Αναγνώριση ασθενειών των πουλιών

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Μια από τις σημαντικότερες ευθύνες φροντίδας των κατοικίδιων, είναι να αναγνωρίζετε πότε το ζώο σας είναι άρρωστο. Οι περισσότεροι μπορούν να καταλάβουν πότε τα σκυλιά και οι γάτες τους είναι άρρωστα, αλλά η ασθένεια στα πουλιά δεν αναγνωρίζεται εύκολα.

Πως να αναγνωρίσετε έγκαιρα ότι το πτηνό σας είναι άρρωστο


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικευμένοι στα πτηνά κτηνίατροι, είναι ότι ώσπου να φέρνει ένας ιδιοκτήτης το άρρωστο πουλί του στο ιατρείο, η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, καθιστώντας την θεραπεία δύσκολη, εάν όχι αδύνατη.

Η αδυναμία αναγνώρισης της ασθένειας στα πουλιά δεν οφείλεται στην αμέλεια των ιδιοκτητών αλλά μάλλον στην άγνοια των υπόπτων συμπτωμάτων στην αρχή της ασθένειας, τα οποία όταν διαγνωστούν αμέσως συντελούν στην αποτελεσματική θεραπεία.

Ένα πουλί στον πάτο του κλουβιού, με ανακατωμένα φτερά και μισόκλειστα μάτια είναι πράγματι πολύ άρρωστο. Ο σκοπός αυτού του κειμένου, είναι να περιγραφούν τα πρώτα σημάδια της ασθένειας στα κατοικίδια πουλιά έτσι ώστε να μπορείτε καλύτερα να τα αναγνωρίσετε.

Τα πουλιά κρύβουν τις ασθένειές τους πολύ καλά δεδομένου ότι είναι μέρος της φυσικής τους άμυνας. Ένα πουλί που είναι εμφανώς άρρωστο στη φύση, δέχεται αρπακτικές επιθέσεις ή παρενοχλείται από άλλα πουλιά.

Επομένως, ένα πουλί που είναι άρρωστο και αναστατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αναστυλωθεί όταν μπει κάποιος μέσα το δωμάτιο σε μια προσπάθεια να κρύψει την ασθένειά του. Όταν τα πουλιά δεν μπορούν πλέον να κρύψουν αποτελεσματικά την ασθένειά τους, είναι συνήθως σοβαρά άρρωστα.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα πουλιά είναι ευπαθή πλάσματα και το παραμικρό ρεύμα αέρα θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο. Τα πουλιά όμως είναι πολύ σκληραγωγημένα και ανθεκτικά όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο ζώο.

Δυστυχώς, το πουλί που "αρρώστησε ξαφνικά και πέθανε", ήταν πιθανώς άρρωστο για κάποιο χρονικό διάστημα, τόσο που ακόμη και το υγιέστερο πουλί θα υπέκυπτε τελικά.

Παρακάτω περιγράφονται μερικά βασικά σημάδια που βοηθούν στην αξιολόγηση και εκτίμηση της κατάστασης της υγείας ενός πουλιού. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να αναπτυχθεί μια αίσθηση για το τι είναι “φυσιολογικό” για το πουλί σας.

Αφού εξοικειωθείτε με την φυσιολογική δραστηριότητα, συμπεριφορά, όρεξη, κ.λπ., οι όποιες αλλαγές από τον κανόνα μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόωρη ένδειξη ασθένειας.

Γενική εμφάνιση του πουλιού

Πτέρωμα


Ένα υγιές πουλί πρέπει να έχει λαμπερά μάτια και να είναι ζωηρό με καθαρά, καλοφτιαγμένα γυαλιστερά φτερά, σφιγμένα πάνω στο σώμα. Τα άρρωστα πουλιά έχουν συνήθως "φουσκωμένα" τα φτερά τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Όταν ένα πουλί "φουσκώνει" σημαίνει συνήθως ότι κρυώνει και με τον τρόπο αυτό παγιδεύει την θερμότητα του σώματος, δημιουργώντας ένα στρώμα θερμού αέρα γύρω του.

Το πουλί κλείνει επίσης τα μάτια του παίρνοντας μια νυσταλέα μορφή. Τα πουλιά που κουρνιάζουν στον πάτο του κλουβιού και είναι πολύ "φουσκωμένα", είναι σοβαρά άρρωστα. Τα βρώμικα άτακτα φτερά, μπορεί να είναι μια ένδειξη ελλιπούς αυτοπεριποίησης εξαιτίας κάποιας ασθένειας, τραυματισμών εξαιτίας κακών συνθηκών στέγασης ή “συναισθηματικής έντασης".

Το λέρωμα των φτερών επάνω από τα ρουθούνια, είναι ένδειξη ρινίτιδας (ρινική καταρροή). Η συγκόλληση μεταξύ των φτερών, εμφανίζεται συνήθως μετά από εμετό. Τα φτερά γύρω από τον αμάρα, πρέπει να είναι καθαρά. Η ύπαρξη περιττωμάτων στη γύρω περιοχή, θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη εντερικής μόλυνσης.

Στάση του πουλιού


Το πουλί πρέπει να διατηρεί μια ορθή θέση στο κλαδί, το βάρος του να κατανέμεται ομοιόμορφα στα πόδια, οι άκρες των φτερών να διασχίζουν κατά μήκος την πλάτη και τα φτερά της ουράς να διατηρούν μια ευθεία γραμμή με την πλάτη.

Τα άρρωστα πουλιά στέκονται είτε με το ένα, είτε με τα δύο φτερά γερμένα και με την ουρά να κατευθύνεται προς τα κάτω. Ένα πουλί που κατευθύνει την ουρά του προς τα κάτω, μπορεί να έχει αναπνευστικό ή κοιλιακό πρόβλημα (μόλυνση). Μπορεί επίσης για τον ίδιο λόγο, να τινάζει νευρικά την ουρά του πάνω κάτω.

Η αστάθεια ή η χαμηλή στάση στο κλαδί, είναι σημάδια ασθένειας. Ένα πουλί με σοβαρή αναπνευστική ή κοιλιακή ασθένεια, μπορεί να διατηρεί μια οριζόντια θέση στο κλαδί. Η ανησυχία, η μετατόπιση του σωματικού βάρους ή η στήριξη στο ένα πόδι, μπορεί να δείχνει πόνο ή δυσκινησία λόγω ασθένειας ή τραυματισμού.

Στα παπαγαλάκια η παράλυση ή η αδυναμία σε ένα πόδι μπορεί να οφείλεται σε όγκους στα νεφρά.

Συμπεριφορά


Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των πουλιών μπορούν να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα. Η μειωμένη δραστηριότητα, ένα πουλί που δεν είναι πλέον εύθυμο, που τραγουδάει λιγότερο ή και καθόλου, μπορεί να είναι πρόωρες ενδείξεις ασθένειας.

Οι αλλαγές στην προσωπικότητα μπορούν επίσης να παρέχουν πρόωρες ενδείξεις, όπως η επιθετικότητα, η ξαφνική αλλαγή ενός φιλικού πουλιού που γίνεται επιθετικό/οξύθυμο και θέλει να παραμείνει μόνο.

Ράμφος


Το ράμφος αναπτύσσεται συνεχώς και με την φυσιολογική δραστηριότητα θα πρέπει να φθείρεται. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και το ράμφος εξακολουθεί να αναπτύσσεται τότε θα πρέπει να το περιποιείστε. Παδείγματος χάριν, στην αύξηση του λίπους στο ήπαρ (κυρίως στα παπαγαλάκια που τρώνε μόνο σπόρους.

Εντούτοις, η αλλαγή στην ποιότητα του ράμφους ή η ξαφνική γρήγορη και ανώμαλη αύξησή του, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ασθένειας.

Επομένως, να μην επαναπαύεστε στη σκέψη ότι ένα υπεραναπτυγμένο ράμφος οφείλεται μόνο στην μη χρησιμοποίηση σουπιοκόκαλου. Πάντα να ελέγχετε για οποιαδήποτε ασυνήθιστα σημάδια, απολέπιση ή αλλοίωση του σχήματος.

Πόδια


Οι μολύνσεις των ποδιών εμφανίζονται παρά τις προφυλάξεις. Πληγές πίεσης στο κατώτατο σημείο των ποδιών μπορούν να αναπτυχθούν από ακατάλληλες πατήθρες. Διατηρείτε τες καθαρές και χρησιμοποιείτε διαφορετικά μεγέθη.

Εάν παρατηρήσετε στήριξη στο ένα πόδι, ερυθρότητα, πρήξιμο, χωλότητα ή πληγές στα πόδια, θα πρέπει να υπάρξει άμεση κτηνιατρική παρακολούθηση. Ο μόνος σκοπός της επίδεσης των ποδιών είναι για την παροχή πρώτων βοηθειών και πρέπει να αφαιρείται το συντομότερο προς αποφυγή προβλημάτων.

Πολύ συχνά βλέπουμε ερεθισμό του ποδιού λόγω της επίδεσης ή τραυματισμούς (όπως σπάσιμο ή εξάρθρωση) λόγω σκαλώματος του επιδέσμου σε κάποιο αντικείμενο. Εάν η επίδεση είναι απαραίτητη πάντα να ελέγχετε αν υπάρχει ελευθερία κίνησης ή οποιαδήποτε ασυνήθιστη ενόχληση.

