Αιγυπτιακός Γύπας (Neophron Percnopterus)

 1. lizard
  Αιγυπτιακός Γύπας - Neophron Percnopterus

  Ο αιγυπτιακός γύπας (neophron percnopterus) η ο νεόφρων ο περκνόπτερος στη νεαρή του ηλικία μοιάζει παρά πολύ με τον νεκροσύρτη το μοναχό. Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος το ίδιο λεπτό και πολύ μυτερό ράμφος και αλλά πολλά δευτερεύοντα μικρά ανατομικά χαρακτηριστικά. Όταν περπατά στο έδαφος με το κίτρινο πρόσωπο του και το λευκό πτέρωμα του θυμίζει μια μεγάλη και πολύ άχαρη κότα. Όταν όμως ανοίξει τα μεγάλα φτερά του και απλώσει την ουρά του για να πετάξει και όταν υψωθεί ψηλά και αρχίσει να διαγράφει μεγάλου κύκλους στα ρεύματα του αέρα, τότε έχει όλη την κομψότητα και την χάρη ενός γλαρού η κάποιου υδρόβιου πτηνού.

  Σαν τον νεκροσύρτη τον μοναχό είναι και αιγυπτιακός γύπας αφού είναι ένα ήρεμο και πολύ κοινωνικό ζώο. Συχνάζει στα χωριά και προπάντων σε σκουπιδότοπους για να βρίσκει την απαραίτητη τροφή του. Έχει τόση όρεξη στο να τρώει που διατηρεί ολόκληρα σφαγεία στις άκρες της Σαβάνας πολύ πιο καθαρά και από ότι τα διατηρεί ο άνθρωπος. Ο αιγυπτιακός γύπας μόλις βρει κάποιο πτώμα το τρώει τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά που σε μερικές ώρες μπορεί να ξεκοκαλίσει ολόκληρο ζώο σε μέγεθος μιας αγελάδας.

  Εκτός από τα πτώματα και τα σκουπίδια ο αιγυπτιακός γύπας τρώει και μικρά ζώα όπως σαλιγκάρια ποντικάκια και διάφορα έντομα που βρίσκει ψάχνοντας προσεκτικά το έδαφος. Επίσης μεγάλη αδυναμία έχει και στα αυγά των φλαμίγκο τα οποία πιάνει με το μυτερό ράμφος τα σηκώνει και τα αφήνει από ψηλά για να σπάσουν και να φάει το εσωτερικό τους.

  Η αγάπη που έχει ο αιγυπτιακός γύπας για τα αυγά, οδήγησε πολλούς επιστήμονες να ερευνήσουν την ικανότητα που έχει ο γύπας να σπάει και να τρώει τα αυγά, αφού έχουν παρατηρήσει ότι για να καταστρέψουν και να φανέ τα αυγά των στρουθοκάμηλων, παίρνουν πέτρες τις πετάνε από ψηλά και χαλάνε τα αυγά. Αυτό το κάνουν γιατί οι στρουθοκάμηλοι δεν τους αφήνουν να πλησιάσουν τα αυγά τους.

  Η ερευνά αυτή προσπαθεί να αποδείξει αν η ικανότητα που έχει ο γύπας να σπάει τα αυγά ευθύνεται στην νοημοσύνη που έχει ή άμα είναι έμφυτο στο μυαλό τους όπως το χτίσιμο της φωλιάς.

  Οι αιγυπτιακοί γύπες κουρνιάζουν πολλοί μαζί τη νύχτα σε γκρεμούς, σε ερείπια και σε κατοικημένα οικοδομήματα. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους ζουν κατά ζεύγη μακριά από άλλους γύπες. Το χτίσιμο της φωλιάς διαρκεί πολύ καιρό και εργάζονται και το αρσενικό και το θηλυκό για την κατασκευή της.

  Στο τέλος της άνοιξης το θηλυκό γεννά από 1 έως και 3 αυγά συνήθως κάνει 2 τα οποία κλωσούν και οι δυο γονείς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα των 6 εβδομάδων. Τα μικρά σε ηλικία 3 μηνών είναι πλήρως ανεπτυγμένα ώστε να αρχίσουν να κάνουν τις πρώτες μικρές πτήσεις τους ακολουθώντας τους γονείς τους. Οι αιγυπτιακοί γύπες είναι τόσο στοργικοί με τα μικρά τους που παλιά οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν ζωγραφιές στους τείχους τους τον αιγυπτιακό γύπα για να δείξουν το σύμβολο της πατρικής και μητρικής αγάπης.

  Η γεωγραφική τους θέση είναι πολύ μεγάλη αφού αρχίζει από την Αφρική και φτάνει ως την Ινδία. Οι γύπες που είναι στις βόρειες περιοχές της Αφρικής, μεταναστεύουν και έρχονται στην Ευρώπη όπου περνούν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μετά γυρνούν πάλι πίσω στην βόρεια Αφρική.

  Οι φτερούγες του αιγυπτιακού γύπα έχουν μακρός 0,46 – 0,53 μ. και άνοιγμα 1,60 – 1,65 μ. Η ουρά του έχει μακρός 0,22 – 0,265 μ. και έχει βάρος 1,5 – 2,2 κιλά.

  Μερικές φωτογραφίες του αιγυπτιακού γύπα.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...