Ζεμπράκια, από τα δημοφιλέστερα εξωτικά πτηνά
Συναντώνται ακόμα στο φυσικό τους περιβάλλον στην Ινδονησία, στο Πουέρτο Ρίκο, στην Αμερική, ενώ συναντώνται και σε συνθήκες εκτροφής στην Ευρώπη.
Όντας μικρά δραστήρια πουλιά, γεμάτα ενέργεια και κοινωνικότητα, μπορούν και ζουν σε μεγάλες ομάδες των πολλών ζευγαριών. Τα αρσενικά του είδους ξεχωρίζουν από τα θηλυκά, αφενός από το μέγεθός τους που είναι λίγο μεγαλύτερο, αλλά και από το χρωματισμό του φτερώματός τους.
Τα Ζεμπράκια – Zebra Finches έχουν γκρι πιστιλωτό φτέρωμα με λευκή κοιλιά ενώ το ράμφος και τα πόδια είναι κόκκινα, με ροδακινί μάγουλα. Τα θηλυκά έχουν καφετί υπόξανθο φτέρωμα και πορτοκαλί ράμφος. Τα ανήλικα πουλιά έχουν μαύρο ράμφος. Υπάρχουν ακόμα γύρω στα 20 συνολικά είδη με διαφορετικό χρωματισμό στο φτέρωμα, το οποίο οφείλεται σε μεταλλάξεις από εκτροφείς αλλά και από προσμίξεις μεταξύ διαφόρων ειδών.
Οι μικρές πιστιλωτές αυτές σπίζες προτιμούν ως φυσικούς τους βιότοπους τα αποψιλωμένα δάση, τους αραιούς θάμνους, τα ξέφωτα, αποφεύγοντας συστηματικά τα κρύα, υγρά και τροπικά βόρεια μέρη. Φωλιές τους έχουν βρεθεί σε θάμνους, χαμηλά δέντρα, σε κοιλότητες βράχων, σε σχισμές ή ρωγμές τοίχων και κτισμάτων, σε λαγούμια, στο έδαφος, ακόμα και σε φωλιές τερμιτών. Επίσης πολλές φορές μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τις φωλιές άλλων πουλιών.
Το κελάηδημά του θεωρείται θορυβώδες χωρίς να περιέχει μελωδικά καλέσματα. Αποτελείται κυρίως από μικρά ηχητικά σήματα, σύντομα καλέσματα με σύνθετο ρυθμό και ποικίλη πολυπλοκότητα.
Διατροφή
Τα ζεβράκια είναι κυρίως σποροφάγα πουλιά και το μικρό, σκληρό, κωνικό ράμφος τους είναι προσαρμοσμένο για να ανοίγει τους μικρούς σπόρους. Στην αιχμαλωσία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από ισορροπημένη διατροφή.
Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κεχρί χωρίς να αποκλείουν μια μεγάλη ποικιλία από σπόρους. Απολαμβάνουν ιδιαίτερα τα φρούτα, τα λαχανικά όπως σπανάκι και μαρούλι, τα βραστά αυγά με το τσόφλι αλλά και τα αποξηραμένα έντομα και τα σκουλήκια. Τρώνε ευχαρίστως από ψωμί μέχρι και καλαμπόκι.
Γενικά είναι αδηφάγα πουλιά αλλά πολύ ακατάστατα. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο έχουν έντονη την ανάγκη πρόσληψης ασβεστίου και έτσι το σουπιοκόκαλο είναι απαραίτητο στην διατροφή τους. Επειδή είναι πολύ δραστήρια πουλιά έχουν αυξημένο μεταβολισμό και είναι αδύνατον να επιβιώσουν για περισσότερες από 1-2 μέρες χωρίς τροφή.
Φροντίδα
Σε συνθήκες εκτροφής πρέπει να τους διατίθεται ευρύχωρο κλουβί, ειδικά αν ζουν μαζί περισσότερα από ένα ζευγάρια. Στην περίπτωση που το κλουβί είναι ψηλό τείνουν να αφήνουν αχρησιμοποίητη την χαμηλότερη περιοχή του κλουβιού και να προτιμούν να κάθονται στην κορυφή του. Όμως επειδή τα τα ζεμπράκια δεν είναι πουλιά που πετούν κατακόρυφα, ούτε σκαρφαλώνουν, έχουν ανάγκη από ένα μακρόστενο μεγάλο κλουβί που τους εξασφαλίζει χώρο για μακρινές πτήσεις. Οι πατήθρες τους θα ήταν χρήσιμο να είναι σε διαφορετικά μεγέθη προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τα πόδια τους.
Η παροχή φρέσκια τροφής αλλά και νερού καθημερινά κρίνεται αναγκαία όπως επίσης και η παροχή μιας μπανιέρας, αφού πρόκειται για πουλιά που κυριολεκτικά λατρεύουν να πλατσουρίζουν στο νερό. Η καθημερινή υγιεινή τους συνίσταται στην περιποίηση του φτερώματός τους αλλά και των ευαίσθητων ποδιών τους. Η καθαριότητα του κλουβιού σε συχνή βάση είναι αναγκαία μιας και όπως αναφέρθηκε είναι πουλιά ακατάστατα με το φαγητό τους, αφού έχουν την τάση να το σκορπίζουν στο πάτωμα του κλουβιού.
Η απευθείας έκθεση του κλουβιού στο ηλιακό φώς ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες πρέπει να αποφεύγεται, αλλά απλά να τοποθετείται κοντά σε φώς. Επίσης δεν αντέχουν τις ακραίες καιρικές χειμωνιάτικες συνθήκες και πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την τοποθέτηση του κλουβιού σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας.
Γενικά είναι πολύ εύκολα πουλιά στην φροντίδα τους και συνιστώνται για αρχάριους εκτροφείς. Στο φυσικό τους περιβάλλον το προσδόκιμο ζωής τους αγγίζει τα 5 χρόνια, ενώ σε συνθήκες εκτροφής και ανάλογα με την φροντίδα που τους παρέχεται μπορεί να ζήσουν μέχρι και 10 χρόνια. Έχουν καταγραφεί και σπάνιες περιπτώσεις που έχουν ζήσει έως 15 χρόνια.
Αναπαραγωγή
Εάν σκέφτεστε να αναπαράξετε τα ζεμπράκια σας, βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε το χρόνο και τα μέσα για τη φροντίδα των πουλιών. Εάν δεν σκοπεύετε να κρατήσετε τους απογόνους, φροντίστε πριν από την αναπαραγωγή να βρείτε τα σπίτια που θα αναλάβουν τη φροντίδα των νέων πουλιών. Η ανεύθυνη αναπαραγωγή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα πουλιά αλλά και σε εσάς τους ίδιους.
Το ζευγάρι που προορίζετε για αναπαραγωγή πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 έτους να είναι και τα δύο πουλιά απολύτως υγιή και χωρίς αναπηρίες.
Τα ζεμπράκια αναπαράγονται σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου. Πολλές φορές αρέσκονται στο να φτιάχνουν μια φωλιά μόνο και μόνο για να κοιμούνται. Όταν το ζευγάρι είναι σε αναπαραγωγική φάση θα δείξει σημάδια και συμπεριφορά τέτοια που δεν θα χωράει αμφιβολία ότι θέλει να ζευγαρώσει. Ακόμα και αν δεν βρει έτοιμη καλαθωτή φωλιά, είναι ικανό να μετατρέψει και μια ταΐστρα σε φωλιά βάζοντας μέσα φύλλα, χαρτιά, πούπουλα ή και φλούδια από σπόρους, προκειμένου να τοποθετήσει εκεί τα αυγά του.
Η συμπεριφορά αυτή παραπέμπει αμέσως σε υποψία φωλιάσματος οπότε πρέπει να τους χορηγηθεί άμεσα ειδικό νήμα για να πλέξουν τη φωλιά τους.
Τα zebra finch χρειάζονται μία κλειστή καλαθωτή φωλιά για μικρούς σπίνους ή μία ξύλινη φωλιά όπως των παπαγάλων διαστάσεων 15 εκ x 15 εκ x 15.
Ωοτοκία και εκκόλαψη
Ένα ζευγάρι zebra finch μπορεί να γεννήσει μέχρι και οκτώ ή περισσότερα αυγά σε μία φωλιά, αλλά ο μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ τριών και έξι αυγών. Η θηλυκιά γεννά συνήθως ένα αυγό κάθε μέρα έως ότου ολοκληρωθεί η φωλιά και αρχίζει να επωάζει τα αυγά αφού γεννήσει τα περισσότερα από τα μισά του συνόλου τους.
Τα αυγά των zebra finch αρχίζουν να εκκολάπτονται μετά από 13 – 14 ημέρες από την έναρξη της συστηματικής επώασης. Κατά κανόνα, εάν ένα αυγό δεν έχει εκκολαφθεί εντός 20 ημερών, μπορεί να απομακρυνθεί με ασφάλεια.
Αυτήν την περίοδο είναι καλό να αφήσετε τα πουλιά μόνα τους και να ελαχιστοποιήσετε τους θορύβους και τη δραστηριότητά σας στο περιβάλλον τους. Το στρες μπορεί να γίνει αιτία να παρατήσει το θηλυκό τα αυγά.
Ανατροφή και ανεξαρτητοποίηση νεοσσών
Τα ζεμπράκια είναι πολύ στοργικοί γονείς και φροντίζουν και οι δύο για τους νεοσσούς τους. Σε αυτή τη φάση πρέπει να παρέχεται στους γονείς μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την καλή ανάπτυξη των νεοσσών.
Τα μικρά ανεξαρτητοποιούνται συνήθως μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων, όταν αρχίζει πλέον η μύτη τους να γίνεται πορτοκαλί χρώμα, όπως και των γονιών τους. [1] Αποκτούν το ενήλικο φτέρωμα σε ηλικία 5 έως 6 εβδομάδων, δηλαδή περίπου τη στιγμή που μπορείτε να τα μεταφέρετε στο δικό τους κλουβί.
Σύνοψη
Μέγεθος: 10-11 εκ.
Βάρος: 12 γρ.
Καταγωγή: Αυστραλία
Διατροφή: Σποροφάγα
Σεξουαλική ωριμότητα: 1 έτος
Αυγά ανά φωλιά: 2-7
Επώαση: 13-14 ημέρες
Ανεξαρτητοποίηση νεοσσών: 40 μέρες
Κλουβί (min. διαστάσεις): 70 εκ. Χ 60 εκ. Χ 1μ. ύψος.
Προσδόκιμο ζωής: 5 έτη
Πληθυσμιακή τάση: Σταθερή
Κίνδυνος εξαφάνισης: Ελάχιστη ανησυχία
Υβριδισμοί του Zebra finch (Taeniopygia guttata)
Αυτές είναι ορισμένοι υβριδισμοί των Zebra finch που έχουν καταγραφεί ως σήμερα:
Taeniopygia guttata x Carduelis caniceps (Γκριζοκέφαλη καρδερίνα)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Τα υβρίδια άρχισαν να αναπτύσσοται στο αυγό αλλά δεν εκκολάφτηκαν.
Καταγραφή από Goudie 1932.
Taeniopygia guttata x Carduelis carduelis (Ευρωπαϊκή καρδερίνα) ♀
Εικάζεται ότι τα υβρίδια παρατηρήθηκαν σε εκτρεφόμενα πτηνά. Ο Goudie σε επιστολή του στο περιοδικό Avicultural, λέει ότι “βρήκα νεκρούς νεοσσούς μέσα στα αυγά, αφού οι γονείς εγκατέλειψαν τη φωλιά μετά από ενόχληση”.
Καταγραφή από Goudie 1932.
Taeniopygia guttata x Crithagra leucopygia ex Serinus leucopygius (White-rumped seedeater) ♂
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά.
Καταγραφή από George Anderdon 1957, Avicultural Magazine 1957.
Taeniopygia guttata ♀ x Erythrura trichroa (Blue-faced Parrotfinch)
Εικάζεται ότι τα υβρίδια παρατηρήθηκαν σε εκτρεφόμενα πτηνά. Παρατηρήθηκε ένα μόνο υβρίδιο καταγράφηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.
Η Annie P. Gray λέει στο βιβλίο της Bird hybrids 1958, ότι ο αρσενικός γονέας ♂ ενδέχεται να ήταν Lonchura castaneothorax αντί για Erythrura trichroa. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού επικαλύπτονται στην Αυστραλία.
Καταγραφή από Gray 1958, Hopkinson 1926.
Δείτε: Erythrura trichroa (Blue-faced Parrotfinch).
Taeniopygia guttata ↔ x Estrilda astrild (Εστρίλδα κοινή)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Καταγραφή από Butler 1906, Cayley 1932, Hodgson 1899, Hopkinson 1926, 1938, Immelmann 1965.
Δείτε: Estrilda astrild (Εστρίλδα κοινή).
Taeniopygia guttata ↔ x Lagonosticta rubricata (African firefinch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Καταγραφή από Immelmann 1982.
Taeniopygia guttata ↔ x Lagonosticta senegala (Red-billed firefinch)
Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους. Στο μουσείο Alexander Koenig υπάρχει δείγμα του πτηνού.
Καταγραφή από Fehrer 1993, Gray 1958, Porter 1948, Wolter 1977.
Taeniopygia guttata ♂ x Lonchura atricapilla (Chestnut munia)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους. Χαμηλή γονιμότητα στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια.
Καταγραφή από Immelmann 1982.
Taeniopygia guttata ↔ x Lonchura cantans (African silverbill)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Χαμηλή γονιμότητα στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια.
Καταγραφή από Butler 1906, Cayley 1932, Hopkinson 1926, Kratz 1875, Immelmann 1962, 1982, 1977, Steiner 1936, 1945.
Taeniopygia guttata ♀ ίσως και ↔ x Lonchura castaneothorax (Chestnut-breasted mannikin)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού επικαλύπτονται στην Αυστραλία.
Καταγραφή από Cayley 1932, Iles 1977, Immelmann 1962, 1982, Immelmann 1977.
Σημείωση: Δύο πληθυσμοί (cucullata, scutata), που αντιμετωπίζονται ως υποείδη του Lonchura cucullata, έχουν δημιουργήσει έναν υβριδικό πληθυσμό που εκτείνεται από τη λίμνη Ταγκανίκα έως το κεντρικό Σουδάν. Restall 1997.
Taeniopygia guttata ♂ x Lonchura domestica (Κοινωνικός σπίνος)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Χαμηλή γονιμότητα στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια.
Ο Ten Cate διαπίστωσε ότι όταν τα αρσενικά Zebra finch μεγαλώνουν από μικτά ζευγάρια ή εκτίθενται σε Κοινωνικούς σπίνους (Bengalese finch) πριν από το τέλος της ανεξαρτητοποίησής τους, τότε κατά την ωρίμανση τους “φλερτάρουν” μεταξύ τους, ενώ τα Zebra finch “φλερτάρουν” τα θηλυκά υβρίδιά τους συχνότερα. Η προτίμησή των υβριδίων για ένα Zebra finch ταίρι αυξάνεται όταν αυτά ανατρέφονται από παραμάνες Zebra finch (Cate και Mug 1984).
Καταγραφή από Bird Notes 1914, Gray 1958, Immelmann 1962, 1982, 1977, Robiller 1978, ten Cate 1986, 1987, ten Cate και Mug 1984.
Δείτε: Lonchura domestica (Κοινωνικός σπίνος).
Taeniopygia guttata ♀ x Lonchura griseicapilla (Grey-headed silverbill)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Καταγραφή από Immelmann 1962, 1982.
Taeniopygia guttata ♀ x Lonchura leucosticta (White-spotted mannikin)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Καταγραφή από Restall 1997.
Taeniopygia guttata ↔ x Lonchura malabarica (Indian silverbill)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Χαμηλή γονιμότητα στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια.
Καταγραφή από Bird Notes 1923, Hachisuka (Marquess) 1928, Immelmann 1962 1982, Immelmann 1977, Sich 1927, Skinner 1975.
Taeniopygia guttata ♀ x Lonchura malacca (Tricoloured munia)
Τα υβρίδια κατά πάσα πιθανότητα παρατηρήθηκαν σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Καταγραφή από Immelmann 1982, Pyman 1924.
Taeniopygia guttata ♀ x Lonchura striata (White-rumped munia)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Καταγραφή από Immelmann 1977.
Taeniopygia guttata x Lonchura striata acuticauda (υποείδος του White-rumped munia)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους. Χαμηλή γονιμότητα στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια.
Καταγραφή από Steiner 1945.
Σημείωση: Το είδος Lonchura atricapilla, όπως περιγράφεται από τον Restall, είναι αποτέλεσμα πολλών υβριδισμών που όταν δημιουργούν έναν ικανό πληθυσμό αντιμετωπίζονται συνήθως ως ξεχωριστό είδος. Restall 1997.
Taeniopygia guttata ↔ x Neochmia modesta (Plum-headed finch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. LFH? Κατά πάσα πιθανότητα η γονιμότητα είναι χαμηλή στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια. Τα περισσότερα υβρίδια είναι αρσενικά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού επικαλύπτονται στην Αυστραλία.
Καταγραφή από Cayley 1932, Decoux 1920, 1921, Die Gefiederte Welt 1898, 1899, 1900, 1901, Gray 1958, Hachisuka (Marquess) 1928, Hopkinson 1926, 1938, Iles 1977, Immelmann 1982, Immelmann 1977, Oguma 1933, Steiner 1966.
Taeniopygia guttata ↔ x Neochmia ruficauda (Star finch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά.
Καταγραφή από Baker and Ranson 1938, Cayley 1932, Hopkinson 1926, 1938, Immelmann 1962, 1982, Immelmann 1977.
Taeniopygia guttata ↔ x Ortygospiza atricollis (Black-faced quailfinch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Χαμηλή γονιμότητα στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Καταγραφή από Gray 1958.
Taeniopygia guttata ♂ x Lonchura oryzivora (Πιγκουινάκια – Java sparrow)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού επικαλύπτονται στις Νήσους Μικρές Σούνδες.
Καταγραφή από Decoux 1910, Immelmann 1982, 1977.
Δείτε: Lonchura oryzivora (Πιγκουινάκια – Java sparrow)
Taeniopygia guttata ↔ x Poephila acuticauda (Long-tailed finch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού επικαλύπτονται στην Αυστραλία.
Καταγραφή από Bird Notes 1911, Boosey 1951, Boosey and Brooksbank 1933, Cayley 1932, Hopkinson 1926, 1938, Immelmann 1962, 1982, 1977.
Δείτε: Poephila acuticauda (Long-tailed finch)
Taeniopygia guttata ↔ x Poephila cincta (Black-throated finch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Η φωνή των υβριδίων είναι όμοια με των Zebra finch.
Καταγραφή από Cayley 1932, Iles 1977, Hopkinson 1932, Immelmann 1962, 1982, 1977, Scott 1933.
Taeniopygia guttata ↔ x Poephila personata (Masked finch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού επικαλύπτονται στην Αυστραλία. Χαμηλή γονιμότητα στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια. Τα εν λόγω υβρίδια είναι σχετικά εύκολο να παραχθούν.
Καταγραφή από Gray 1958, Hopkinson 1926, 1938, Iles 1977, Immelmann 1962, 1982, 1977.
Taeniopygia guttata ♂ x Serinus domesticus (Καναρίνι)
Εικάζεται ότι τα υβρίδια παρατηρήθηκαν σε εκτρεφόμενα πτηνά. Ο Bicker-Caarten ανέφερε ότι είδε τους υποτιθέμενους γονείς να ζευγαρώνουν και ότι αργότερα βρήκε ένα νεοσσό στη φωλιά. Ο Russ ανέφερε εκκόλαψη υβριδίου.
Καταγραφή από Bicker-Caarten 1903, Russ 1911.
Taeniopygia guttata ↔ x Stagonopleura guttata (Diamond firetail)
CANHR Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά αλλά και στο φυσικό περιβάλλον. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού επικαλύπτονται στην Αυστραλία.
Καταγραφή από Butler 1906, Cayley 1932, Gray 1958, Hopkinson 1938, Iles 1977, Immelmann 1962, 1982, 1977, Kinghorn 1928, Neunzig 1921, Oppenborn 1971, Phillips 1900, Prestwich 1948, Rokitansky and Schifter 1968, Steiner 1945.
Δείτε: Stagonopleura guttata (Diamond firetail)
Αυτά τα υβρίδια είναι σχετικά εύκολο να παραχθούν. Ο Kinghorn περιγράφει ένα υβρίδιο που παρατήρησε στη φύση ως εξής:
“Η πλάτη και το κεφάλι έχουν τον ίδιο χρωματισμό με τα Diamond firetail. Το ράμφος είναι κόκκινο και τα φτερά του στο άνοιγμα είναι λευκά προς απαλό ροζ. Ο λαιμός είναι λευκός και έχει μία πλατιά εγκάρσια γραμμή στο στήθος όπως τα Firetail, αλλά το χρώμα της αντί για μαύρο είναι απαλό γκρι-ροζ χρώμα.
Τα φτερά της ουράς, τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχήμα, είναι όμοια με του Zebra finch, όπως και τα τα καλυπτήρια της ουράς που όμως το χρώμα τους είναι ροζ αντί του συνηθισμένου λευκού. Οι τυπικές μαύρες ραβδώσεις των Ζέμπρα αντικαθίστανται από κοκκινωπές προς καστανές.
Οι λευκές βούλες στα πλευρά έχουν ενδιάμεσο μέγεθος σε σχέση με αυτές των δύο πουλιών και έχουν ανοιχτόχρωμο κάστανο χρώμα.
Τα πόδια είναι κίτρινα ενώ ροδίζουν ελαφρά. Τα καστανόχρωμα χαρακτηριστικά των Zebra “αυτιά” δεν εμφανίζονται στο υβρίδιο, ενώ το τραγούδι είναι όμοιο με αυτό των Zebra finch.
Taeniopygia guttata ↔ x Taeniopygia bichenovii (Double-barred finch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Χαμηλή γονιμότητα στα υβρίδια. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω υβρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν απογόνους ή παράγουν σπάνια. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού επικαλύπτονται στην Αυστραλία.
Πρόκειται για μία κοινή διασταύρωση. Αυτά τα υβρίδια μπορεί αρχικά να φαίνονται ως αρσενικά αλλά αργότερα παίρνουν το φτέρωμα και το τραγούδι των θηλυκών.
Ο Hawkins λέει ότι ένα αρσενικό υβρίδιο κατάφερε να παράξει γόνιμα αυγά με θηλυκή Bengalese.
Καταγραφή από Avicultural Magazine 1899, 1906, 1907, 1957, Brooksbank 1949, Butler 1906, Cayley 1932, Die Gefiederte Welt 1901, Gray 1958, Hachisuka (Marquess) 1928, Hawkins 1900, Hopkinson 1926, 1934, Iles 1977, Immelmann 1962, 1982, 1977, Oppenborn 1971, Robiller 1978, Steiner 1945.
Taeniopygia guttata ↔ x Taeniopygia castanotis (υποείδος Zebra finch)
Ο υβριδισμός παρατηρήθηκε σε εκτρεφόμενα πτηνά. Οι αναπαραγωγικές γραμμές των ζευγαριών υβριδισμού δεν συνδέονται μεταξύ τους. HPF(♂&♀) Τα υβρίδια είναι μερικώς γόνιμα και στα δύο φύλα, δηλαδή και από τα δύο έχουν παραχθεί απόγονοι.
Καταγραφή από Clayton 1996, 1996, 1996, 1996d, Zann 1996.
Σύμβολα
♂ Αρσενικό
♀ Θηλυκό
↔ Και τα δύο φύλα
Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση
Διωνυμική ονομασία: Taeniopygia guttata
Ελληνική ονομασία: Ζεμπράκι
Αγγλική ονομασία: Zebra finch
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Εστριλδίδες
Γένος: Taeniopygia
Είδος: T. guttata
Άλλα είδη του γένους Ταινιοπύγια
Double-barred finch (Taeniopygia bichenovii)