Ακάρεα και ψείρες στα πουλιά

Οι κυριότερες αιτίες προβλημάτων του πτερώματος

Οι κάτοχοι πουλιών έχουν συχνά έναν υπερβολικό φόβο για τα εξωτερικά παράσιτα των πουλιών τους. Έτσι, όταν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πτέρωμα των πουλιών του, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσει ψύχραιμα.

Η δημιουργία προβλημάτων στο πτέρωμα των πουλιών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μερικοί από τους οποίους είναι η καταστροφή του πτερώματος από έντονο ράμφισμα, μάσημα, τράβηγμα βγάλσιμο των φτερών.

Αυτό μπορεί να γίνεται από το ίδιο το πουλί και να οφείλεται στο στρες ή σε διατροφικές ελλείψεις, αλλά μπορεί να γίνεται επίσης και από το δεύτερο πουλί ενός ζευγαριού που αντιδρά με αυτόν τον τρόπο είτε γιατί χρειάζεται υλικό για τη δημιουργία φωλιάς, είτε γιατί ενοχλείται από το άλλο πουλί.

Λανθασμένη τοποθέτηση πατήθρων στο κλουβί που αναγκάζουν το πουλί να τρίβει την ουρά του στα κάγκελα του κλουβιού καταστρέφοντας την.

Ασθένειες όπως η ασθένεια του ράμφους και των φτερών Psittacine, PBFD, Polyomavirus, βακτηριακή ή μυκητιασική μόλυνση του δέρματος, από διατροφικά προβλήματα, μεταβολικές ασθένειες (όπως ο υποθυρεοειδισμός), πρωτοζωικές ασθένειες (όπως η προσβολή από Giardia), τοξίνες, και τέλος, τα ακάρεα και οι ψείρες.

Έτσι, βλέπετε ότι τα προβλήματα φτερών μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτών, που μερικές φορές είναι αρκετά σύνθετες για να τις εντοπίσετε.

Τα ακάρεα και οι ψείρες στα πουλιά

Καταρχήν, τα προβλήματα που αφορούν στην προσβολή των πουλιών από ακάρεα ή ψείρες δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο (με εξαίρεση τα ακάρεα στα παπαγαλάκια), ειδικά όταν τηρούνται τα βασικά γύρω από την υγιεινή και την φροντίδα των πουλιών.

Εάν ένα πουλί έχει με ακάρεα ή ψείρες, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά ζουν μόνο στο πουλί, δεν δαγκώνουν τους ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια ζώα, και αντιμετωπίζονται εύκολα. (Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό, αλλά θα καλυφθούν παρακάτω).

Εάν ένα πουλί δεν έχει ακάρεα ή ψείρες, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδική προσοχή ή χρήση κάποιου προϊόντος για την πρόληψή τους. Μερικά εντομοαπωθητιά περιέχουν ναφθαλινικές ενώσεις που είναι τοξικές για τα πουλιά.

Το άκαρι Knemidοkoptes

Τα ακάρεα του γένους Knemidokoptes είναι παράσιτα του δέρματος και του ράμφους των πτηνών και δημιουργούν στα πουλιά μια κατάσταση γνωστή κοινώς με τις ονομασίες scaly leg ή face mites.

Τα ακάρεα Knemidocoptes προσβάλλουν κυρίως τα Ορνιθόμορφα πτηνά (κοτόπουλα, γαλοπούλες κ.λπ.), τα Στρουθιόμορφα (καναρινία, καρδερίνες κ.λπ.), τα Ψιττακόμορφα (παπαγάλοι, parakeets, budgerigars κ.λπ.) σπανιότερα αλλά είδη όπως οι δρυοκολάπτες, οι πάπιες, οι χήνες κ.λπ.

άκαρι στα πόδια καναρινιού.jpg

Ακάρεα Knemidocoptes σε πόδι καναρινιού

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με απόξεση του δέρματος που εκτελείται στο κτηνιατρείο και κατόπιν εξέταση του προϊόντος της απόξεσης κάτω από το μικροσκόπιο.

