Αγορά νέων πουλιών

 • Συντάκτης Stavros
 • Publish date
 • Ενημερώθηκε
Στην αγορά πουλιών, είτε πρόκειται για αγορά του πρώτου και μοναδικού πουλιού σας είτε την προσθήκη επιπλέον πουλιών σε έναν υπάρχοντα πληθυσμό, λίγη προσοχή, κοινή λογική και λίγη εκπαίδευση θα σας σώσουν από πολλή θλίψη, προβλήματα και έξοδα.

Ο καθένας ξέρει ότι όσα περισσότερα κινδυνεύετε να χάσετε, τόσο λιγότερο ρίσκο πρέπει να είστε διατεθειμένοι να πάρετε, αλλά μερικές φορές δεν ξέρετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι ή τι πρέπει να προσέξετε. Θα περιγράψω μερικούς από τους κινδύνους που “κρύβονται” στη διαδικασία απόκτησης νέων πουλιών και μερικά “μυστικά” για την ελαχιστοποίησή τους.

Να γνωρίζετε τι θέλετε πριν την αγορά των πουλιών


Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες πουλιών είναι οι παρορμητικές αγορές. Αυτό μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο σε ένα μανάβικο ή σε ένα κατάστημα πώλησης συσκευών, αλλά έχει μεγάλη επίδραση στη ζωή, όταν αποκτάται ένα ζωντανό πουλί από κάποιον που δεν έχει πλήρη εικόνα για αυτά που πρέπει να περιμένει.

Πριν αγοράσετε πουλιά, μάθετε τα εξής

 • πόσο θορυβώδες είναι
 • ποιο τύπο φωνής κάνει
 • πόσο καιρό ζει
 • τι τρώει
 • πόσο εξαρτημένο ή ανεξάρτητο είναι
 • πόσο επιθετικό είναι
 • αν ζει σε ομάδες ή μόνο του
Υπάρχουν μερικές καλές πηγές για να αντλήσετε αυτές τις πληροφορίες: Διαδικτιακά Φόρουμ για πουλιά, καταστήματα πουλιών, ειδικευμένοι στα πτηνά κτηνίατροι, βιβλία και εκτροφείς του είδους πουλιού που σκέφτεστε να αγοράσετε

Από που να αγοράσετε τα νέα σας πουλιά

Συστήνω να πάτε σε καταστήματα με πουλιά (Pet Shop) ή στο εκτροφείο κάποιου εκτροφέα και να παρατηρήσετε το πουλί που σας ενδιαφέρει για λίγη ώρα. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε για 20 λεπτά τον ήχο που κάνει ή το επίπεδο της δραστηριότητάς του, τότε πιθανώς δεν θα είστε σε θέση να το αντέξετε στο σπίτι σας για πάντα.

Το καλύτερο αποτέλεσμα στην αγορά πουλιών, επιτυγχάνεται αν καταγράψετε τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει το πουλί σας και ρωτήσετε έπειτα ένα πεπειραμένο άτομο για το ποια είδη ανταποκρίνονταν σε αυτή την περιγραφή.

Ένα από τα οφέλη της έρευνας και του καθορισμού για το τι ακριβώς θέλετε, είναι ότι εξοικειώνεστε με αυτά που θα πρέπει να παρέχετε στο πουλί που επιλέγετε. Αυτό θα σας επιτρέψει να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την άφιξη του, κάτι που αποτελεί το επόμενο στάδιο κατά τη διαδικασία απόκτησης νέου πουλιού.

Προετοιμασία για την άφιξη των πουλιών σας

Εάν δεν είχατε ποτέ ένα πουλί ή δεν είχατε ποτέ αυτόν τον τύπο πουλιού, είναι σημαντική για να εξοικειωθείτε με αυτά που θα χρειαστεί προτού καν φθάσει. Βρείτε μια καλή τοποθεσία για το κλουβί του, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Προμηθευτείτε το κατάλληλο κλουβί με τα κατάλληλα εξαρτήματα.

Εάν σκοπεύετε να προσθέτετε το πουλί σε μια υπάρχουσα ομάδα πουλιών, κάνετε τις ανάλογες προετοιμασίες για την καραντίνα ή την απομόνωσηκαι στη συνέχεια την εισαγωγή του νέου πουλιού στα υπάρχοντα.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα πρέπει να έχετε το κλουβί του νέου πουλιού όσο πιο μακριά γίνεται και να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση του νέου στα άλλα πουλί(α) σας. Ο χώρος της καραντίνας πρέπει να είναι άνετος και να ικανοποιεί τις ανάγκες του νέου πουλιού, όμως πρέπει να είναι σε μια περιοχή με λίγη κυκλοφορία και ησυχία. Τα εφεδρικά δωμάτια ή τα λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενα δωμάτια, είναι καλά για να χρησιμοποιηθούν ως περιοχές καραντίνας για δύο λόγους.

