μπορεί να έχει την πούδρα και τα φτερά του και να φαίνεται εντελώς φυσιολογικό, όμως να είναι φορέας του ιού.
Φόρτωση...