Οι παλαιότερες θεραπείες, περιελάμβαναν την εφαρμογή αλοιφής στα τραύματα. Η διαχείριση των επιλογών είναι θέμα του γιατρού, και γίνεται είτε δια της ενέσιμης, της από το στόμα ή τοπικής θεραπείας, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από έναν ειδικευμένο στα πτηνά κτηνίατρο.

Η θεραπεία, είναι βασισμένη στο ακριβές βάρος (σε γραμμάρια) ενός προσβεβλημένου πουλιού, υπολογίζοντας την δόση του απαραίτητου φαρμάκου προσεκτικά και πρέπει να εφαρμοσθεί για διάστημα 7-10 ημερών για τουλάχιστον 3-4 φορές.

Knemidocoptes σε budgerigar-min.jpg

Knemidοkoptes Budgerigar, Foto by VCA Animal Hospitals

Εάν τα ακάρεα έχουν παραμορφώσει το ράμφος τότε αυτό να λιμαριστεί προσεκτικά από έναν κτηνίατρο. Αν και αυτά τα ακάρεα δεν μεταδίδονται εύκολα, είναι καλύτερο να εφαρμοσθεί θεραπεία σε όλα τα πουλιά που βρισκόταν στο ίδιο κλουβί με ένα προσβεβλημένο πουλί.

Τα ακάρεα δεν μπορούν να ζήσουν μακριά από τα πουλιά και δεν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους ανθρώπους ή άλλα είδη ζώων.

Τα ακάρεα της τραχείας

Τα ακάρεα της τραχείας ή των αεροσάκων των πτηνών παρασιτούν τα αναπνευστικά όργανα των πουλιών και μπορούν να γίνουν ορατά με την εκπομπή εστιασμένου φωτός από κατάλληλη συσκευή κατά μήκος της τραχείας. Τα ακάρεα εμφανίζονται ως μικροί κόκκοι πιπεριού μέσα στην τραχεία. Βρίσκονται επίσης και στους πνεύμονες.

Ένας μικρός αριθμός ακάρεων δεν μπορεί να προκαλέσει εμφανή συμπτώματα, αλλά εάν ένα πουλί αναπνέει με ανοιχτό στόμα, ή έχει δυσκολία στην αναπνοή τότε ίσως νοσεί πλέον. Η μετάδοση τους μπορεί να γίνει μέσω της τροφής, από τον βήχα του πουλιού ή από την η ύπαρξη ακάρεων στο ράμφος που κατόπιν σκουπίζονται πάνω στις πατήθρες και μεταφέρονται σε ένα άλλο πουλί.

Ένα πουλί γονέας μπορεί να μεταφέρει τα ακάρεα στον απόγονό του μέσω της σίτισης. Εάν τα ακάρεα ή ή τα αυγά τους καταπωθούν, μπορεί να εμφανιστούν στον περιττωματικό έλεγχο με μικροσκοπική εξέταση. Συχνά, τα ακάρεα αεροσάκων εντοπίζονται στη νεκροψία.

Η αντιμετώπιση τους γίνεται από έναν ειδικευμένο στα πτηνά κτηνίατρο με χρήση invermectin στην κατάλληλη δόση. Εντούτοις, εάν ένας μεγάλος αριθμός ακάρεων σκοτωθούν συγχρόνως, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μοιραία αντίδραση στο προσβεβλημένο πουλί.

Τα κλουβιά των άρρωστων πουλιών πρέπει να απολυμαίνονται καλά.

Διαβάστε περισσότερα για τα ακάρεα της τραχείας των πουλιών.

Η κόκκινη ψείρα

Ένας άλλος τύπος ακάρεως που μπορεί να εμφανιστεί στα κατοικίδια ζώα και τα πουλιά κλουβιών, είναι η κόκκινη ψείρα (Dermanyssus). Αυτό το δυσάρεστο άκαρι, δαγκώνει τα πουλιά και απορροφά το αίμα τους.

