Call: 6981893985

Δωρεάν μεταφορικά από 30€

Ζευγάρωμα καναρινιών

Ζευγάρωμα Καναρινιών – Οδηγός για Αρχάριους

Πώς να ζευγαρώσετε τα καναρίνια σας

Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσω απ’ την αρχή, πριν παραθέσω μερικές συμβουλές και σκέψεις σχετικά με το ζευγάρωμα των καναρινιών, είναι ότι τα όσα αναφέρω παρακάτω είναι εμπειρικές γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια των 45 και πλέον ετών ασχολίας μου με τα καναρίνια.

Δεν είναι επιστημονικό πόνημα και δεν διεκδικούν το αλάθητο. Θέλουν μόνο να βοηθήσουν τον ερασιτέχνη εκτροφέα με απλές κατευθύνσεις και όσον το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο στην προσπάθειά του να αναπαράγει τα λίγα πουλάκια που κατέχει.

Ξεκινώντας λοιπόν θα απαντήσουμε στην πιο συνηθισμένη ερώτηση…

Ποια εποχή ζευγαρώνουμε τα καναρίνια;

Η απάντηση είναι απλή. Αυτή που έχει καθορίσει η φύση για το ζευγάρωμα των πουλιών. Τότε που η διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού αγγίζει τις 14 ώρες, δηλαδή οι αρχές Μαΐου για την χώρα μας ή έστω στο τέλος του Απρίλη.

Αυτή είναι η εποχή που η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 19-20 βαθμούς και η σχετική υγρασία είναι συνήθως κοντά στο 50 με 60%. Αυτό που λέμε ιδανικές συνθήκες για αναπαραγωγική περίοδο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΝ.

Αρκετό καιρό όμως πριν, ίσως και ένα μήνα, πρέπει να έχετε αποκτήσει τον κατάλληλο χώρο που θα στεγάσει την οικογένεια των πουλιών σας. Εδώ προκύπτει μια άλλη, επίσης βασική ερώτηση…

Ποιο είναι το καταλληλότερο κλουβί;

Το καταλληλότερο κλουβί για την αναπαραγωγή των καναρινιών μας είναι μια ζευγαρώστρα με διαστάσεις 80cm πλάτος, 40cm ύψος και 30cm βάθος. Μια βασική λεπτομέρεια… Να έχει δυνατότητα χωρίσματος στο μέσον.

Τοποθετήστε τη ζευγαρώστρα σ’ ένα δροσερό αλλά και φωτεινό (χωρίς να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο) σημείο του σπιτιού, στο οποίο δεν υπάρχουν ρεύματα αέρα. Είναι πολύ σημαντικό, η απόφασή σας για την τοποθέτηση της να προκύψει μετά από προσεκτική παρατήρηση του χώρου και των δυνατοτήτων που έχετε. Δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις εκ των υστέρων.

Αφού λοιπόν επιλέξετε την θέση που θα στεγάσουν τον έρωτά τους τα “αστέρια” σας, προετοιμάστε για την πρώτη τους γνωριμία.

Βάλτε το χώρισμα στη ζευγαρώστρα με το κάθε από τα καναρίνια σας στο δικό του διαμέρισμα. Η επόμενη φροντίδα μας αφορά στην προετοιμασία τους για επιτυχημένη επαφή του ζεύγους.

Επιλογή φωλιάς

Τα καναρίνια όσον αφορά στο ζευγάρωμα, είναι γενικά αυτό που λέμε “βολικά” πουλιά. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για να κατασκευάσουν τη φωλιά τους. Πολλές φορές, όταν έρθει η ώρα των θηλυκών καναρινιών στριμώχνονται στην ταΐστρα ή σε κάποιο άλλο σκεύος φαγητού ή ακόμα και σε μια βολική γωνιά στον πάτο του κλουβιού για να φτιάξουν τη φωλιά τους.

Εσείς πρέπει απλά να τους προσφέρετε τη φωλιά που χρειάζονται για μία επιτυχημένη αναπαραγωγή. Οι επιλογές σας είναι κατά βάση δύο:

Κάθε μια από αυτές τις επιλογές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της που είναι σημαντικά για το επιτυχημένο ζευγάρωμα καναρινιών.

Εδώ θα πω ότι από την στιγμή που μπορούμε να λύσουμε το θέμα της καθαριότητας στην τοποθέτηση της εξωτερικής φωλιάς (να μη λερώνεται ο περιβάλλον χώρος από τις κουτσουλιές των νεοσσών), νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή.

Η εξωτερική φωλιά προσθέτει αντί να αφαιρεί ζωτικό χώρο και είναι πολύ εύκολη στο καθάρισμα, στην πρόσβαση και την παρακολούθηση της πορείας των κατοίκων της, σε σχέση με την εσωτερική.

Βέβαια, το συνηθέστερο υλικό κατασκευής αυτού του είδους της φωλιάς είναι το πλαστικό που δημιουργεί κάποιες δυσκολίες στην κανάρα όταν την “στρώνει”.

Το πλαστικό γλιστράει και τη δυσκολεύει στο να στρώσει τις κλωστές σε κάποιο σημείο. Γι’ αυτό και όχι μόνο λοιπόν, είναι καλό να ράψουμε στο βάθος της φωλιάς έναν κετσέ (τσόχα), όπως ακριβώς περιγράφουμε στη συζήτηση “εφαρμογή τσόχας στις φωλιές“.

Έχοντας λοιπόν μια τέτοια φωλιά τοποθετημένη στην ζευγαρώστρα σας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κανάρα σας θα την προτιμήσει από οποιοδήποτε άλλο σημείο και θα τη στρώσει με το υλικό φωλιάς που θα της παρέχουμε.

Υλικό φωλιάς

Δεν είναι τίποτε άλλο από νήματα διαφόρων ποιοτήτων και προελεύσεως που είναι απαραίτητα για “ντύσιμο” της φωλιάς των καναρινιών.

Οι προτιμήσεις διαφέρουν αλλά μπορούν να καλυφτούν όλες μιας και υπάρχουν διαθέσιμα πολλά είδη υλικών φωλιάς για να επιλέξετε, .όπως κλωστές βαμβακερές, λινάτσας, κάνναβης, κοκκοφοίνικα, γίδινη τρίχα κ.α.

Μη διστάσετε να κάνετε κάποιες δοκιμές αλλάζοντας νήματα, αν διαπιστώσετε ότι η κανάρα σας δεν πολυσυμπαθεί κάποιο υλικό.

Η προετοιμασία αναπαραγωγής ανά εβδομάδα

Η προετοιμασία αφορά στην ουσία μία ιδιαίτερα εντατική διατροφή για την ενεργοποίηση του αναπαραγωγικού ενστίκτου των πουλιών. Σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να προσέξετε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνετε πάντα στον αρσενικό.

Η εντατική διατροφή του αρσενικού καναρινιού πρέπει να προηγηθεί κατά μια εβδομάδα ώστε να είστε σίγουροι ότι θα είναι προετοιμασμένος να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και δεν θα εκτεθεί στα μάτια μας, αλλά και της συντρόφου του.

Πρώτη εβδομάδα

Ξεκινήστε βάζοντας καθημερινά στον αρσενικό σπόρους, μισό σφιχτοβρασμένο αυγό ή αυγοτροφή, σπανάκι-ραδίκι-αντίδι εναλλάξ και τρεις φορές την εβδομάδα μια πολυβιταμίνη στο νερό του.

Στην κανάρα δίνετε μόνο σπόρους και πάντα στη διάθεσή της ένα μικρό σουπιοκόκκαλο.

Δεύτερη εβδομάδα

Η διατροφή είναι κοινή για τα δυο πουλάκια. Σπόροι, αυγοτροφή, πρασινάδες, μήλο αλλά και κάθε μέρα μια πολυβιταμίνη στο νερό.

Στην πλευρά της θηλυκιάς, κάθε δεύτερη μέρα να προσθέτετε συμπλήρωμα ασβεστίου στο νερό της ποτίστρας.

Τρίτη εβδομάδα

Την τρίτη εβδομάδα συνεχίζετε συντηρητικά κάνοντας ότι και την προηγούμενη.

Τέταρτη εβδομάδα

Στην αρχή της τέταρτης εβδομάδας τοποθετήστε στην πλευρά της θηλυκιάς τη φωλιά και δώστε της το νήμα. Mην ξεχάσετε στο βάθος της φωλιάς να τοποθετήσετε την “τσόχα”. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμη σε λίγες μέρες.

Σ’ αυτήν την φάση μπορούν να συμβούν πλέον πολλά, από ευτράπελα έως παράδοξα. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όταν η κανάρα δείχνει τη διάθεση η ξεκινήσει να στρώνει τη φωλιά με κλωστές, πρέπει να ανοίξετε το χώρισμα και να φέρετε σε επαφή το ζευγάρι.

Επίλογος

Εδώ κάπου τελειώνει το πρώτο στάδιο των ενεργειών για το ζευγάρωμα των πουλιών και τη σωστή προετοιμασία τους για την ενεργοποίηση της διάθεσής τους για αναπαραγωγή.

Απολαύστε τη συνέχεια στο ζευγάρωμα καναρινιών σας. Την κατασκευή της φωλιάς, τα φιλιά και τις ερωτικές επαφές τους. Παρακολουθείστε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για την ιδιοσυγκρασία, τον χαρακτήρα των καναρινιών σας.

Καλή επιτυχία!

6 comments

  1. Χρήστος Γκάφ.

    Όταν γίνεται η προετοιμασία της αναπαραγωγής δηλαδή να βάλουμε συγκεκριμένα πράγματα στο αρσενικό για μια εβδομάδα και έπειτα την ίδια διατροφή τα καναρίνια έχουν τοποθετηθεί από την έναρξη της πρώτης μέρας της προετοιμασίας στην ζευγαρώστρα;

  2. Επίσης δεν αναφέρεις πότε βγαίνει το χώρισμα. Και αν ξέρει κάποιος να μας πει αν παίζει ρόλο το χώρισμα να επιτρέπει στα πουλιά να βλέπονται η όχι.

  3. Τα καναρίνια δεν χρειάζονται ιδιαίτερες “συστάσεις” πριν την αναπαραγωγή. Είναι διαφορετικό πράγμα η διατροφική προετοιμασία και διαφορετικό η εξοικείωση των πουλιών του ζευγαριού μεταξύ τους.

    Επομένως, το αν θα μπουν τα πουλιά μαζί από την αρχή, αν θα υπάρχει χωρισμα που θα επιτρέπει την οπτική επαφή ή όχι, εξαρτάται περισσότερο από την εκτροφή και το πως θέλει να διαχειριστεί ο ιδιοκτήτης την αναπαραγωγή των πουλιών του.

    Εάν η αναπαραγωγή είναι μια διαδικασία ρουτίνας με στόχο το αποτέλεσμα, τότε μπορεί να γίνει ακόμη και αλλάζοντας ένα καλό αρσενικό από κλουβί σε κλουβί κάθε μισή ώρα, μόνο και μόνο για να πάρεις τους απογόνους του.

    Εάν κάποιος έχει ένα ζευγάρι που του αρέσει να το βλέπει, τότε μπορεί να βάλει τα πουλιά μαζί από την αρχή σε μια ζευγαρώστρα χωρίς να υπάρχει καν χωρισμα και έτσι να παρακολουθεί τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος της. Αν ενδιαφέρεται για το κελάηδημα του αρσενικού, τότε θα πρέπει να βάλει “τυφλό” χώρισμα μέχρι να έρθει η στιγμή που τα πουλιά θα είναι έτοιμα.

    Οπότε καταλαβαίνετε ότι το συγκεκριμένο θέμα εξαρτάται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποιος την αναπαραγωγή των πουλιών.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αναπαραγωγική ετοιμότητα των πουλιών και διατροφικά αλλά και χρονικά, οπότε και να να λειτουργεί το ένστικτό τους στο μάξιμουμ, αλλά και να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σωματικά στη διαδικασία.

  4. Ενα μικρό σχόλιο σχετικά με την τσόχα. Η θηλυκιά μου πέταξε 2 φορές την τσόχα εκτός φωλιάς, και αφού δεν την επέστρεψα τρίτη φορά, τότε πήρε κλωστές κι άρχισε το χτίσιμο. Μια χαρά πήγε όλη η διαδικασία μετά. Ίσως το έκανε γιατί γινόταν πολύ μικρός ο χώρος της φωλιάς. Η φύση ξέρει καλύτερα

    1. Γι’ αυτό ράβουμε την τσόχα στην φωλιά, ώστε να να εκλαμβάνεται από το θηλυκό, ως ενιαίο σύνολο. Από την στιγμή που την έβγαλε έστω και μια φορά, δεν υπήρχε περίπτωση να την δεχτεί.

  5. Αυγό δίνουμε μόνο την πρώτη βδομάδα και μετά μόνο αυγοτροφή;

Αφήστε μια απάντηση
Δωρεάν Box Now

Παραγγελίες από 30€

Περισσότερα...

Ταχύτατες Αποστολές

Αυθημερόν αποστολή έως τις 12:00μμ

International Warranty

Offered in the country of usage

100% Ασφάλεια Πληρωμών

Bank Tranfer / MasterCard / Visa