Το νέο πουλί θα συνηθίσει τους καινούργιους ανθρώπους προοδευτικά και λιγότερο στρεσογόνα, και θα υπάρξει μικρότερη πιθανότητα μεταφοράς μέσω των ανθρώπων, σκόνης, μολύνσεων και φτερών από το νέο πουλί στα άλλα πουλιά. Όταν έχετε μια μεγάλη συλλογή από πουλιά ή πολύτιμα πουλιά, είναι καλύτερα ο χώρος της καραντίνας να βρίσκεται σε χωριστό κτήριο ή σε ένα κλουβί όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα άλλα πουλιά σας.

Επιλογή του πουλιού

Η πρώτη σκέψη κατά την απόφασή σας να αγοράσετε ένα πουλί, είναι από πού να το αγοράσετε. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές. Ερευνήστε τα καταστήματα και ψάξτε για αυτά που εφαρμόζουν σωστή διαχείριση στα πουλιά τους και έχουν κατά συνέπεια υγιή πουλιά για πώληση.

Προσέξτε το πόσο καθαρούς κρατούν τους χώρους των πουλιών. Στεγάζουν τα πουλιά κατάλληλα και χωρίς κινδύνους; Εάν θέλετε να αγοράσετε πουλί απευθείας από έναν εκτροφέα, ρωτήστε σε κάποιο κοντινό σύλλογο πουλιών, συζητήσετε με διαφόρους εκτροφείς και εάν είναι δυνατόν, ελέγξτε τους χώρους εκτροφής προτού να αγοράσετε το πουλί.

Μόλις αποφασίσετε από που θα προμηθευτείτε το πουλί σας, πρέπει να επιλέξετε το άτομο ή τα άτομα που θέλετε. Παρατηρήστε για λίγο χρόνο τα πουλιά. Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά και τις ενδείξεις καλής υγείας των πουλιών. Η γνώση των χαρακτηριστικών που θα θέλετε να έχει το πουλί σας, παραδείγματος χάριν, εάν θέλετε ένα ζωηρό, εξωστρεφές πουλί, ψάξτε τα πουλιά που έρχονται στο μπροστινό μέρος του κλουβιού για να σας “χαιρετήσουν” ή που φαίνονται δραστήρια παίζοντας με άλλα πουλιά.

Εάν θέλετε ένα ήρεμο, πράο πουλί, ψάξτε τα πουλιά που δεν τρομάζουν εύκολα και στέκονται ήρεμα στην πατήθρα τους. Εξετάστε τα περαιτέρω, κρατώντας τα στα χέρια σας και ανακαλύψτε εάν είναι άφοβα ή φοβισμένα, επιθετικά ή ήρεμα, κ.λπ…

Εάν ψάχνετε για πουλιά αναπαραγωγής, η παρατήρηση της συμπεριφοράς είναι επίσης σημαντική. Θα πρέπει να ξέρετε εάν χρειάζεστε ένα επιθετικό πουλί ή ένα ενδοτικό πουλί για το πουλί που θέλετε να ζευγαρώσετε ή εάν αγοράσετε ένα ζευγάρι, ψάξτε για συμβατή συμπεριφορά.

