Από το αυγό μέχρι την ανεξαρτητοποίηση των καναρινιών

  • Συντάκτης mgerom
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Περιγραφή ενός μήνα της αναπαραγωγής των καναρινιών, από το αυγό μέχρι την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των νεοσσών.

Η φωλιά ετοιμάστηκε και η κανάρα σας κάνει το πρώτο αυγό. Μην απορήσετε αν δείτε ότι σχεδόν αδιαφορεί, ότι δεν κάθεται να κλωσήσει το αυγουλάκι της. Θα ενδιαφερθεί αμέσως μόλις κάνει το τρίτο αυγό.

Τι θα πρέπει να κάνω με τα αυγά;


- Αντικαταστήστε τα αυγά με πλαστικά ομοιώματα.
- ΓΙΑΤΙ;
- Επειδή επιδιώκουμε να εκκολαφθούν όλοι οι νεοσσοί την ίδια ημέρα.

- Και γιατί θέλουμε να συμβεί αυτό;
- Μα για να έχουν όλοι, ίσες ευκαιρίες επιβίωσης. Να ξεκινήσουν όλοι από την ίδια ηλικιακή βάση και να απαιτήσουν με τον ίδιο τρόπο, δύναμη και σθένος το τάισμα από τους γονιούς τους.

πλαστικά_αυγά.jpg
Γι’ αυτόν το σκοπό υπάρχουν στο εμπόριο πλαστικές απομιμήσεις αυγών καναρινιών. Κάθε πρωί ελέγχετε την φωλιά. Παίρνετε το αυγό πιάνοντάς το προσεκτικά με την ειδική λαβίδα και με τον τρόπο που διακρίνεται στην εικόνα και το τοποθετείτε σ’ ένα ανοικτό δοχείο με λίγους σπόρους.

Στη φωλιά τοποθετείτε ένα πλαστικό ομοίωμα. Η κατακόρυφη θέση (με τον αεροθάλαμο προς τα επάνω) θα σας επιτρέψει να μην μετακινήσετε πλέον το αυγό μέχρις ότου το επιστρέψετε στην φωλιά.

Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο ημέρες. Το πρωί της 4ης ημέρας αφαιρείτε τα πλαστικά και επιστρέφετε προσεκτικά τα κανονικά αυγά της κανάρας σας.

Τώρα πια δε σηκώνεται ούτε στιγμή από τη φωλιά της. Ήρθε η ώρα για την αντίστροφη μέτρηση. Σταματήστε αμέσως την παροχή της αυγοτροφής και δεν βάζετε καθόλου συμπληρώματα για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της 14ης μέρας θα συμβεί εκείνο που θα σας γεμίσει χαρά. Θα “σκάσουν μύτη” οι πρώτοι σας μπόμπιρες. Στις επόμενες το πολύ 2 μέρες, θα έχει συμπληρωθεί η (συνήθως) πεντάδα των νέων κατοίκων της ζευγαρώστρας σας.

Η γέννηση των νεοσσών


canary-chick.jpg
Εδώ αρχίζει η σκληρή δουλειά για τους γονείς. Το τάισμα είναι συνεχές κάθε 2-3 ώρες το πολύ. Η περίοδος αυτή είναι η πιο κρίσιμη για την ζωή των νεοσσών.

Σ’ αυτές τις πρώτες μέρες θα πάρουν το μητρικό "γάλα" αλλά και όλες τις απαραίτητες ουσίες που θα τα κάνουν γερά άτομα, με αντοχές στις ασθένειες και θα τους δώσουν καθαρό και λαμπερό πτέρωμα. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μη λείπει τίποτε από την διατροφή αυτών των ημερών.

Αυγό, μήλο, σπανάκι, μπρόκολο, ενισχυμένο μείγμα σπόρων αλλά και μια πολυβιταμίνη στο νερό τους, θα δώσουν τα σωστά αποτελέσματα. Πάντα πρέπει να υπάρχει το σουπιοκόκαλο αλλά και το GRIT σε πρώτη ζήτηση.

Συνοπτική περιγραφή του πρώτου μήνα της αναπαραγωγής των καναρινιών


1η Εβδομάδα


Οι ημέρες περνούν, είναι ήδη 6 ημερών. Είναι η ημέρα που συνήθως περνούν οι εκτροφείς τα δακτυλίδια αναγνώρισης στα πόδια των νεοσσών. Εσείς που δεν έχετε μια τέτοια σκοτούρα έχετε την υποχρέωση να κάνετε μια πολύ καλή καθαριότητα. Τώρα θα φανεί η χρησιμότητα της τσόχας στη φωλιά.

Αφού αποθέσετε κάπου τους νεοσσούς με ασφάλεια, αφαιρείτε το υλικό της φωλιάς και την αφήνετε μόνον με την τσόχα. Κάνετε ένα γρήγορο αλλά σωστό καθάρισμα και ξανατοποθετείτε τα πουλάκια στην άνεση που προσφέρει πλέον η καθαρή φωλιά.

2η Εβδομάδα

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και πλέον δεν τους χωράει ο “τόπος”. Ο “πρωτότοκος” βγαίνει στο κλαρί, δεν θα αργήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εδώ θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην παρατήρηση της συμπεριφοράς της θηλυκιάς.

Μήπως ζητάει να έρθει σε επαφή με το αρσενικό; μήπως ψάχνει για καινούργιο υλικό φωλιάς θέλοντας να ξεκινήσει μια νέα γέννα; Προσοχή αν έχει τέτοια επιθυμία και δεν βρίσκει κλωστές, δεν αποκλείεται να αρχίσει το ομαδικό ξεπουπούλιασμα των νεοσσών, γι’ αυτό δράστε άμεσα.

Βάλτε αρκετές κλωστές στην ζευγαρώστρα σας και αν χρειαστεί τοποθετείστε το χώρισμα, αφήνοντας στην μία πλευρά το αρσενικό με τους νεοσσούς και την ίδια στην άλλη πλευρά να κτίζει ή να τελειοποιεί τη φωλιά της.

3η Εβδομάδα

Περνώντας στην τρίτη εβδομάδα της ζωής τους, οι νεοσσοί αρχίζουν να δοκιμάζουν αυτά τα “μυστήρια” πράγματα που τσιμπολογούν όλη μέρα οι γονείς τους. Εντοπίζουν τα πιο ασφαλή σημεία στο χώρο και αρχίζουν να βρίσκουν ευχαρίστηση στο νερό.

Η μαμά, αν δεν έχει αρχίσει ήδη, είναι έτοιμη για νέα φωλιά και δεν τους δίνει και πολύ μεγάλη σημασία. Σε λίγες μέρες το αρσενικό (αν έχει χωριστεί) θα πρέπει να περάσει οριστικά στην πλευρά της κανάρας και όποιος από τους μικρούς θέλει φαΐ, έρχεται πια κοντά στο κάγκελο για να ταϊστει. Όσοι τα καταφέρνουν, τρώνε μόνοι τους το τριμμένο μήλο και την μαλακή αυγοτροφή.

4η Εβδομάδα

Από εδώ και πέρα ο χρόνος κυλά πιο ήρεμα και σε λίγο κλείνοντας και την 4η εβδομάδα ζωής, πρέπει να σκέπτεστε τη μετακίνησή τους σε δικό τους χώρο, μακριά από τους γονείς τους.

Να σας ζήσουν.

Σχετικά Άρθρα
Χρειάζεστε Βοήθεια;
Συντάκτης
mgerom
mgerom
Ο mgerom είναι μέλος του PetBirds από τις 16 Απρ 2006. Έχει διατελέσει Advisor στα Forum Καναρινιών του PetBirds. Ασχολείται με καναρίνια χρώματος.

Τα Άρθρα του mgerom.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
mgerom
Προβολές
37.762
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Αναπαραγωγή Πτηνών

Περισσότερα από mgerom

Μοιραστείτε το άρθρο

Top