Call: 6981893985

Δωρεάν μεταφορικά από 30€

Το πτηνό φλώρος

Φλώρος (Chloris chloris)

Ο φλώρος είναι ένα πτηνό της ελληνικής πανίδας. Είναι επίσης γνωστός στην Ελλάδα με τις ονομασίες Ακροκανάρινο, Ατσάραντος, Κιρκιόνι, Λιναρίτης, Τσαράντος, ενώ στην Κύπρο τον λένε Λουλουδά. Η διεθνής του ονομασία είναι European greenfinch ενώ η διωνυμική Chloris chloris.

Φλώρος ο ευρωπαϊκός​

Ο φλώρος είναι ένα ωδικό πτηνό με αγέρωχο παράστημα. Είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό πουλί λόγω του εύηχου και γεμάτου τρίλιες κελαηδήματός του.

Περιγραφή​

Είναι ένα επιδημητικό πουλί με συνολικό μήκος 14-16 εκατοστά. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη της οικογένειάς του από το βαρύ του παράστημα. Το στιβαρό, κωνικό, ανοιχτορόδινο φιλντισένιο ράμφος του είναι τόσο δυνατό, που του επιτρέπει να σπάζει και να ξεφλουδίζει σπόρους αλλά και περιστασιακά να τρώει έντομα, σκουλήκια, αγκάθια, βλαστάρια αλλά και μικρά φρούτα τα οποία αποτελούν την διατροφή του.

Οι νεαροί φλώροι έχουν γκριζόλευκο με διάχυτες ρίγες φτέρωμα. Ο ενήλικος αρσενικός έχει στην πλάτη του ομοιόχρωμο “πράσινο των βρύων” φτέρωμα, κιτρινοπράσινο στήθος, γκριζωπά πλαϊνά κεφαλιού, και ανοιχτή γκρίζα πλάκα φτερούγας.

Σε καθιστή στάση ο φλώρος αναγνωρίζεται από τις κίτρινες ακμές των πρωτευόντων φτερών του, ενώ σε πτήση φαίνεται και το κίτρινο στα πλαϊνά στη βάση της ουράς. Η ουρά είναι στενή και διχαλωτή στην άκρη. Ο ενήλικος θηλυκός έχει πιο θαμπά και μουντά γκρίζα χρώματα, καστανή χροιά με αχνές ραβδώσεις στην πλάτη, και λιγότερο κίτρινο στις φτερούγες και την ουρά. Έχει κοκκινωπά σαρκόχρωμα πόδια.

Βιότοπος​

Τον φλώρο τον συναντάμε συνήθως σε παρυφές δασών, δασύλλια, θαμνώδεις εκτάσεις, ενώ μέσα στην πόλη τον βλέπουμε συχνά σε πάρκα και κήπους.

Ενδημεί από την Ιρλανδία ως τα Ουράλια Όρη, την Αραβία, την Βορειοανατολική Αφρική, το Ισραήλ και την Βόρεια Περσία. Όσο πιο βόρεια ζουν τα φλώρια, τόσο πιο μεγαλόσωμα και πιο άτονα σε χρωματισμούς είναι, σε σχέση με τα πουλιά που ζουν νοτιότερα. Είναι γενικά αρκετά πιο ανθεκτικά στο κρύο και στις ασθένειες από άλλα πουλιά της ίδιας οικογένειας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ευχάριστο, περίτεχνο, και μακρόσυρτο κελάδημά τους, που είναι γεμάτο τρίλιες, γρήγορα σφυρίγματα και τιτιβίσματα που θυμίζει καναρίνι και Δεντροκελάδα, το έχει καταστήσει σαν ένα εύκολο πουλί για εκτροφή.

Άλλα είδη φλώρων είναι ο φλώρος των Ιμαλαίων Chloris spinoides, ο Σινικός φλώρος Chloris sinica και ο μαυροκέφαλος φλώρος Chloris ambigua.

Αναπαραγωγή του φλώρου στη φύση​

Χτίζει ανοιχτή καλαθόσχημη φωλιά συχνά σε κυπαρίσσια, αειθαλή δέντρα ή σε πυκνούς θάμνους. Ο φλώρος είναι επιφυλακτικό και ντροπαλό πουλί, ιδιαίτερα την περίοδο της αναπαραγωγής, που για τον φλώρο ξεκινάει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο.

Για το χτίσιμο της φωλιάς του το ζευγάρι, χρησιμοποιεί ξερά χόρτα, τρίχες ζώων και βρύα. Η θηλυκιά γεννάει 4-6 λευκογάλαζα αυγά με καφετιές ραβδώσεις. Επωάζει τα αυγά, ανάλογα με τις καιρικές περιβαλλοντικές συνθήκες του τόπου διαβίωσής του, από 11-15 μέρες.

Στο μεγάλωμα των νεοσσών συμμετέχουν και οι δυο γονείς για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και μέχρι τον Οκτώβρη τα μικρά έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά προκειμένου να επιβιώσουν τον δύσκολο παγερό χειμώνα στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη όπου συναντάται.

Αναπαραγωγή σε συνθήκες εκτροφής​

Για να αναπαραχθεί ο φλώρος σε συνθήκες εκτροφής χρειάζεται ευρύχωρο κλουβί ή κατά προτίμηση και σε ιδανικές συνθήκες, κλούβα 2 μέτρων μήκος Χ 1 μέτρο πλάτος Χ 2 μέτρα ύψος για κάθε ζευγάρι. Προσφέρουμε στο ζευγάρι ανοιχτή εσωτερική φωλιά αντίστοιχη με αυτή του καναρινιού και για το χτίσιμό της χρειάζεται βρύα, λεπτά ξερά χόρτα και λεπτές ρίζες 5-6 εκατοστών ή ίνες κοκκοφοίνικα.

Αποφεύγουμε το βαμβάκι διότι μπλέκεται στα πόδια του φλώρου και τον δυσκολεύει στο πλέξιμο της φωλιάς. Είναι προτιμότερο η φωλιά να ντυθεί νωρίτερα με φύλλα προκειμένου να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο φυσική, για να νιώθουν τα πουλιά ασφάλεια και απομόνωση. Η παρουσία των ιδιοκτητών είναι καλύτερα αν είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική και ήρεμη, χωρίς να παρενοχλεί το ζευγάρι.

Οι εκτροφείς φλώρων πρέπει να προσφέρουν στα πουλιά εκτός από καθαριότητα, παροχή φρέσκου νερού καθημερινά, ποικιλία σπόρων, φρούτων και λαχανικών και μπανιέρα προκειμένου να κάνουν το μπάνιο τους. Την ευαίσθητη περίοδο της αναπαραγωγής που τα θηλυκά έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο λόγω της ωοτοκίας και της σκελετικής ανάπτυξης των νεοσσών, είναι απαραίτητη η χορήγηση σουπιοκόκαλου, αλλά και η αυξημένη χορήγηση ζωικών πρωτεϊνών με την μορφή αποξηραμένων εντόμων και σκουληκιών.

Βίντεο φλώρου

Ο φλώρος ζευγαρώνει σχετικά εύκολα και με καναρίνι δίνοντας πανέμορφα πρασινωπά υβρίδια (φλωροκάναρα) με ιδιαίτερα φωνητικές ικανότητες.

Σύνοψη​

Μήκος: 15εκ
Άνοιγμα φτερών: 26εκ
Βάρος: 28γρ

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Chloris chloris
Ελληνική ονομασία: Φλώρος, Χλωρίς η γνησία
Αγγλική ονομασία: European greenfinch
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Σπιζίδες
Γένος: Χλωρίς
Είδος: C. chloris

Υποείδη του φλώρου C. chloris

C. chloris aurantiventris. Φλώρος κεντρικής μεσογείου (Eastern Mediterranean greenfinch). Είναι μεγαλύτερα πτηνά και έχουν πιο φωτεινά χρώματα από τον βορειοευρωπαϊκό φλώρο (3). Τον συναντάμε σε: Μαδέρα, Κανάριες Νήσους, Κ Ισπανία, Ν Γαλλία, ανατολικά προς Κροατία, Δ και Ν Ελλάδα, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κύπρο, Β Τυνησία, ΒΔ Λιβύη Μαρόκο, ανατολικά προς Β Αίγυπτο.
C. chloris bilkevitchi. Καυκασιανός φλώρος (Caucasian greenfinch). Απαντάται σε: ΒΑ Τουρκία, Κριμαία, ανατολικά προς Τρανσκαυκασία, Β Ιράν, ΝΔ Τουρκμενιστάν.
C. chloris chloris. Βορειοευρωπαϊκός φλώρος (Northern European greenfinch). Απαντάται σε: Β Σκωτία, Νορβηγία, Β και Κ Γαλλία, ανατολικά προς Κ Ουράλια Όρη, ΒΔ Καζακστάν και Δ Σιβηρία, νότια μέχρι Ουγγαρία και Β Ουκρανία Ν Ευρώπη.
C. chloris chlorotica. Φλώρος της Μικράς Ασίας (Levant greenfinch). Απαντάται σε: ΝΚ Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Δ Ιορδανία, ΒΑ Αίγυπτος.
C. chloris harrisoni. Βρετανικός φλώρος (British greenfinch). Απαντάται σε Ηνωμένο Βασίλειο πλην της Β Σκωτίας.
C. chloris madaraszi. Φλώρος Κορσικής (Corsican greenfinch). Ενδημικό είδος στις νήσους Κορσική και Σαρδηνία.
C. chloris muehlei. Φλώρος της ανατολικής μεσογείου (Eastern Mediterranean greenfinch). Ζει σε: Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Μολδαβία, νότια προς Κ και Α Ελλάδα, Δ Μικρά Ασία, Κύπρος.
C. chloris turkestanica. Turkestan greenfinch. Έχει πιο μουντά – γρι χρώματα από τον βορειοευρωπαϊκό φλώρο (3). ζει σε: Δ και Β Τιεν Σαν (Ν Καζακστάν, νότια προς Κιργιστάν και Κ Τατζικιστάν), ΒΔ και Ν Αφγανιστάν.
C. chloris vanmarli. Φλώρος δυτικής μεσογείου (Western Mediterranean greenfinch). Απαντάται σε ΒΔ Ισπανία, Πορτογαλία, ΒΔ Μαρόκο.
C. chloris voousi. Φλώρος άτλας (Atlas greenfinch). Ενδημικό είδος στην περιοχή από το Κ Μαρόκο, ανατολικά προς Β Αλγερία.

Αφήστε μια απάντηση
Δωρεάν Box Now

Παραγγελίες από 30€

Περισσότερα...

Ταχύτατες Αποστολές

Αυθημερόν αποστολή έως τις 12:00μμ

International Warranty

Offered in the country of usage

100% Ασφάλεια Πληρωμών

Bank Tranfer / MasterCard / Visa