Σιγουρευτείτε επίσης ότι αξιολογείτε τα στοιχεία της καλής υγείας των πουλιών. Τα ακόλουθα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν:
 • Κανονική υγιής στάση κυρίως κατακόρυφη, ουρά σε μικρή γωνία ή σε ευθεία με την πλάτη. Αποφύγετε καμπουριασμένα πουλιά με ουρά που δείχνεται κατ’ ευθείαν προς τα κάτω ή σχηματίζει μεγάλη γωνία με την πλάτη.
 • Μάτια λαμπερά, στρογγυλά, φωτεινά, σε εγρήγορση και όχι απλανή θαμπά, με στραβισμό, ή “άδειο βλέμμα”, υγρά ή μπερδεμένα πούπουλα γύρω από τα μάτια.
 • Φτέρωμα με λαμπερό χρώμα, λείο και απαλό, χωρίς να δείχνει πεσμένο. Ώμοι με καθαρά φτερά. Η περιοχή γύρω από την αμάρα πρέπει επίσης να έχει καθαρά φτερά χωρίς απομεινάρια ακαθαρσιών. Να αποφεύγονται πουλιά με αδρή ή ανακατεμένο, πεσμένο φτέρωμα ή με περιοχές που φαίνεται το δέρμα και λερωμένους ωμούς.
 • Τα ρουθούνια πρέπει να είναι καθαρά με φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα αντιπροσωπευτικό του είδους στο οποίο ανήκει το πουλί. Να αποφεύγονται τα πουλιά με λερωμένα ρουθούνια, υγρά, κόκκινα και σε αποκλίνον μέγεθος και σχήμα από αυτό που χαρακτηρίζει το είδος.
 • Ήρεμες θωρακικές αναπνευστικές κινήσεις με ομαλό ρυθμό. Αναπνοή με το ράμφος κλειστό, χωρίς θορύβους. Βαθιές και έντονες θωρακικές κινήσεις σε κάθε αναπνοή, έντονες κοιλιακές κινήσεις κατά την αναπνοή, αναπνοή με ανοικτό στόμα, σφυρίγματα, κροταλίσματα, γουργουρίσματα, είναι μη φυσιολογικές ενδείξεις.
 • Αδυνατισμένη καρίνα ή αντιθέτως μεγάλα αποθέματα λίπους στο στήθος καθώς επίσης και άκαμπτοι μύες εκατέρωθεν της καρίνας, είναι σημάδια που θα πρέπει να αποφεύγουμε, όπως και τα αποθέματα λίπους κατά μήκος του πρόλοβου και εκατέρωθεν της κοιλιάς και των πλευρών.
Βλέπω συχνά ανθρώπους να επιλέγουν ένα εμφανώς ασθενικό ή παραμελημένο πουλί επειδή το λυπούνται. Εάν πρόκειται να είναι ένα μοναχικό κατοικίδιο πουλί, τότε η απόφαση αυτή αποτελεί πιθανών ένα αποδεκτό ρίσκο, εφ’ όσον αντιλαμβάνεστε ότι το πουλί αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο και χρήματα για να γίνει καλά και πιθανόν να συνεχίσει να έχει χρόνια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Εάν όμως έχετε άλλα πουλιά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα ασθενικό ή παραμελημένο πουλί είναι πιθανότερο να είναι φορέας μολυσματικών ασθενειών, από ένα εμφανώς υγιές.

Φανταστείτε τη λύπη που θα αισθανθείτε αν μερικά από τα άλλα πουλιά σας αρρωστήσουν ή πεθάνουν μετά από την έκθεση τους στο νέο πουλί. Μπορεί να σας βοηθήσει να το δεχτείτε, το γεγονός ότι δεν είστε σε θέση να βοηθήσετε αυτό το δύστυχο πουλί.

Όταν αγοράσετε το νέο σας πουλί

Προσέξτε τι είδους ταΐστρες και ποτίστρες χρησιμοποιεί το πουλί και χρησιμοποιήστε παρόμοιες στο σπίτι. Παραδείγματος χάριν, αν ένα πουλί έπινε νερό μόνο μέσα από κάποιο μπολ, μη χρησιμοποιείτε αμέσως μια κλασική ποτίστρα και αντίστροφα.

Πάρτε μαζί σας στο σπίτι αρκετή από την τροφή που έτρωγε το πουλί ως τώρα (μίγμα σπόρων). Το νέο σας πουλί θα βιώσει το στρες πολλών αλλαγών και δεν είναι απαραίτητο να προσθέσετε και αυτό της αλλαγής διατροφής, τουλάχιστον έως ότου εξοικειωθεί με το περιβάλλον του. Μερικές εβδομάδες μετά την άφιξή του, μπορείτε να αρχίσετε προοδευτικά τη διαδικασία αλλαγής της διατροφής, εφ όσον το επιθυμείτε.

Η αλλαγή από ένα μείγμα σπόρων σε ένα άλλο, μπορεί να γίνει ευκολότερα από ότι η αλλαγή από μια μάρκα pellets σε άλλη ή από pellets σε σπόρους.

Κάνετε σαφή συμφωνία, κατά προτίμηση γραπτή, με τον πωλητή ως προς οποιεσδήποτε εγγυήσεις σχετικά με την υγεία, το φύλο ή την πολιτική επιστροφής προϊόντων του καταστήματος. Οι περισσότεροι πωλητές θα σας δώσουν ένα μικρό χρονικό διάστημα για να πραγματοποιήσετε κτηνιατρική εξέταση στο πουλί.

Στο σπίτι με το νέο σας πουλί

Ελαχιστοποιείστε κατά το δυνατόν καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν στρες.

Εάν το πουλί είναι ανήσυχο ή μη εξοικειωμένο με παιδιά ή κατοικίδια ζώα, προσπαθήστε να περιορίσετε οποιαδήποτε επαφή μαζί τους για την πρώτη εβδομάδα και έπειτα να το εισάγεται βαθμιαία στο νέο περιβάλλον.

