Απώλεια εμβρύων καναρινιών λόγω διατροφικών ελλείψεων

 1. mgerom
  Ο θάνατος των εμβρύων καναρινιών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι και οι διατροφικές ελλείψεις. Μάθετε πως να αναγνωρίζετε τον τύπο της έλλειψης, για να περιορίσετε το φαινόμενο μέσω της πρόληψης.

  Όταν τα έμβρυα καναρινιών χάνονται από ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων

  Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που ένα κατά τα άλλα καλό ζευγάρωμα σταματά άδοξα λίγο πριν ή λίγο μετά την εκκόλαψη. Εκεί, κάποιες φορές χάνονται οι ελπίδες, είτε σαν έμβρυα είτε σαν νεοσσοί.

  Νεκρός-νεοσσός-αυγό.png
  Το λυπηρό του πράγματος δεν πρέπει να μας κάνει να απογοητευθούμε. Αντίθετα, πρέπει να μας δημιουργήσει ερωτηματικά έτσι ώστε να βρούμε τις πιθανές αδυναμίες της εκτροφικής μας προσπάθειας ή ακόμα και κάποια λάθη μας.

  Μήπως έλειψαν από τη διατροφή κάποια θρεπτικά στοιχεία;

  Ίσως να μην είναι ευχάριστο, αλλά νομίζω είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε με μεγάλη προσοχή το νεκρό/α έμβρυα και να προσπαθήσουμε να πάρουμε απαντήσεις στο "τι έφταιξε".

  Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτό το άρθρο, με την ελπίδα να ρίξει λίγο φως και να βοηθήσει να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Να μη ξεχνάμε ότι, η στιγμή (αρχή - μέση - τέλος) της επώασης, έχει τη σημασία της και πρέπει να δίνουμε και σε αυτήν, την ανάλογη προσοχή.

  Κλινικά ευρήματα ανεπάρκειάς θρεπτικών στοιχείων σε έμβρυα καναρινιών

  Βιταμίνη Α

  Θάνατος μετά 48 ώρες, από την έναρξη της επώασης, ένεκα αποτυχίας ανάπτυξης του κυκλοφορικού συστήματος.

  Η έλλειψη βιταμίνης Α δημιουργεί επίσης σημαντικά προβλήματα και στην υγεία ενήλικων πουλιών, για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στο άρθρο μας αβιταμίνωση Α.

  Βιταμίνη D

  Θάνατος εμβρύου 10-12 ημερών, μετά από αδυναμία ισχυροποίησης του σκελετού. Μαλακά κόκαλα. Μαλακιά και στραβή άνω γνάθος.

  Βιταμίνη Ε

  Θάνατος εμβρύου μεταξύ 4-7 ημερών από κυκλοφορική ανεπάρκεια και πιθανές αιμορραγίες. (συνδέεται με το σελήνιο).

  Βιταμίνη Κ

  Δεν υπάρχουν αλλοιώσεις ή εμφανείς παραμορφώσεις σε μια απλή ανεπάρκειά της, ούτε κάποια αντιβιταμινικά σύνδρομα.

  Βιταμίνη Β 12

  Μεγάλη θνησιμότητα στο τέλος της εκκόλαψης 11η - 13η ημέρα. Ενδείξεις από πρησμένα όργανα, ατροφία των άκρων και κακή θέση της κεφαλής, ανάμεσα στους μηρούς.

  Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

  Θάνατος στα αρχικά στάδια 72 ωρών έως και τα τελικά 12 - 13ων ημερών, ανάλογα τη σοβαρότητα της έλλειψης. Παραμορφώσεις των άκρων και της κάτω γνάθου. Πολλές επίσης, εμφανίσεις νανισμού.

  Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

  Εμβρυϊκή νέκρωση κατά την εκκόλαψη, χωρίς προφανείς ενδείξεις ή συμπτωματολογία, εκτός από πολυνευρήτιδα στους νεοσσούς που επιβιώνουν (φλεγμονή των νεύρων και αστάθεια).

  Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)

  Διάφορες αλλοιώσεις σε οστά αλλά και δυσπλασία του ράμφους. Συμβαίνει όταν κατά την εκκόλαψη έχουν δοθεί αντιβιοτικά ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιορίζουν τη λειτουργία της τρυπτοφάνης, ένα βασικό ένζυμο παραγωγής και σύνθεσης νιασίνης.

  Βιοτίνη

  Θάνατος τις τελευταίες ημέρες εκκόλαψης. Ιδιαίτερα εμφανείς σκελετικές αλλιώσεις. Ράμφος της μορφή παπαγάλου, αλλά και ανάπτυξη νυκτοειδούς μεμβράνης ανάμεσα στα δάκτυλα.

  Φολικό οξύ

  Θάνατος μεταξύ 11ης και 13ης ημέρα. Δυσπλασία των άκρων γενικά αλλά, χαρακτηριστική στροφή των ταρσών (τα δάκτυλα γυρίζουν ανάποδα) και δυσκολία ανάπτυξης της κάτω γνάθου.

  Βιταμίνη D

  Μαγγάνιο
  Θάνατοι λίγο πριν την εμφάνιση των νεοσσών. Οίδημα, ανωμαλίες πτερώματος, νανισμός και δυσμορφία κεφαλιού.

  Ψευδάργυρος

  Καταστροφή σπονδυλικής στήλης, ατελείς οφθαλμοί και ασχημάτιστα άκρα.

  Χαλκός

  Θάνατοι από αιματολογικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο και χωρίς δυνατότητα ανίχνευσης δυσμορφιών.

  Σελίνιο

  Πολύ υψηλή συχνότητα παύσης της εκκόλαψης σε πρώιμα στάδια. (σύνδεση με βιταμίνη Ε).

  Σχετικά άρθρα
  Χρειάζεστε βοήθεια;
  Γράψτε το μήνυμά σας στο φόρουμ της αναπαραγωγής καναρινιών
  Από mgerom, 26 Ιαν 2016 | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  mgerom
  Ο mgerom είναι μέλος του PetBirds από τις 16 Απρ 2006. Έχει διατελέσει Advisor στα Forum Καναρινιών του PetBirds. Ασχολείται με καναρίνια χρώματος.

  Τα Άρθρα του mgerom.
  Like από boukefalas, ianos, maria p αλλά και άλλους 3.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Greek yorkshire
  5/5,
  "εξαιρετικα χρησιμο"
  Εκπληκτικο αρθρο και πολυ απαραιτητο σαν γνωση σε καθε εκτροφεα. Ευχομαι καθε εκτροφεας που θα βρεθει στην δυσκολη θεση να χασει νεοσσο να ανατρεχει ΠΑΝΤΑ σε αυτο το αρθρο για να προλαβαινει τα χειροτερα
  Stavros likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...