Ανατολική Ροζέλα - Eastern rosella (Platycercus eximius)

 1. Η Ανατολική (Ιστερν) Ροζέλα είναι ένας παπαγάλος που μας κάνει μεγάλη εντύπωση λόγω των πολλών και ζωηρών χρωμάτων που διαθέτει.

  Ανατολική (Ιστερν) Ροζέλα, ο πολύχρωμος παπαγάλος της ΝΑ Αυστραλίας

  Αυτά τα εντυπωσιακά πτηνά προέρχονται από τη μακρινή Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Προτιμούν τις δασικές περιοχές, όπου επικρατεί πυκνή βλάστηση. Στη φύση τρέφονται με διάφορους σπόρους, χορταρικά, φρούτα και έντομα. To μέγεθός τους κυμαίνεται γύρω στα 30cm.

  Οι Ροζέλες είναι πανέξυπνα και πολύ περίεργα πουλιά. Είναι λίγο δύσκολα ως προς την εξημέρωσή τους διότι αισθάνονται φόβο (αδικαιολόγητα πολλές φορές) αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

  ανατολική_ροζέλα_eastern_rosella.jpg

  Με υπομονή, επιμονή και χωρίς να τους ασκούμε πίεση μπορούμε να τους κερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Ένα καλό δόλωμα μπορεί να γίνει μία λιχουδιά (η οποία μπορεί να είναι μήλο, φρυγανιά κ.α) ώστε να συνδυάσουν την παρουσία μας με κάτι το ευχάριστο και έτσι να μην μας φοβούνται.

  Η αναπαραγωγή των Eastern Rosella ξεκινάει από την ηλικία των 1,5 με 2 χρόνων και κάνουν γύρω στα 5-7 αυγά. Οι νεοσσοί τρέφονται περίπου 35 ημέρες.

  Ο μέσος όρος ζωής τους κυμαίνεται στα 15-20 χρόνια (αν και εμένα προσωπικά μου έχουν πει ότι φτάνει και τα 35 χρόνια) αλλά με την καλύτερη φροντίδα που μπορούμε να τους προσφέρουμε μπορούν να ζήσουν και παραπάνω.

  Η διάκριση φύλου ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό είναι οι λευκές κηλίδες που φέρουν τα θηλυκά κάτω από τις φτερούγες τους. Όμως η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η εξέταση DNA για να δούμε με σιγουριά το φύλο του πουλιού μας. Επίσης τα αρσενικά πτηνά έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά και είναι πιο μεγαλόσωμα.

  Κλουβιά και Υγιεινή

  Όπως όλα τα παπαγαλοειδή, έτσι και η Ανατολική Ροζέλα πρέπει να έχει ένα ευρύχωρο κλουβί, όπου θα μπορεί να κινείται χωρίς να ακουμπάει η ουρά της στα σίδερα και να διαθέτει οριζόντια σίδερα για να μπορεί να σκαρφαλώνει, ώστε να ικανοποιεί την τάση της για σκαρφάλωμα. Οι ταΐστρες και η ποτίστρα χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα. Η αλλαγή του υλικού που έχουμε στον πάτο του κλουβιού (είτε αυτό είναι χαρτί Α4, άμμος κτλ.) πρέπει να το αλλάζουμε πολύ συχνά.

  Καλό θα ήταν να κάνουμε και μια γενική καθαριότητα σε ολόκληρο το κλουβί κάθε μήνα. Μπορούμε να το καθαρίζουμε με ζεστό νερό κι ένα πανάκι ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό πιάτων για καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά μετά πρέπει να το ξεπλύνουμε καλά και με την προϋπόθεση (αν το πλύνουμε με σαπούνι) να έχουμε απομακρύνει τα πουλιά από το κλουβί ώστε να μην το καταπιούν και δηλητηριαστούν. Δεν ενδείκνυται η χρήση απορρυπαντικών, όπως η χλωρίνη διότι βλάπτουν την υγεία των πτηνών.

  Χρειάζονται καθημερινά μπάνιο για να διατηρείται το φτέρωμα καθαρό και λαμπερό και να φεύγει η σκόνη. Το καλοκαίρι μπορούμε να τα κάνουμε 2-3 φορές την ημέρα μπάνιο. Το χειμώνα μία φορά κάθε 2 μέρες είναι αρκετή.

  Διατροφή

  Μπορούμε να δίνουμε στη Ροζέλα μας ηλιόσπορους αλλά η καλύτερη τροφή είναι τα πέλλετς (κοινώς κροκέτες). Επίσης θα πρέπει να τους δίνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα αφού τα έχουμε πλύνει πολύ καλά. Πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο καλό πλύσιμο γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ραντισμένα με φυτοφάρμακα, τα οποία αν οι παπαγάλοι μας τα φάνε θα δηλητηριαστούν και μπορεί να με μοιραία κατάληξη, αν δεν τα προλάβουμε.

  Παιχνίδια


  Η ύπαρξη παιχνιδιών είναι πολύ σημαντική. Με τα παιχνίδια οι παπαγάλοι περνούν τις περισσότερες ώρες τους. Δεν νιώθουν ανία και έτσι αποφεύγονται δυσάρεστα αποτελέσματα όπως το μάδημα των φτερών. Πρέπει όμως να αποφεύγονται παιχνίδια τα οποία έχουν αιχμηρές άκρες ή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στον παπαγάλο μας.

  Άλλα είδη Rosella

  Ονομασία: Ανατολική (Ιστερν) Ροζέλα
  Αγγλική Ονομασία: Eastern Rosella
  Λατινική Ονομασία: Platycerus Ximius
  Τάξη: Ψιττακόμορφα
  Οικογένεια: Ψιττακίδες

  Τελευταία ενημέρωση από Stavros, 26 Ιουλ 2015
  Foto by zosterops.
  Eastern Rosella - PetBirds Media Gallery

  Μοιραστείτε

  Άρεσε στους Georgina και Stavros.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...