Ανατολική Ροζέλα - Eastern rosella (Platycercus eximius)

  • Συντάκτης PBCP
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Η Ανατολική (Ιστερν) Ροζέλα είναι ένας παπαγάλος που μας κάνει μεγάλη εντύπωση λόγω των πολλών και ζωηρών χρωμάτων που διαθέτει.

Ανατολική (Ιστερν) Ροζέλα, ο πολύχρωμος παπαγάλος της ΝΑ Αυστραλίας


Αυτά τα εντυπωσιακά πτηνά προέρχονται από τη μακρινή Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Προτιμούν τις δασικές περιοχές, όπου επικρατεί πυκνή βλάστηση. Στη φύση τρέφονται με διάφορους σπόρους, χορταρικά, φρούτα και έντομα. To μέγεθός τους κυμαίνεται γύρω στα 30cm.

Γεωγραφική Κατανομή


Οι Ανατολικές Ροζέλες ζουν και αναπαράγονται ως ιθαγενή πτηνά στη νοτιοανατολική Αυστραλία, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες συναντώνται και στη Νέα Ζηλανδία, όπου εισήχθησαν ως κατοικίδια πτηνά και στη συνέχεια (πιθανόν από πουλιά που έφυγαν από το κλουβί) προσαρμόστηκαν στο φυσικό περιβάλλον.

distribution_map.jpeg

Ιθαγενές - Ξενικό Είδος

Διατροφή


Μπορούμε να δίνουμε στη Ροζέλα μας ηλιόσπορους αλλά η καλύτερη τροφή είναι τα πέλλετς (κοινώς κροκέτες). Επίσης θα πρέπει να τους δίνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα αφού τα έχουμε πλύνει πολύ καλά. Πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο καλό πλύσιμο γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ραντισμένα με φυτοφάρμακα, τα οποία αν οι παπαγάλοι μας τα φάνε θα δηλητηριαστούν και μπορεί να με μοιραία κατάληξη, αν δεν τα προλάβουμε.

Φροντίδα


Οι Ροζέλες είναι πανέξυπνα και πολύ περίεργα πουλιά. Είναι λίγο δύσκολα ως προς την εξημέρωσή τους διότι αισθάνονται φόβο (αδικαιολόγητα πολλές φορές) αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Με υπομονή, επιμονή και χωρίς να τους ασκούμε πίεση μπορούμε να τους κερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Ένα καλό δόλωμα μπορεί να γίνει μία λιχουδιά (η οποία μπορεί να είναι μήλο, φρυγανιά κ.α) ώστε να συνδυάσουν την παρουσία μας με κάτι το ευχάριστο και έτσι να μην μας φοβούνται.

Κλουβιά και Υγιεινή


Όπως όλα τα παπαγαλοειδή, έτσι και η Ανατολική Ροζέλα πρέπει να έχει ένα ευρύχωρο κλουβί, όπου θα μπορεί να κινείται χωρίς να ακουμπάει η ουρά της στα σίδερα και να διαθέτει οριζόντια σίδερα για να μπορεί να σκαρφαλώνει, ώστε να ικανοποιεί την τάση της για σκαρφάλωμα. Οι ταΐστρες και η ποτίστρα χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα. Η αλλαγή του υλικού που έχουμε στον πάτο του κλουβιού (είτε αυτό είναι χαρτί Α4, άμμος κτλ.) πρέπει να το αλλάζουμε πολύ συχνά.

Καλό θα ήταν να κάνουμε και μια γενική καθαριότητα σε ολόκληρο το κλουβί κάθε μήνα. Μπορούμε να το καθαρίζουμε με ζεστό νερό κι ένα πανάκι ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό πιάτων για καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά μετά πρέπει να το ξεπλύνουμε καλά και με την προϋπόθεση (αν το πλύνουμε με σαπούνι) να έχουμε απομακρύνει τα πουλιά από το κλουβί ώστε να μην το καταπιούν και δηλητηριαστούν. Δεν ενδείκνυται η χρήση απορρυπαντικών, όπως η χλωρίνη διότι βλάπτουν την υγεία των πτηνών.

