Έλεγχος τύπου πτερώματος καναρινιών πριν το ζευγάρωμα

 1. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε εάν μπορείτε να βάλετε ένα ζευγάρι μαζί ή όχι, είναι να τραβήξετε ένα φτερό από το στήθος του κάθε πουλιού και έπειτα να το εξετάσετε πάνω σε ένα φύλλο χαρτιού, αντίθετου χρωματισμού.

  τύποι_πτερώματος.jpg
  Έτσι μπορείτε να το παρατηρήσετε πραγματικά καλά, χρησιμοποιώντας ανοιχτόχρωμο χαρτί για σκούρα φτερά και μαύρο ή σκούρο καφέ χαρτί για κίτρινα φτερά.

  Κατόπιν παρατηρήστε το σχήμα των φτερών. Στενεύει ελαφρώς προς την άκρη σε ένα ομαλά στρογγυλευμένο σημείο ή είναι ομοιόμορφα ωοειδές σε όλο του το μήκος; Έχει το φτερό ευδιάκριτο τελείωμα ή αραιώνει ελαφρώς προς τις άκρες; Είναι τα μέρη από τα οποία αποτελείται το φτερό σφιχτά “δεμένα” μεταξύ τους έως τις άκρες ή υπάρχουν μερικά μαλακά χνουδωτά τμήματα που κυματίζουν στις άκρες του φτερού;

  Αυτά είναι ελαφρώς διογκωμένα, αλλά τα μαλακά φτερά διατηρούν τη συνοχή τους λιγότερο έντονα ενώ τα σκληρά φτερά είναι αρκετά”συμπαγή” και δείχνουν ακόμη λιγότερο χνουδωτά. Όλα τα φτερά θα έχουν μερικά χνουδωτά σημεία προς τη βάση, αλλά τα πουλιά με μαλακό φτέρωμα έχουν αρκετά περισσότερα.

  Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγετε το ζευγάρωμα καναρινιών, τα οποία έχουν και τα δύο πολύ μαλακά φτερά ή δύο πουλιών που έχουν πολύ σκληρά φτερά. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε το ζευγάρωμα δύο πουλιών με έντονο και σκληρό πτέρωμα ή δύο πουλιών με μη έντονο και μαλακό πτέρωμα, μεταξύ τους.

  Γενικά, τα πουλιά μη έντονου πτερώματος έχουν μαλακό πτέρωμα, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει πάντα. Αντίστοιχα, τα πουλιά με έντονο πτέρωμα, έχουν σκληρότερο πτέρωμα χωρίς όμως και σε αυτά κάτι τέτοιο να συμβαίνει πάντα.

  Τα πουλιά έντονου πτερώματος με μαλακό φτέρωμα λέγονται και “Checked Frost” (δηλ. “Ελεγμένα χιονέ”) καθώς έχουν την ίδια δομή φτερώματος με τα χιονέ (ή μη έντονα) πουλιά, των οποίων ο παράγοντας χιονέ “ελέγχθηκε”, δηλαδή διακόπηκε προτού επεκταθεί μέχρι την άκρη του πτερού (έτσι, το πούπουλο στην άκρη δεν είναι λευκό, παρά διατηρεί το χρώμα του υπόλοιπου πτερού).

  Source: R C McDonald

  Μοιραστείτε

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros
  Like από George Kouth, eva vrs, Eleanna αλλά και άλλους 3.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Επιτακτική η μελέτη του άρθρου από όλους μας."
  Άκρως επιβεβλημένη η γνώση της σκληρότητας των φτερών στα πουλιά που θα μπουν σε αναπαραγωγή.
  Άρεσε στους maria p, George98 και Stavros.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. George Kouth
  Οι πληροφορίες αυτές ισχύουν για όλες τις ράτσες καναρινιών, π.χ. glosters;
  1. George Kouth
   Ευχαριστώ πολύ! Δεν θα έπρεπε να το γράψετε, ότι τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα καναρίνια; Απλά για να βοηθάει κάποιους μήπως δεν το καταλάβουν όπως εγώ! Εάν θέλετε.
   misalouris likes this.
  2. Stavros
   Γιώργο, υπάρχει πλέον εδώ στα σχόλια.
   George Kouth likes this.
  3. George Kouth
   Α ναι, όντως! Ευχαριστώ πολύ πάντως!
   Stavros likes this.
Φόρτωση...