Call: 6981893985

Δωρεάν μεταφορικά από 30€

Grit για πτηνά από κοχύλια

Το Grit στα πτηνά

Τι είναι το Grit

Το Grit των πτηνών είναι διατροφικό προϊόν που αποτελείται από λεπτά τρίμματα οργανικών ή ανόργανων υλικών σε μορφή άμμου. Παρέχεται στα πουλιά για τη συμπλήρωση της διατροφής τους με μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και για τη βελτίωση της πέψης τους.

Το Grit παράγεται συνήθως από υλικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Το ασβέστιο βοηθά τα πτηνά στο σωστό σχηματισμό του κελύφους των αυγών, την ανάπτυξη των νεοσσών, την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία τους.

Είδη Grit

Ενώ θεωρητικά θα μπορούσαμε να ονομάσουμε grit οποιοδήποτε υλικό σε μορφή άμμου, όταν αφορά στη διατροφή των πουλιών το χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες. Το διαλυτό και το αδιάλυτο grit.

Διαλυτό Grit

Το διαλυτό grit διασπάται πλήρως στο πεπτικό σύστημα ενός πουλιού. Συνήθως παράγεται από υλικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο όπως ο ασβεστόλιθος, τα χοντροαλεσμένα ή σπασμένα κοχύλια στρειδιών ή μυδιών.

Αδιάλυτο Grit

Το αδιάλυτο grit αποτελείται κυρίως από θρυμματισμένες πέτρες. Αυτές δεν διαλύονται στο πεπτικό σύστημα των πουλιών. Αντίθετα, παραμένουν στο στομάχι τους για περισσότερο χρόνο καθώς δεν ακολουθούν τον ρυθμό της διέλευσης και αποβολής των τροφών από το πεπτικό σύστημα.

Ο λόγος που το αδιάλυτο grit παραμένει στο πεπτικό σύστημα ενός πουλιού για περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις τροφές, είναι για να το βοηθούν να τις αλέθει και να τις χωνεύει.

Χρειάζονται Grit πουλιά;

Όλα τα πουλιά στη φύση καταναλώνουν grit σε είδος και μορφή που επιλέγουν τα ίδια. Υπό αυτή την έννοια η απάντηση είναι ναι, το χρειάζονται. Αυτό που έχει σημασία για εμάς τους φροντιστές, είναι να γνωρίζουμε το είδος του grit που χρειάζονται τα πουλιά που επιλέξαμε να φροντίζουμε.

Στα πτηνά η διάλυση των τροφών δεν γίνεται στο στομάχι με τη βοήθεια των γαστρικών οξέων αλλά με τη σύνθλιψή τους στον πρόλοβο και κυρίως στον μυώδη στόμαχο. Εκεί, με συνεχείς συσφίξεις των πανίσχυρων μυών του στομάχου οι τροφές συνθλίβονται για να συνεχίσουν τη διέλευσή τους στο έντερο ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της πέψης.

Σε αυτή την διαδικασία το αδιάλυτο grit στο εσωτερικό του στομάχου λειτουργεί ως ένα είδος “μυλόπετρας” που βοηθά στην άλεση των μαλακότερο σε σχέση με αυτό τροφών.

Όμως, σε αντίθεση με τα πτηνά φάρμας που καταπίνουν ολόκληρους τους σπόρους, τα πτηνά συντροφιάς που καθαρίζουν τους σπόρους και τρώνε το εσωτερικό τους, έχουν μικρότερη ανάγκη από κάποιο βοηθητικό “εργαλείο” για την άλεση των τροφών στο στομάχι τους.

Έτσι λοιπόν στη φύση επιλέγουν πολύ μικρότερη ποσότητα αδιάλυτου grid σε σχέση με το διαλυτό, το οποίο αν και βοηθά ελάχιστα στη σύνθλιψη των τροφών, τους παρέχει χρήσιμα για τον οργανισμό τους μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ποιο να επιλέξω

Αφού λοιπόν τα κατοικίδια πτηνά όπως τα καναρίνια, οι σπίζες και οι παπαγάλοι καθαρίζουν τους σπόρους και τρώνε τη μαλακή ψίχα τους, η ανάγκη για παροχή αδιάλυτου grit σχεδόν εξαλείφεται. Ειδικά στις μέρες μας που η κύρια τροφή των σποροφάγων πουλιών συμπληρώνεται σε μεγάλο ποσοστό με pellets, αυγοτροφή, λαχανικά και φρούτα.

Σήμερα, τα προϊόντα grit που κυκλοφορούν στην αγορά, εκτός από το κύριο συστατικό τους περιέχουν διατροφικό άνθρακα, ιχνοστοιχεία ή ακόμη και βότανα. Έτσι, καλύπτουν μέρος των διατροφικών τους αναγκών με τον πιο φυσικό τρόπο.

Πόσο συχνά να δίνω

Μπορείτε να προσφέρετε το grit σε σταθερή βάση στα πουλιά. Γεμίστε μέχρι τη μέση μία μικρή εσωτερική ταΐστρα τύπου αυγοθήκη και ανανεώνετε το περιεχόμενό της συνεχώς.

Διακόψτε την παροχή του σε πουλιά αναπαραγωγής, δύο τρεις μέρες πριν την εκκόλαψη του πρώτου αυγού (όχι πιο πριν) και μέχρι να ανεξαρτητοποίηση των νεοσσών τους.

Προϊόντα Grit

One comment

  1. KONSTANTINOS MICHAIL

    Τέλειο άρθρο! Τώρα το θέμα του grit ξεκαθάρισε.

Αφήστε μια απάντηση
Δωρεάν Box Now

Παραγγελίες από 30€

Περισσότερα...

Ταχύτατες Αποστολές

Αυθημερόν αποστολή έως τις 12:00μμ

International Warranty

Offered in the country of usage

100% Ασφάλεια Πληρωμών

Bank Tranfer / MasterCard / Visa