Χρειάζονται καθημερινά μπάνιο για να διατηρείται το φτέρωμα καθαρό και λαμπερό και να φεύγει η σκόνη. Το καλοκαίρι μπορούμε να τα κάνουμε 2-3 φορές την ημέρα μπάνιο. Το χειμώνα μία φορά κάθε 2 μέρες είναι αρκετή.

Παιχνίδια


Η ύπαρξη παιχνιδιών είναι πολύ σημαντική. Με τα παιχνίδια οι παπαγάλοι περνούν τις περισσότερες ώρες τους. Δεν νιώθουν ανία και έτσι αποφεύγονται δυσάρεστα αποτελέσματα όπως το μάδημα των φτερών. Πρέπει όμως να αποφεύγονται παιχνίδια τα οποία έχουν αιχμηρές άκρες ή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στον παπαγάλο μας.

Αναπαραγωγή


Η αναπαραγωγή των Eastern Rosella ξεκινάει από την ηλικία των 1,5 με 2 χρόνων και κάνουν γύρω στα 5-7 αυγά. Οι νεοσσοί τρέφονται περίπου 35 ημέρες.

Διάκριση Φύλου


Η διάκριση φύλου ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό είναι οι λευκές κηλίδες που φέρουν τα θηλυκά κάτω από τις φτερούγες τους. Όμως η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η εξέταση DNA για να δούμε με σιγουριά το φύλο του πουλιού μας. Επίσης τα αρσενικά πτηνά έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά και είναι πιο μεγαλόσωμα.

Ο μέσος όρος ζωής τους κυμαίνεται στα 15-20 χρόνια (αν και εμένα προσωπικά μου έχουν πει ότι φτάνει και τα 35 χρόνια) αλλά με την καλύτερη φροντίδα που μπορούμε να τους προσφέρουμε μπορούν να ζήσουν και παραπάνω.

Η τιμή της Ανατολικής Ροζέλας κυμαίνεται στα 100-120 ευρώ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση που αφορά στην τιμή αγοράς των παπαγάλων Ροζέλα, για περισσότερες πληροφορίες.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Ονομασία: Ανατολικός Πλατύκερκος (Ροζέλα)
Αγγλική Ονομασία: Eastern Rosella
Διωνυμική Ονομασία: Platycerus Eximius
Τάξη: Ψιττακόμορφα
Οικογένεια: Ψιττακίδες
Γένος: Πλατύκερκοι (Platycercus)
Είδος: P. eximius

Άλλα είδη Πλατύκερων
Δυτικός Πλατύκερκος - Western Rosella (Platycercus icterotis) (Article)
Κόκκινος Πλατύκερκος - Crimson Rosella (Platycercus elegans) (Article)
Κίτρινος Πλατύκερκος - Yellow Rosella (Platycercus elegans adelaidae)​
Πλατύκερκος Αδελαΐδας - Adelaide Rosella (Platycercus elegans flaveolus)​
Πράσινος Πλατύκερκος - Green Rosella (Platycercus caledonicus)
Ωχροκέφαλος Πλατύκερκος - Pale-headed rosella (Platycercus adscitus)
Βόρειος Πλατύκερκος - Northern rosella (Platycercus venustus)

Media Gallery Ροζελών


PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
@ShadyLady
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
@Stavros
Αναφορές
Platycercus eximius by International Union for Conservation of Nature and Natural Resources.
Eastern Rosella Platycercus eximius by BirdLife International.
Συντάκτης
PBCP
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

mchanioti
Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Έχω να κάνω μία παρατήρηση όσον αφορά τις ροζέλες, επειδή αναφέρετε (ίσως εκ παραδρομής) ότι "τα αρσενικά πτηνά έχουν πιο μουντά χρώματα από τα θηλυκά". Απ' όσο γνωρίζω, τα αρσενικά έχουν πιο ζωηρά χρώματα από τα θηλυκά.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
11.886
Σχόλια
1
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top