Εάν το νέο πουλί νιώθει άνετα με τη συντροφιά σας, ξοδέψτε άφθονο χρόνο μαζί του, αλλά εάν είναι ανήσυχο, δώστε του μια εβδομάδα με ελάχιστη επαφή προτού αρχίσετε να συνεργάζεστε μαζί του.

Εάν έχετε άλλα πουλιά, να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά από την επαφή σας με το νέο πουλί ή μετά από τον καθορισμό του κλουβιού. Αυτό θα πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας (ιδανικά, 30 ημέρες).

Φροντίστε να εξεταστεί το πουλί σας από έναν κτηνίατρο μέσα στο χρονικό πλαίσιο που καθορίσατε με τον πωλητή. Η διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει να καθορίζεται με βάση τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει το νέο πουλί.

Εάν πρόκειται να είναι ένα μεμονωμένο κατοικίδιο, οι βασικές εξετάσεις υγείας είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Αυτές μπορεί να είναι, σωματικός στέλεχος και καλλιέργεια δειγμάτων της αναπνευστικής και γαστρεντερικής οδού.

Εάν πρόκειται για ένα πολύ ακριβό πουλί, μπορείτε αν θέλετε να κάνετε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις για να εξασφαλιστείτε από το ενδεχόμενο της απώλεια του πουλιού από ελλοχεύοντες κίνδυνους, που δε γίνονται αντιληπτοί με την κλινική εξέταση. Εάν το πουλί πρόκειται να εισαχθεί σε ένα μεγάλο κοπάδι, θα ήταν ενδεδειγμένες επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις με σκοπό να αποτρέψουν την εισαγωγή μολυσματικών ασθενειών από το νέο πουλί.

Οι εξετάσεις που θα γίνουν θα εξαρτηθούν από τους διάφορους παράγοντες κινδύνου και πρέπει να καθοριστούν μετά από συζήτηση με τον κτηνίατρό σας. Μερικές κοινές διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις αίματος για την διάγνωση ασθενειών των νεφρών, του ήπατος, ή μολυσματικές ασθένειες: περιττωματικές εξετάσεις για διάφορα παράσιτα, καλλιέργεια για διάφορα βακτήρια, μυκητιάσεις, χλαμίδια και ειδικές εξετάσεις για ιούς όπως ο polyomavirus ή PBFD.

Λόγω της φύσης της χλαμιδίωσης και των δυσκολιών που προκαλεί στον εντοπισμό και τη διάγνωσής της, μερικοί άνθρωποι προτιμούν την καραντίνα για 45 ημέρες και τη θεραπεία όλων των νέων πουλιών με φαρμακευτική αγωγή. Αυτό βοηθά στην προστασία του κοπαδιού σας αλλά δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό ως πρόληψη.

Όταν παρουσιάζετε το νέο σας πουλί σε ένα άλλο πουλί, σιγουρευτείτε πρώτα ότι μπορείτε να είστε παρόντες και προσεκτικοί. Να είστε έτοιμοι να χωρίσετε οποιεσδήποτε διαμάχες. Βοηθά, αν τα βάλετε σε ουδέτερο έδαφος έτσι ώστε κανείς να μην υπερασπίζει το έδαφος του ενάντια στον εισβολέα. Βάλτε τα σε έναν κλουβί που θα είναι νέο και στα δύο.

Βάλτε δύο ξεχωριστές ταΐστρες στο κλουβί, για να μην είναι απαραίτητο να ανταγωνιστούν για το χώρο μιας ταΐστρας. Εάν φαίνεται ότι είναι συμβατά υπό την επίβλεψή σας, αφήστε τα να μείνουν μαζί ενόσω βρίσκεστε στο σπίτι, αλλά χωρίς να τα παρακολουθείτε από κοντά. Μόλις αισθανθείτε ότι είναι πλήρως συμβατά, μπορείτε να αρχίσετε να τα αφήνετε μαζί και όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι.

Η σύνεση και οι κατάλληλες προφυλάξεις εξαλείφουν τα περισσότερα από τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν με την εισαγωγή των νέων πουλιών σε ένα υπάρχον κοπάδι. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να φαίνονται χρονοβόρες, ακριβές ή δύσκολες, αλλά οι συνέπειες από τη μη εφαρμογή τους μπορεί να είναι γενικά πολύ δυσάρεστες. Εάν σκεφτείτε το τι μπορεί να συμβεί, τότε μπορείτε πολύ πιο εύκολα να δικαιολογήσετε τις προφυλάξεις.

By Dr. Jeanne Smith, DVM Avian Health Services

Σχετικά θέματα
Αγορά καναρινιού χωρίς προβλήματα ή άγχος
Αγορά πουλιών από Pet Shop ή από εκτροφέα;
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
6.412
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Άρθρα για Πτηνά (γενικά)

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top