Η κόκκινη ψείρα μπορεί να βρεθει σε οποιαδήποτε είδη πουλιού. Τρέφονται τη νύχτα, και καθιστούν συχνά το πουλί ανήσυχο με φαγούρα. Τα ακάρεα μπορούν να βρεθούν πάνω στο δέρμα ή τα φτερά τη νύχτα. Εάν ένα πουλί εξετάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ψείρες δεν είναι εμφανείς. Ο ευκολότερος τρόπος να εντοπιστούν, είναι να καλύψετε το κλουβί τη νύχτα με ένα άσπρο πανί. Η εξέτασή του το πρωί, θα παρουσιάσει μικροσκοπικά καφετιά ή κόκκινα στίγματα, εάν το πουλί έχει κόκκινα ακάρεα.

Αφού πάρουν ένα γεύμα αίματος από το πουλί, θα συρθούν μακριά, στις ρωγμές του κλουβιού, τις κουρνιάστρες, ή ακόμα και σε άλλα μέρη του σπιτιού, για να φωλιάσουν το πρωί. Έχω δει αυτά τα ακάρεα να μολύνουν ένα ολόκληρο διαμέρισμα στην Νέα Υόρκη! Δυστυχώς, η κόκκινη ψείρα δεν είναι πολύ επιλεκτική στο γεύμα της! Μπορούν να τραφούν με ανθρώπινο αίμα, καθώς επίσης και το αίμα των οικόσιτων κατοικίδιων ζώων.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κόκκινες ψείρες μπορούν να βρεθούν μέσα στα έπιπλα, τα χαλιά ή τις ξύλινες επενδύσεις, όπου και γεννούν τα αυγά τους. Ο σωστός καθαρισμός, απαιτεί την αφαίρεσή τους από το περιβάλλον, καθώς επίσης και από τα πουλιά.

Τα πουλιά μπορούν να θεραπευθούν με ivermectin για διαστήματα 7-10 ημερών, ή με pyrethrin spray ή carbaryl 5% σε σκόνη. Επειδή τα ακάρεα απορροφούν το αίμα, ένας ειδικευμένος στα πτηνά κτηνίατρος, θα πρέπει να αναρωτηθεί μήπως το πουλί παρουσιάζει αναιμία, από τη συνεχή απώλεια αίματος! Αν και δεν είναι πιθανό, θα μπορούσαν να μεταφέρουν και ορισμένες άλλες ασθένειες στα πουλιά.

Εκτός από τα ακάρεα, μπορούν να παρατηρηθούν περιστασιακά με ψείρες στα φτερά των πουλιών. Γενικά, οι ψείρες δεν είναι τόσο επικίνδυνες στα πουλιά όσο τα ακάρεα, και είναι χαρακτηριστικά “φιλοξενούμενα” είδη.

Υπάρχουν ψείρες που δαγκώνουν και ψείρες που ρουφούν αίμα. Οι ψείρες που συναντώνται συνήθως στα κατοικίδια πουλιά, είναι το είδος που δαγκώνει και βρίσκονται στους άξονες των φτερών των προσβεβλημένων πουλιών. Τρώνε μικρά κομμάτια φτερών, με συνέπεια την κακή ποιότητα τους σε καταστάσεις σοβαρής προσβολής. Τα φτερά μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά, εάν είναι μόνο μερικές ψείρες παρούσες. Επειδή είναι χαρακτηριστικές κάποιων ειδών, εάν βρείτε ψείρες στα παπαγαλάκια nymphicusollandicus, δεν θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη ανησυχία μήπως οι ψείρες εξαπλωθούν σε άλλα είδη πουλιών στο κατάστημα ή το σπίτι.

Οι ψείρες συνήθως εξαπλώνονται, ενώ τα ακάρεα δρουν περισσότερο σε περιορισμένη έκταση. Οι πιο κοινές ψείρες φτερών στα πουλιά βρίσκονται συνήθως προσκολλημένες στο κάτω μέρος των φτερών, κατά μήκος φλεβών. Δεν μετακινούνται εύκολα σε άλλα μέρη του πουλιού. Η διάγνωση γίνεται με παρατήρηση κάτω από τα φτερά και την ουρά.

Αυτές οι ψείρες αντιμετωπίζονται εύκολα, με την χρήση carbaryl 5% σε σκόνη, pyrethrin spray ή ivermectin. Μερικές δόσεις, 7-10 ημέρες είναι απαραίτητες για να “ξεριζώσουν” τις ψείρες καθώς θα εκκολάπτονται και θα βγαίνουν στα φτερά. Ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους στο πουλί και δεν δημιουργούν πρόβλημα σε άλλα ζώα.

Θα ήταν καλή ιδέα να καθαριστούν και να απολυμανθούν τα κλουβιά των προσβεβλημένων πουλιών. Οι νεοσσοί, μπορούν να μολυνθούν από τους γονείς τους στη φωλιά, ή οι ψείρες μπορούν να περάσουν από πουλί σε πουλί μετά από στενή επαφή.

Ένα άλλο παρασιτικό έντομο που μπορεί να αντιμετωπίσετε στα κατοικίδια πουλιά, είναι ο ψύλλος. Ενώ μπορεί να βρείτε ακάρεα ή ψείρες σε ένα πουλί, οι ψύλλοι εμφανίζονται και σε σκύλους ή γάτες. Εμφανίζονται ως μικρά καφετιά, φουσκωτά, γυαλιστερά σημάδια στο γυμνό δέρμα ενός πουλιού, ή στις άκρες των αυτιών των προσβεβλημένων σκυλιών ή των γατών. Αυτοί οι ψύλλοι βρίσκονται συνήθως στα πουλερικά, και για να προσβληθεί ένα κατοικίδιο πουλί, πρέπει να έρθει σε στενή επαφή με προσβεβλημένα κοτόπουλα ή τα κοτέτσια τους. Θεραπεία μπορεί να γίνει με pyrethrin spray ή ivermectin.

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα για την αντιμετώπιση προβλημάτων με ακάρεα ή ψείρες. Τα ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα προϊόντα, πρέπει να περιέχουν ένα ποσοστό εντομοκτόνου (pyrethrins ή carbaryl) που είναι ασφαλές για τα πουλιά. Τα spray ή οι σκόνες είναι τα ασφαλέστερα. Οι αλοιφές, δεν πρέπει γενικά να χρησιμοποιούνται στα πουλιά, επειδή εάν εξαπλωθούν στα φτερά, διαταράσσουν την σωστή διαδικασία αυτορύθμισης, της θερμοκρασίας σώματος του πουλιού.

Οποιαδήποτε προϊόντα για τη χρήση στα πουλιά, δεν πρέπει να περιέχουν λιδοκαΐνη (ένα τοπικό αναισθητικό που είναι τοξικό στα πουλιά ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις). Ασφαλή προϊόντα για την αντιμετώπιση των παράσιτων στα κλουβιά και τον εξοπλισμό κλουβιών, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.

Εάν έχετε έρθει σε επαφή μένα προσβεβλημένο πουλί, πλύνετε λεπτομερώς τα χέρια και τα μπράτσα σας με νερό και αντιβακτηριακό σαπούνι. Εάν κρατήσατε το πουλί πάνω στο σώμα σας, να είναι καλό να αλλαχτεί το πουκάμισό σας και να πλυθεί σε ένα πλυντήριο ρούχων με καυτό νερό.

Για τους πωλητές κατοικίδιων ζώων, είναι ορθή πρακτική να εκτελείται μια πλήρης εξωτερική εξέταση κάθε πουλιού που προορίζεται για πώληση, όταν μπαίνει στο κατάστημά σας. Εάν ανακαλύψετε ακάρεα ή οι ψείρες, ακολουθήστε το πρωτόκολλο του καταστήματος σας ή τις οδηγίες που θα σας δωθούν, από τον ειδικευμένο στα πτηνά κτηνίατρο που χρησιμοποιείτε.
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
40.237
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο