Αντιβιοτικά και ασβέστιο

 1. Stavros
  Το ασβέστιο δεσμεύει τις τετρακυκλίνες και τις μινοκυκλίνες (ομάδες αντιβιοτικών) μειώνοντας έτσι κατά πολύ τη δράση τους. Έτσι, το σουπιοκόκκαλο που περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου στα...

  Τα αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα πηγαίνουν στο στομάχι και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος για να καταλήξουν στην πάσχουσα περιοχή του σώματος. Η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η διατροφή.

  Γιατί δεν κάνει να υπάρχει σουπιοκόκκαλο στο κλουβί όταν δίνουμε αντιβίωση;

  Ορισμένα είδη αντιβιοτικών επηρεάζονται για παράδειγμα από την παρουσία λίπους (τροφών) στο στομάχι, ενώ κάποια αλλά όχι. Γι' αυτό και κάποιες φορές ο γιατρός προτείνει η αντιβίωση να παίρνεται με φαγητό και κάποιες άλλες χωρίς.

  Οι τετρακυκλίνες αλλά και οι μινοκυκλίνες (είδη - ομάδες αντιβιοτικών) έχουν ένα θέμα με το ασβέστιο, που αν υπάρχει στο στομάχι δεσμεύει τη θεραπευτική ουσία του φαρμάκου μειώνοντας έτσι κατά πολύ τη δράση του. Έτσι, το σουπιοκόκκαλο που περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου στα διατροφικά στοιχεία του, είναι από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια θεραπείας με τετρακυκλίνες στα πουλιά.

  Αυτό ισχύει για τη χρήση των αντιβιοτικών γενικά και όχι μόνο στα πουλιά. Πολλοί άνθρωποι όταν παίρνουν αντιβίωση πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να την πάρουν με γάλα για να βοηθήσουν το στομάχι τους, κάτι που βέβαια στην περίπτωση των τετρακυκλινών κάθε άλλο παρά βοηθάει. Γι' αυτό καλό είναι αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να πιει γάλα, να το κάνει τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.
  Από Stavros, 9 Σεπ 2015 | Ενημερώθηκε: 4 Νοε 2015 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros
  Άρεσε στους eva vrs, M.G και maria p.

Πρόσφατες Κριτικές

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. YannisK
  Πολύ χρήσιμο Σταύρο. Ίσως αξίζει να αναφέρουμε ότι επίσης πρέπει να αποφεύγουμε την παράλληλη χρήση άνθρακα (καρβουνάκι) μαζί με φάρμακα. Ο άνθρακας δεσμεύει εύκολα διάφορες ουσίες και καθιστά τα φάρμακα μη δραστικά κατά την διάρκεια της αγωγής.

  Αντιθέτως όταν η φαρμακευτική αγωγή ολοκληρωθεί η χρήση άνθρακα είναι ευεργετική αφού καθαρίζει τον οργανισμό από τα υπολείμματα της.
   eva vrs likes this.
Φόρτωση...