Πρόσφατα

Ασβέστιο στα πτηνά

Το ασβέστιο στη διατροφή των πτηνών, η περιεκτικότητα των τροφών σε ασβέστιο και οι παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του από τον οργανισμό.


Απορρόφηση Ασβεστιου

Ασβέστιο και Φώσφορος

Το ασβέστιο που λαμβάνουν τα πτηνά μέσω της διατροφής μπορεί να εξουδετερωθεί από τον φώσφορο. Το μέγεθος της απώλειας εξαρτάται από την περιεκτικότητα του γεύματος σε φώσφορο. Η διατροφική αναλογία του ασβεστίου / φωσφόρου (Ca : P) πρέπει να κυμαίνεται από 1:1 έως 2:1.

Ξηροί_Καρποί_Ασβέστιο_.png

Πιν. 1 Περιεκτικότητα ξηρών καρπών σε ασβέστιο και φωσφόρο

Ασβέστιο και Οξαλικά Οξέα

Η διαθεσιμότητα του ασβεστίου μπορεί να επηρεαστεί από τα οξαλικά οξέα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα δημιουργούν αδιάλυτο οξαλικό ασβέστιο (μη απορροφήσιμο), ενώ οι φυτικές τροφές δεσμεύουν τον φώσφορο μειώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητά του.

Calcium_Oxalic_Greens.png Calcium_Oxalic_Tubers.png
Πιν. 2 Περιεκτικότητα πράσινων λαχανικών σε οξαλικό οξύ και ασβέστιο
Πιν. 3 Περιεκτικότητα κονδύλων σε οξαλικό οξύ και ασβέστιο


Τέλος, η υπέρ-πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των οξαλικών οξέων στον οργανισμό.

Αντιβιοτικά και ασβέστιο

Το ασβέστιο δεσμεύει τις τετρακυκλίνες και τις μινοκυκλίνες (ομάδες αντιβιοτικών) μειώνοντας έτσι κατά πολύ τη δράση τους. Έτσι, το σουπιοκόκκαλο που περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου στα...

Τα αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα πηγαίνουν στο στομάχι και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος για να καταλήξουν στην πάσχουσα περιοχή του σώματος. Η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η διατροφή.

Γιατί δεν κάνει να υπάρχει σουπιοκόκκαλο στο κλουβί όταν δίνουμε αντιβίωση;

Ορισμένα είδη αντιβιοτικών επηρεάζονται για παράδειγμα από την παρουσία λίπους (τροφών) στο στομάχι, ενώ κάποια αλλά όχι. Γι' αυτό και κάποιες φορές ο γιατρός προτείνει η αντιβίωση να παίρνεται με φαγητό και κάποιες άλλες χωρίς.

Οι τετρακυκλίνες αλλά και οι μινοκυκλίνες (είδη - ομάδες αντιβιοτικών) έχουν ένα θέμα με το ασβέστιο, που αν υπάρχει στο στομάχι δεσμεύει τη θεραπευτική ουσία του φαρμάκου μειώνοντας έτσι κατά πολύ τη δράση του. Έτσι, το σουπιοκόκκαλο που περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου στα διατροφικά στοιχεία του, είναι από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια θεραπείας με τετρακυκλίνες στα πουλιά.

Αυτό ισχύει για τη χρήση των αντιβιοτικών γενικά και όχι μόνο στα πουλιά. Πολλοί άνθρωποι όταν παίρνουν αντιβίωση πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να την πάρουν με γάλα για να βοηθήσουν το στομάχι τους, κάτι που βέβαια στην περίπτωση των τετρακυκλινών κάθε άλλο παρά βοηθάει. Γι' αυτό καλό είναι αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να πιει γάλα, να το κάνει τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.
Αναφορές
Clinical Avian Medicine (Greg Harrison, DVM, Dipl ABVP-Avian, Dipl ECAMS and Teresa Lightfoot, DVM) |
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Πολύ χρήσιμο Σταύρο. Ίσως αξίζει να αναφέρουμε ότι επίσης πρέπει να αποφεύγουμε την παράλληλη χρήση άνθρακα (καρβουνάκι) μαζί με φάρμακα. Ο άνθρακας δεσμεύει εύκολα διάφορες ουσίες και καθιστά τα φάρμακα μη δραστικά κατά την διάρκεια της αγωγής.

Αντιθέτως όταν η φαρμακευτική αγωγή ολοκληρωθεί η χρήση άνθρακα είναι ευεργετική αφού καθαρίζει τον οργανισμό από τα υπολείμματα της.
 
Επιπρόσθετα καλό είναι να υπάρχει έστω και εδώ η αναφορά στη αναγκαιότητα της χρήσης του κυρίως κατά τις μέρες της ωοτοκίας όπου κρίνεται απαραίτητο μετά το πρώτο αυγό για αποφυγή προβλημάτων όπως των χωρίς κέλυφος αυγών, αλλά κυρίως μιας πιθανής δυστοκίας.

Έτσι λοιπόν 5-7 σταγόνες κάθε μέρα στο νερό (ποτίστρα 70-80ml) για τρεις τέσσερις μέρες μετά το πρώτο αυγό καλύπτουν σχεδόν κάθε πρόβλημα.

Η υπερδοσολογία κυρίως με τη μεγάλη σε διάρκεια χορήγησης του ασβεστίου στα πουλιά μόνο κακό μπορεί να κάνει, γιατί αδρανοποιούνται ή υπολειτουργούν οι μηχανισμοί δημιουργίας στον οργανισμό του και με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγεται.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
4.079
Σχόλια
3
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom