Κοινά Παπαγαλάκια - Budgerigar

Συζήτηση στο φόρουμ 'Είδη Παπαγάλων' που ξεκίνησε από το μέλος Georgina, την 3 Απρ 2008.

 1. Georgina
  Offline

  Georgina Well-Known Member

  Εγγραφή:
  11 Σεπ 2006
  Μηνύματα:
  5.931
  Likes:
  1.548
  Περιοχή:
  Αθήνα
  Όνομα:
  Tζωρτζίνα
  Φροντίζω:
  Καναρίνια, Budgerigars
  [​IMG]
  Τα παπαγαλάκια Budgerigar ή τα λεγόμενα Κοινά Παπαγαλάκια, είναι από τα πλέον δημοφιλή οικόσιτα είδη παπαγάλων και είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τον παιχνιδιάρικο αλλά ταυτόχρονα γλυκύτατο χαρακτήρα τους. Μελετήθηκαν το 1840 από τον Βρετανό ορνιθολόγο John Gould και έκτοτε έγιναν ευρέως γνωστά σε όλο τον κόσμο. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Mellopsittacus Undulatus.

  Προέρχονται από την μακρινή Αυστραλία και ζουν σε μεγάλα σμήνη σε λιβάδια, σε ανοιχτές θαμνώδεις, δασώδεις και γεωργικές εκτάσεις, με ψηλά δέντρα όπως ακακίες και ευκάλυπτος, με ιδιαίτερη προτίμηση όπου υπάρχει κοντά νερό. Το όνομά τους που μεταφράζεται ως “καλό φαΐ”, προήλθε από τους αυτόχθονες ιθαγενείς οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν σαν μεζεδάκια.

  Το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει τα 18 εκατοστά μαζί με την μακριά ουρά τους.

  Τα υγιή πουλιά ξεχωρίζουν από το ζωηρό βλέμμα, το καθαρό από βλέννες ράμφος, τα χωρίς σημάδια πόδια, το λαμπερό και ομοιόμορφο φτέρωμα. Πουλιά που παρουσιάζουν φούσκωμα φτερώματος είναι καλό να αποφεύγονται να επιλέγονται για αγορά, γιατί σίγουρα θα παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.

  Παπαγαλάκια Budgerigar Εμφάνιση

  Η ποικιλομορφία που παρουσιάζουν με τους εντυπωσιακούς χρωματισμούς του φτερώματος τους, τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά. Στο φτέρωμα τους κυριαρχεί το μπλε χρώμα σε όλες τις αποχρώσεις, το πράσινο, το κίτρινο, ή και το άσπρο, με χαρακτηριστική την λευκή ή κίτρινη κορώνα στο κεφάλι και τα πανέμορφα πιτσιλωτά μουστάκια. Το αρσενικό ξεχωρίζει από το θηλυκό στο χρώμα της βάσης του ράμφους, που για τα μεν αρσενικά είναι το μπλε – μωβ, ενώ για τα θηλυκά το μπεζ -γκρι. Το ράμφος τους έχει γκριζοκάστανο χρώμα, ενώ τα πόδια τους είναι ή γκρι ή σάρκινα.

  Τα αρσενικά παπαγαλάκια Budgerigar έχουν πιο ήπιο και γλυκό χαρακτήρα ενώ τα θηλυκά είναι λίγο πιο δύστροπα και πιο επιθετικά. Τα αρσενικά σχεδόν ποτέ δεν ραμφίζουν με δύναμη και ποτέ με πρόθεση να τραυματίσουν κάποιον, ενώ αντίθετα τα θηλυκά έχουν πολύ δυνατό δάγκωμα και με το μικρό αλλά γαμψό ράμφος τους μπορούν να τραυματίσουν όποιον τολμήσει να τα πειράξει, ειδικά αν δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί τους.

  Τα παπαγαλάκια Budgerigar είναι ιδιαίτερα τρυφερά πουλιά στην μεταξύ τους σχέση. Είναι ικανά να κάθονται ατέλειωτες ώρες και να περιποιούνται το ένα το άλλο, ταΐζοντας κυρίως το αρσενικό το θηλυκό, αλλά και να χαϊδεύονται – ξύνονται με τα ράμφη τους. Δεν μπορούν να αντισταθούν ακόμα και στα χάδια του ιδιοκτήτη τους ειδικά αν αυτός τους χαϊδεύει το κεφάλι με τον δείκτη του χεριού του. Δείχνουν να απολαμβάνουν το ξύσιμο, ανασηκώνοντας το φτέρωμα του κεφαλιού και γυρίζοντας το στο πλάι.

  Περιποιούνται καθημερινά το φτέρωμά τους αλείφοντάς το με ειδικό λίπος από τον ουροπύγιο αδένα, για να το διατηρούν λαμπερό και ομοιόμορφο. Φλυαρούν ατέλειωτες ώρες, ειδικά αν είναι ζευγάρι, ενώ αν είναι μόνα τους, έχουν ανάγκη από καθημερινή απασχόληση από τον ιδιοκτήτη τους. Εξημερώνονται σχετικά γρήγορα, αλλά μιλούν σπάνια.

  Το κλουβί των Budgerigar

  Το παπαγαλάκι Budgerigar θεωρείται ένα εύκολο πουλί στην διαχείρησή του και ενδείκνυται για αρχάριους που επιθυμούν να έχουν στο σπίτι τους ένα χαριτωμένο, κοινωνικό και παιχνιδιάρικο πουλάκι. Απαραίτητο για την ευχάριστη και μακρόχρονη διαβίωσή του είναι να προβούμε στην αγορά του κατάλληλου κλουβιού που θα φιλοξενήσει το παπαγαλάκι μας. Ιδανικό κλουβί θεωρείται ένα γερής κατασκευής και βαμμένο με μη τοξικά χρώματα, κατά προτίμηση ψηλό, με οριζόντια κάγκελα.

  Απαραίτητη είναι η ευρυχωρία και η σωστή διάταξη των ταϊστρών και των πατήθρων μέσα στο κλουβί έτσι ώστε να μένει αρκετός ελεύθερος χώρος όχι μόνο για να σκαρφαλώνει στα κάγκελα, αλλά και για να γυμνάζει τα φτερά του, καθώς επίσης και για την τοποθέτηση διαφόρων παιχνιδιών που προορίζονται ειδικά για τα συγκεκριμένα πουλιά. Τα κοινά παπαγαλάκια λατρεύουν την κούνια, που θεωρείται απαραίτητο αξεσουάρ του κλουβιού.

  Το κλουβί των Budgerigar πρέπει να τοποθετείται σε ευήλιο και ευάερο σημείο προφυλαγμένο όμως από τα επικίνδυνα ρεύματα αέρα, ενώ είναι απαραίτητο για την καλή υγεία τους να τα βλέπει καθημερινά ο ήλιος για λίγη τουλάχιστον ώρα. Χρειάζεται καθαριότητα όχι μόνο στον πάτο του κλουβιού ο οποίος πρέπει να είναι στρωμένος με άμμο υγιεινής, αλλά και οι πατήθρες και τα σκεύη φαγητού και νερού να διατηρούνται πάντα καθαρά και περιποιημένα προκειμένου να αποφευχθούν διάφορες ασθένειες από μολύνσεις και βακτήρια. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση χαρτιού στον πάτο του κλουβιού γιατί έχουν μια τάση να το σκίζουν με το ράμφος τους σε πολλά μικρά κομμάτια. Λατρεύουν το νερό και τους αρέσει το μπάνιο σε μπανιέρα ή το κατάβρεγμα, ειδικά τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

  Για όσους συνηθίζουν να τα βγάζουν εκτός κλουβιού, είναι πολύ σημαντικό εκτός από τα ειδικά παιχνίδια που θα τους προσφέρουν, να προσέχουν ορισμένα απλά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα:
  • Ορισμένα φυτά που μπορεί να είναι τοξικά και να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους.
  • Προσοχή αν υπάρχουν στο σπίτι άλλα κατοικίδια όπως γάτες, σκύλοι κτλ.
  • Εκτεθειμένα και ανοιχτά ενυδρεία ή τουαλέτες ή λεκάνες με πολύ νερό, που θα μπορούσε να τα πνίξει.
  • Ανοιχτές εστίες κουζίνας ή κατσαρόλες που βράζουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βέβαιο θάνατο το πουλάκι μας.
  • Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

  Η διατροφή των Budgerigar

  Για να διασφαλίσουμε την καλή υγεία τους για τα χρόνια που θα αποτελούν την συντροφιά μας, πρέπει οπωσδήποτε να τους παρέχουμε σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από το βασικό μείγμα σπόρων (παπαγαλίνη) η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτούς, βασικό συμπλήρωμα στην διατροφή τους είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αγαπημένα τους φρούτα είναι οι μπανάνες, το μήλο, η φράουλες, τα σταφύλια, το πεπόνι, τα ακτινίδια, τα μούρα, ο ανανάς, ενώ λατρεύουν το μαρούλι, το μπρόκολο και το τριμμένο καρότο.

  Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών από την διατροφή τους μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Σημασία έχει και η σωστή παρουσίαση των τροφών. Πολλές φορές διστάζουν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Επειδή έχουν ανάγκη και από ζωική πρωτεΐνη μπορεί να δοκιμάσουν μέχρι και μυρμήγκια ή σφιχτοβρασμένο αυγό. Κάποια προτιμούν και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι ή τυρί, ενώ άλλα όχι.

  Μερικά παπαγαλάκια Budgerigar δοκιμάζουν με ευκολία τις νέες γεύσεις, ενώ άλλα παραμένουν διστακτικά για πολύ καιρό μέχρι να αποφασίσουν να δοκιμάσουν. Εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται στην διατροφή τους είναι το αβοκάντο, οι σοκολάτες, τα κρεμμύδια, τις πολύ γλυκές ή πολύ αλμυρές και πικάντικες γεύσεις.

  Η αναπαραγωγή των Budgerigar

  Για να αναπαραχθούν τα παπαγαλάκια Budgerigar πρέπει να έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 8 μηνών. Προτιμούν ξύλινη φωλιά κλειστού τύπου, την οποία γεμίζουν είτε με ροκανίδι, είτε με κομμάτια σχισμένου χαρτιού. Η θηλυκιά γεννάει την άνοιξη από 4-5 αυγά, ένα κάθε δεύτερη μέρα, τα οποία επωάζει για 17 ημέρες. Κατά το διάστημα αυτό γίνεται υπερπροστατευτική με τα αυγά αλλά και τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς στην συνέχεια, δεν διστάζει να επιτεθεί στο αρσενικό το οποίο γίνεται πολύ ζηλιάρικο και πολλές φορές προσπαθεί να βλάψει τους νεοσσούς. Τα νεογέννητα ταΐζονται από τη μητέρα τους για 35 περίπου μέρες.

  Το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8 χρόνια.  to hide all adverts.
 2. Stavros
  On

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Εγγραφή:
  7 Απρ 2006
  Μηνύματα:
  5.763
  Likes:
  3.316
  Όνομα:
  Σταύρος
  Φροντίζω:
  Καναρίνια
  Φωτογραφίες και βίντεο με Κοινά Παπαγαλάκια - Budgerigar

  Φωτογραφίες και βίντεο με Κοινά Παπαγαλάκια - Budgerigar

  Συνημμένα Αρχεία:

 3. ΓΙΑΝΝΗΣ-ΛΙΤΣΑ
  Offline

  ΓΙΑΝΝΗΣ-ΛΙΤΣΑ New Member

  Εγγραφή:
  19 Απρ 2008
  Μηνύματα:
  125
  Likes:
  12
  Περιοχή:
  serres
  Απάντηση: Κοινά Παπαγαλάκια - Budgerigar

  πόσο κάνει περίπου ένα μπάτζι? είναι πανέμορφο
 4. Georgina
  Offline

  Georgina Well-Known Member

  Εγγραφή:
  11 Σεπ 2006
  Μηνύματα:
  5.931
  Likes:
  1.548
  Περιοχή:
  Αθήνα
  Όνομα:
  Tζωρτζίνα
  Φροντίζω:
  Καναρίνια, Budgerigars
  Απάντηση: Κοινά Παπαγαλάκια - Budgerigar

  Δεν είναι ακριβά...Η τιμή του κυμάνεται από 10 -20 ευρώ. Είναι όμως κοινωνικά πουλιά και τους αρεσει να ζουν σε ζευγάρια για να έχουν συντροφιά!:)

  Σκέφτεστε να αποκτήσετε καινούρια φιλαράκια μετά την εξαφάνιση του κόκατιλ σας??
 5. Wind-sa
  Offline

  Wind-sa Well-Known Member

  Εγγραφή:
  7 Μαρ 2008
  Μηνύματα:
  1.658
  Likes:
  536
  Περιοχή:
  Αθήνα
  Όνομα:
  Πωλίνα
  Φροντίζω:
  Conures, Finches
  Ring No.:
  G44
  Talkind Budgie

  Talkind Budgie :)
  [video=youtube;m1m7bKDdi8A]http://www.youtube.com/watch?v=m1m7bKDdi8A[/video]
 6. aggel
  Offline

  aggel New Member

  Εγγραφή:
  8 Ιουν 2007
  Μηνύματα:
  861
  Likes:
  57
  Περιοχή:
  Ροδος
  Όνομα:
  Αγγελος
  μπραβο Τζωρτζινα για τις πληροφοριες & μπραβο στον Σταυρο και στην Πωλινα για τα βιντεο:41:
 7. jamieo
  Offline

  jamieo New Member

  Εγγραφή:
  12 Ιουλ 2008
  Μηνύματα:
  1.521
  Likes:
  302
  Περιοχή:
  Cordova, USA
  Όνομα:
  Jamie
  Λατρεύω να βλέπω τις φωτογραφίες και τα βίντεο του σμήνους των budgies. Νομίζω ότι όταν αυτές παπαγάλος ζουν σε ένα σμήνους, μπορούμε να δούμε την αληθινή προσωπικότητα ανάπτυξη. Απολαμβάνω να παρακολουθώ τις νάρκες.
 8. Xamodraki
  Offline

  Xamodraki New Member

  Εγγραφή:
  20 Αυγ 2008
  Μηνύματα:
  128
  Likes:
  2
  Περιοχή:
  Θεσσαλονικη
  Όνομα:
  Σταυρούλα
  Μονο? :cry2: Κλαψ, λυγμ!
 9. Xamodraki
  Offline

  Xamodraki New Member

  Εγγραφή:
  20 Αυγ 2008
  Μηνύματα:
  128
  Likes:
  2
  Περιοχή:
  Θεσσαλονικη
  Όνομα:
  Σταυρούλα
  Απο πειρα, την φωλια τους την θελουν αδεια με βαθουλωμα στην μια ακρη εκει που θα παει να γεννησει η θηλυκια. Αν βαλεις κατι μεσα θα το βγαλει η θα το παει στην ακρη :D
 10. anastasios
  Offline

  anastasios New Member

  Εγγραφή:
  18 Νοε 2007
  Μηνύματα:
  179
  Likes:
  4
  Περιοχή:
  Πειραιάς
  Video Budgerigar

  Δειτε και αυτο![video=youtube;5TODiaNVeL8]http://www.youtube.com/watch?v=5TODiaNVeL8[/video]
 11. Tweety
  Offline

  Tweety New Member

  Εγγραφή:
  6 Νοε 2008
  Μηνύματα:
  155
  Likes:
  8
  Περιοχή:
  Κιλκίς
  Όνομα:
  Νεκτάριος
  Τι φοβερα πουλακια ειναι αυτα!Πως τα εκπαιδευουν ετσι και μπορουν να μιλησουν?Τους δινουν καποια σκευασματα ωστε να μιλησουν ή τα εκπαιδευουν απο πολυ μικρα?Εαν καποιος γνωριζει ας μου πει...
 12. ShadyLady
  Offline

  ShadyLady Well-Known Member

  Εγγραφή:
  24 Φεβ 2008
  Μηνύματα:
  2.918
  Likes:
  539
  Περιοχή:
  Ήπειρος
  Όνομα:
  Anastasia
  Νεκτάριε αν τα έχεις από μικρά και τους λες διάφορες λέξεις μπορεί να μιλήσουν αλλά χρειάζεται αρκετή υπομονή και προσπάθεια. ;) Παίζει ρόλο και το πουλί! :)

 13. Tweety
  Offline

  Tweety New Member

  Εγγραφή:
  6 Νοε 2008
  Μηνύματα:
  155
  Likes:
  8
  Περιοχή:
  Κιλκίς
  Όνομα:
  Νεκτάριος
  Σωστα!Οσο και να προσπαθει ο δασκαλος, αν ο μαθητης ειναι μπουμπουνας δεν θα μαθει γραμματα.Παντως πολυ ενδιαφερον το συγκεκριμμενο παπαγαλακι.Ενδιαφερομαι να παρω και εγω ωστε να το εκπαιδευσω.Ποσο κοστιζει ενα τετοιο παπαγαλακι?
 14. ShadyLady
  Offline

  ShadyLady Well-Known Member

  Εγγραφή:
  24 Φεβ 2008
  Μηνύματα:
  2.918
  Likes:
  539
  Περιοχή:
  Ήπειρος
  Όνομα:
  Anastasia
  Η απάντηση είναι στο post #4...

 15. dimitra_1980
  Offline

  dimitra_1980 New Member

  Εγγραφή:
  19 Οκτ 2008
  Μηνύματα:
  546
  Likes:
  37
  Περιοχή:
  Αθήνα
  Όνομα:
  Δήμητρα
  18 πήρα εγώ τις προάλλες το αρσενικό και πριν λίγο καιρό 19 τη θυληκιά από άλλο μαγαζί.Πραγματικά μηδαμηνό το ποσό (τίποτα δηλαδή) για αυτά τα πανέξυπνα πουλάκια που έρχονται στην άκρη του κλουβιού για να έχουν οπτική επαφή με την οθόνη του υπολογιστή στην οποία τους βάζω βιντεάκια από το youtube και βλέπουν(???)!
 16. Tweety
  Offline

  Tweety New Member

  Εγγραφή:
  6 Νοε 2008
  Μηνύματα:
  155
  Likes:
  8
  Περιοχή:
  Κιλκίς
  Όνομα:
  Νεκτάριος
  Καλα αυτα δεν ειναι πουλακια,ανθρωποι ειναι!Θα παρω και εγω το πηρα αποφαση...Αλλα πειτε μου την γνωμη σας τι να επιλεξω αρσενικο,θηλυκο ή ζευγαρι?Ποσο μικρα πρεπει να ειναι για να μπορεσω να τα εκπαιδευσω να μιλανε?Τα lovebirds ειναι εξισου εξυπνα?
 17. anatoly
  Offline

  anatoly New Member

  Εγγραφή:
  18 Μαϊ 2008
  Μηνύματα:
  1.349
  Likes:
  297
  Περιοχή:
  Greece
  Αν αποφασισεις να παρεις ζευγαρι δε θα ειναι ευκολο να τα εκπαιδευσεις γιατι θα εχουν το ενα το αλλο, καπου εχω διαβασει οτι τα αρσενικα φημιζονται για την ικανοτητα τους να μιλησουν επειτα απο καθημερινη συστηματικη ασχολια βεβαια, οσο πιο μικρο τοσο καλυτερα... αλλα απο την αλλη ειναι κοινωνικα πουλια που ζουν σε μεγαλα σμηνη, ειναι κριμα να ειναι μονο του

  Υ.Γ. Αμα δε βιαζεσαι... σου εχω υποσχεθει να σου χαρισω;)
 18. Georgina
  Offline

  Georgina Well-Known Member

  Εγγραφή:
  11 Σεπ 2006
  Μηνύματα:
  5.931
  Likes:
  1.548
  Περιοχή:
  Αθήνα
  Όνομα:
  Tζωρτζίνα
  Φροντίζω:
  Καναρίνια, Budgerigars
  Είναι καλύτερα να πάρεις 2 πουλάκια για να έχουν το την συντροφιά το ένα του άλλου για τις ώρες που εσυ απουσιάζεις. Δεν εχει τόσο σημασία το φύλο τους...ειναι κοινωνικά πουλιά και εχουν εντονη την ανάγκη συντροφικότητας ακόμα και μεταξύ πουλιών του ιδιου φύλου... Απο εσένα εξαρτάται...αν θες να κανεις αναπαραγωγή και να δεις απογόνους, μια πολύ ευχάριστη διαδικασία αλλά συχνά προκαλέι και στεναχώριες, ή αν απλά επιθυμείς να μάθεις αρχικά να τα φροντίζεις και μετα απο καιρό να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο για τα πουλιά και για σένα

  Τα αρσενικά είναι πολύ πιο τρυφερά και χαδιάρικα και εχουν το πλεονέκτημα οτι δεν δαγκώνουν δυνατά:)
 19. Tweety
  Offline

  Tweety New Member

  Εγγραφή:
  6 Νοε 2008
  Μηνύματα:
  155
  Likes:
  8
  Περιοχή:
  Κιλκίς
  Όνομα:
  Νεκτάριος
  Σε ευχαριστω για την προσφορα σου!!!Το εκτιμω πολυ!

  Σε ευχαριστω παρα πολυ Ανατολη για την προσφορα σου.Νομιζα πως μου εκανες πλακα οταν μου ελεγες πως θα μου χαρισεις.Το εκτιμω πολυ.Τοτε να φροντισω να παρω κλουβακι,για να μην αφησω κανενα απο τα καναρινια μου χωρις κλουβι.Τι ειδους κλουβι μου συμβουλευεις?
 20. Georgina
  Offline

  Georgina Well-Known Member

  Εγγραφή:
  11 Σεπ 2006
  Μηνύματα:
  5.931
  Likes:
  1.548
  Περιοχή:
  Αθήνα
  Όνομα:
  Tζωρτζίνα
  Φροντίζω:
  Καναρίνια, Budgerigars