Το ασυνήθιστο λέπισμα και απολέπιση των ποδιών μπορεί να οφείλεται σε διατροφικό πρόβλημα ή παρασιτική προσβολή και πρέπει να αξιολογείται κατάλληλα.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να λαμβάνεται κατά την εφαρμογή κρέμας ή αλοιφής σε ένα πουλί. Μην εφαρμόζετε ποτέ στα φτερά δεδομένου ότι θα εξαπλωθεί και θα καταστρέψει την μονωτική ιδιότητα των φτερών. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στα πόδια, εφαρμόστε με φειδώ.

Αναπνευστικό σύστημα


Όταν αναπνέει ένα πουλί δεν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Όταν αναπνέει δύσκολα ενώ βρίσκεται σε ανάπαυση ή βαριανασαίνει παρατεταμένα μετά από άσκηση, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Οποιοσδήποτε ήχος ακούγεται κατά την αναπνοή όπως κροτάλισμα, ή συχνό φτέρνισμα είναι σημάδι ασθένειας. Ένα πουλί πρέπει να αναπνέει χωρίς περίεργους αναπνευστικούς ήχους.

Οι μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού εμφανίζονται πολύ συχνά στα πουλιά. Η ρινική καταρροή μπορεί να εμφανιστεί ως υγρό με λέκιασμα των φτερών επάνω από τα ρουθούνια.

Η επιπεφυκίτιδα (κόκκινο μάτι) μπορεί να εμφανιστεί με πρησμένα, κοκκινισμένα βλέφαρα και δάκρυα γύρω από τα μάτια. Πρόωρα σημάδια επιπεφυκίτιδας είναι το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο ή το μερικό κλείσιμο των ματιών για παρατεταμένες περιόδους.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και δημιουργηθεί ιγμορίτιδα, μπορεί να υπάρξει διόγκωση γύρω από τα μάτια. Η έγκαιρη αναγνώριση αναπνευστικής ασθένειας είναι σημαντική, επειδή το πύον στα πουλιά δεν είναι υγρό αλλά “κρεμώδες”. Κατά συνέπεια όταν συσσωρεύεται στην αναπνευστική οδό και τους αερόσακους, η αφαίρεσή του είναι πολύ δύσκολη.

Ένα πουλί που έχει δύσπνοια, λαχανιάζει και αναπνέει με το στόμα ανοικτό, είναι εξαιρετικά άρρωστο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα πουλιά με αυτά τα συμπτώματα να έχουν αναπνευστική λοίμωξη.

Υπάρχει η πιθανότητα, ο χώρος που καταλαμβάνουν τα σπλάχνα στην κοιλιακή χώρα, να μην επιτρέπει την πλήρη διόγκωση των αερόσακων, με αποτέλεσμα η ροή του αέρα μέσω των πνευμόνων να είναι μειωμένη. Οι καρδιακές παθήσεις στα πουλιά μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή.

Η μεγάλη αναπνευστική δυσκολία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κυάνωσης, που εμφανίζεται με ένα γαλαζωπό χρώμα στο δέρμα των ποδιών και του ράμφους. Εντούτοις, θα πρέπει να το ξεχωρίσετε από το κανονικό γαλαζωπό χρώμα των ποδιών μερικών πουλιών, ιδιαίτερα κάποιων ειδών μικρών παπαγάλων.

Το συνεχές "σφύριγμα" που ακούγεται μερικές φορές στα παπαγαλάκια, μπορεί να οφείλεται σε βρογχοκήλη και πίεση του διευρυμένου θυρεοειδούς αδένα στην τραχεία. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με θεραπεία ιωδίου.

Γαστρεντερικό σύστημα του πουλιού

Κατανάλωση τροφής


Ένα πουλί που δεν τρώει αρκετά, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο λόγω του πολύ γρήγορου μεταβολικού ρυθμού του και η κατάστασή του μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε καθημερινά αν το πουλί σας τρώει και αν ναι, πόσο.

Ένα πουλί μπορεί να τσιμπάει μέσα στην ταΐστρα αλλά στην πραγματικότητα να μην τρώει. Σιγουρευτείτε εάν οι σπόροι ξεφλουδίζονται ή εάν απλώς ρίχνονται από την ταΐστρα στο πάτωμα του κλουβιού. Μερικές φορές ένα πουλί μπορεί να ξεφλουδίσει το σπόρο αλλά να μην τον φάει.

Ελέγξτε την ταΐστρα και τον πάτο του κλουβιού για φλούδες σπόρων και σιγουρευτείτε επίσης ότι δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ξεφλουδισμένου σπόρου.

Εάν υπάρχει ξεφλουδισμένος σπόρος στον πάτο του κλουβιού, πρέπει να καθοριστεί εάν το πουλί δεν τρώει τον σπόρο, τον αναμασά ή τον εμεί. Το αναμάσημα εντάσσεται στη φυσιολογική ερωτοτροπική συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, αναμασημένοι σπόροι μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα σημεία του κλούβιου.

Εντούτοις, αν το πουλί κάνει εμετό τους σπόρους, εμφανίζονται κολλώδεις σωροί σε όλο το κλουβί (συχνά στα κάγκελα του κλουβιού). Επιπλέον απόδειξη εμετού είναι τα κολλημένα μεταξύ τους φτερά της κεφαλής.

Η άμμος είναι ένα αμφισβητούμενο θέμα. Τα άρρωστα πουλιά, ειδικά εκείνα με γαστρεντερικά προβλήματα, τείνουν να υπερκαταναλώνουν άμμο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενσφήνωση/απόφραξη. Συχνά θεωρείται ότι ένα άρρωστο πουλί τρώει, όταν στην πραγματικότητα καταναλώνει μόνο άμμο. Κατά συνέπεια η υπερβολική κατανάλωση άμμου θα μπορούσε να είναι ενδεικτική ενός προβλήματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε εάν ένα πουλί τρώει ή όχι αρκετά και εάν τα τρόφιμα περνούν μέσω της κανονικής οδού, είναι να ελέγχετε τα περιττώματα καθημερινά.

Κατανάλωση νερού


Αν και φαίνεται ότι τα πουλιά δεν πίνουν μεγάλη ποσότητα νερού, χρειάζονται φρέσκο και καθαρό καθημερινά. Τα πουλιά που αρχίζουν να πίνουν υπερβολική ποσότητα νερού, μπορεί να πάσχουν από μια μεταβολική διαταραχή (όπως ο διαβήτης), νεφρική ή πεπτική ασθένεια. Πρέπει να έχετε μια αίσθηση για την καθημερινή κατανάλωση ύδατος. Δεν θα πρέπει όμως να καθορίσετε ένα ακριβές ποσό κατανάλωσης, δεδομένου ότι μια ποσότητα θα χαθεί λόγω της εξάτμισης.

Ασυνήθιστα πρηξίματα - εξογκώματα


Τα πουλιά μπορούν να αναπτύξουν αποστήματα, κύστεις φτερών και όγκους, έτσι οποιοδήποτε ασυνήθιστο πρήξιμο πρέπει να αξιολογείται κατάλληλα. Αποθέματα λίπους μπορούν να αναπτυχθούν στο στήθος ή και την κοιλία και πρέπει να θεωρούνται “πρόβλημα”.

Άλλες κοιλιακές διογκώσεις θα μπορούσαν να δείξουν την παρουσία ενός όγκου ή ενός αυγού. Πολλές φορές αυτά τα εξογκώματα δεν ανιχνεύονται έως ότου μεγαλώσουν αρκετά.

Παρακολουθήστε στενά τα πουλιά σας δεδομένου ότι όσο νωρίτερα αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό επιτυχίας.

Συμπέρασμα

Το κείμενο αυτό παρέχει μερικές βασικές οδηγίες για να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα κάποια συμπτώματα των ασθενειών στα κατοικίδια πουλιά. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτά τα σημάδια ή έχετε ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας των πουλιών σας, μην διστάσετε να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας γιατί ένα άρρωστο πουλί που θεραπεύεται έγκαιρα και σωστά, έχει μια πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα αποκατάστασης.

Η ετήσια φυσική εξέταση συμπεριλαμβανομένης της αιματικής και περιττωματικής ανάλυσης, συστήνεται για όλα τα πουλιά.

Τα νέα πουλιά πρέπει να εξετάζονται αμέσως μετά από την αγορά, έτσι ώστε να αξιολογείται κατάλληλα η κατάσταση της υγείας τους. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Τέλος, αναπτύξτε μια αίσθηση για το τι είναι φυσιολογικό για τα πουλιά σας.

Οι αποκλίσεις από τον κανόνα μπορούν να δείξουν την ασθένεια. Όσο περισσότερο φροντίζετε και “συνεννοείστε” με τα πουλιά σας, τόσο καλύτερα θα κατανοείτε και θα ανιχνεύετε τα πιθανά προβλήματα.

Περισσότερα
Διάγνωση ασθενειών των πτηνών μέσω της εξέτασης περιττωμάτων

By Peter S. Sakas DVM
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
27.590
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top